Ce sa fac in caz de cutremur?

14 februarie 2023, 10:25

Ce sa fac in caz de cutremur?

In Romania se petrec destul de multe cutremure, insa cel mai adesea ele nu sunt suficient de puternice pentru a fi simtite. In eventualitatea in care, totusi, se produce un seism puternic, este foarte bine sa stii cum sa te comporti, pentru a fi in siguranta. Ce sa faci in caz de cutremur? Iti spunem mai jos, pas cu pas.

Cutremurele nu pot fi prezise si in momentul in care incep sa se faca simtite, ai doar o secunda sau doua la dispozitie pentru a reactiona si a te pune la adapost. Tocmai de aceea este bine sa stii ce trebuie sa faci in cazul unui seism puternic.

Ce faci in caz de cutremur, daca esti in interior

Atunci cand cutremurul te surprinde in casa, in scoala sau intr-un magazin, trebuie sa actionezi repede, astfel incat sa nu fii in pericol.

Culca-te la pamant si incearca sa te adapostesti sub un obiect de mobilier sau sub o tejghea, pentru eventualitatea in care cad bucati de tencuiala, corpuri de iluminat, obiecte aflate la inaltime.

Daca nu gasesti nimic sub care sa te adapostesti, ghemuieste-te la pamant si incearca sa iti protejezi capul cu bratele. Te poti ghemui si langa un obiect de mobilier solid, daca nu exista riscul sa cada peste tine si langa care se poate forma un spatiu sigur in cazul prabusirii unui perete, sa spunem.

Daca ai la indemana perne sau pilote, acopera-te cu ele pentru a-ti proteja corpul daca ceva ar putea sa cada peste tine.

Incearca sa pastrezi distanta de ferestre, usi si pereti, daca este posibil, de dulapuri care ar putea sa cada in urma miscarilor puternice ale structurii sau din care ar putea cadea peste tine alte obiecte.

Ramai inauntru pana cand orice miscare provocata de cutremur a incetat, cu atat mai mult daca te afli intr-un loc in care toata lumea s-ar putea imbulzi spre iesire. Cand iesi dintr-o incinta dupa un cutremur, mergi incet, nu alerga. Evita sa folosesti ascensorul sau scarile.

Nu folosi niciodata scarile in timpul unui cutremur sau daca nu esti sigur ca totul s-a linistit. Aceste structuri sunt fragile si se pot prabusi in cazul unor miscari seismice.

Desi multi au invatat ca este bine sa te adapostesti sub tocul usilor in caz de cutremur, statistica arata ca nu este, de fapt, cel mai sigur loc in timpul unui seism puternic.

Ce faci in caz de cutremur, daca esti afara

Atunci cand un seism te surprinde afara, nu trebuie sa te grabesti sa ajungi la adapost sau sa intri intr-o cladire, nici daca te gandesti ca ai putea ajuta pe cineva. Ramai afara pana cand esti sigur ca nu exista niciun risc de prabusire.

Pastreaza distanta fata de cladiri, stalpi, cabluri de electricitate.

Daca un cutremur puternic se petrece cand te afli intr-o masina, sfatuieste soferul sa opreasca, dar la distanta de cladiri, copaci mari sau stalpi. Evitati sa traversati poduri imediat dupa un cutremur puternic, pentru ca nu se stie daca structura lor a fost sau nu afectata.

Citeste si alte articole interesante:

Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?
Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

sau parcurge Testul cutremurelor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

110 km/ora este viteza pe care o poate prinde pestele evantai.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politist fugea dupa un hot...
<br />
Hotu' intra intr-un bloc shi ia liftul pana la ultimul etaj. Politistul sta langa usa si plange pana vine un copilas si il intreaba:
<br />
-De ce plangi nene politist?
<br />
-Pai fugeam dupa un hot si a urcat in lift si nu-l mai pot prinde...
<br />
-Pai cheama liftul nene'.
<br />
Politistul disperat urla:
<br />
-Liftuleeeee!Liftuleeee!
<br />
-Nu asa nene'....cu degetul.
<br />
Politistul isi baga degetul in gura si urla:
<br />
-Liftuleee!Liftuleeee!

› vrei mai mult