Vreau sa fiu vegetarian

6 mai 2022, 16:25

Vegetale

Cei mai multi copii se lasa rugati cand vine vorba sa isi manance legumele, dar sunt si copii care prefera legumele in locul preparatelor din carne. Citesti si auzi peste tot ca un copil trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, cu de toate, ca o shaorma, dar ce te faci cand iti plac si salata, si varza, si cartofii, si alte legume, dar carnea preferi sa o lasi pentru altii?

Cum le spui parintilor ca vrei sa fii vegetarian

Ai putea incepe cu o glumita de genul „Mama, tata, mai stiti cand ma rugati sa mananc toate legumele? Ei bine, chiar vreau sa le mananc pe toate, dar fara carne”. Vrei, insa, sa fii luat in serios, nu? Asa ca spune-le, pur si simplu, ca vrei sa fii vegetarian si spune-le si motivele care te-au determinat sa iti doresti acest lucru. Poate nu vrei sa mai mananci carne pentru ca nu vrei sa stii ca un animal sau o pasare au fost ucise pentru asta. Poate pur si simplu nu te simti bine cand mananci carne sau ai citit ca asta te face sa contribui la protejarea mediului. Sau poate doar nu iti place niciun fel de carne.

Ce inseamna sa fii vegetarian

Pe langa aceste motive, e bine sa le oferi explicatii clare, argumente. Iar asta o poti face doar daca stii tu deja foarte bine ce inseamna sa fii vegetarian si daca stii ce fel de vegetarian vrei sa fii.

Exista mai multe tipuri de diete vegetariene. Un vegetarian adevarat nu mananca deloc carne, adica nici de porc, nici de vita, nici de oaie, nici de pasare, nici peste.

Alte variante de diete vegetariene sunt:

• ovo-lacto vegetariana - fara carne de orice fel, dar cu oua si produse lactate

• lacto vegetariana - fara carne de orice fel, fara oua, dar cu produse lactate

• ovo vegetariana - fara carne de orice fel, fara lactate, dar cu oua

• dieta vegana - fara carne de orice fel, fara lactate, fara oua sau alte produse de origine animala, cum ar fi mierea sau gelatina.

• pescatarieni - fara carne de porc, vita, oaie sau pasare, dar cu peste si fructe de mare.

Roaga parintii sa te ajute

Sa ai o dieta vegetariana poate fi destul de complicat atunci cand trebuie sa mananci ce iti pregatesc parintii. Roaga-i sa-ti respecte decizia si sa te ajute cu prepararea meselor. Daca vrei sa ii dai pe spate cu adevarat, vino si cu cateva idei de mese si cu un set de principii clare privind vitaminele si nutrientii de care ai nevoie.

Convinge-i ca alegerea ta de a deveni vegetarian nu este un moft sau ceva ce vrei sa faci pentru a fi la moda. Daca esti convins ca vrei sa fii vegetarian pentru a fi mai sanatos, spune-le asta si parintilor tai; vor aprecia, cu siguranta, determinarea ta si pote chiar vor dori sa incercati aceasta dieta impreuna.

Iti recomandam sa parcurgi testele: 

Test de cultura generala: Surse vegetale de proteine
Test de cultura generala: Proteine din surse de origine animala
Test cu nuci si alune
Testul curiozitatilor despre fructe si legume

Citeste articolul Cum sa imi mentin silueta in mod sanatos

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Unii oameni pot simti mirosul ploii, acesta fiind stimulat de umiditatea din aer.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce isi ling politistii ceasurile?
-Au aflat ca Tic-Tacul are doar doua calorii?!

› vrei mai mult