Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vanzarile de Happy Meal reprezinta 40% din profitul McDonalds.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un snur se uita in oglinda: -Vai, ce siret sunt!

› vrei mai mult

Azi m-am gandit sa scriu in jurnal despre responsabilitate si despre cum pot fi un copil responsabil.
Aurel scrieAuzi mereu vorbindu-se despre responsabilitate si sunt situatii in care ti se cere sa fii un copil responsabil. Dar ce inseamna, asta, de fapt?

Responsabilitatea inseamna sa fii atent la tot ceea ce ai de facut, la toti cei din jurul tau si la comportamentul pe care il ai. Sa fii responsabil inseamna sa te tii de promisiuni, sa respecti si sa te respecti, sa ii ajuti pe ceilalti cu lucruri potrivite pentru varsta ta, sa te ocupi cu dedicare de lucrurile pe care le ai de facut, fie ca vorbim despre temele pentru la scoala, despre cartile pe care ti-ai propus sa le citesti sau despre alte activitati paralele cu scoala.

Responsabilitatea poate sa ti se para ceva abstract sau uneori o povara cam grea pentru umerii tai mici, insa, chiar daca ai 6, 10 sau 14 ani, sunt lucruri pentru de care chiar trebuie sa te ocupi pentru a evolua si a demonstra ca esti un copil de incredere.

Aurel si prietenii

Cum sa fii un copil responsabil

Responsabilitatea poate sa sune ca un lucru foarte complicat, insa daca te gandesti putin este suficient sa fii consecvent si sa nu te abati de la niste reguli simple:

• Cand iti iei angajamentul sa faci ceva (curatenie in camera, sa inveti pentru un test, sa ai grija de un frate mai mic, etc), fa-o fara sa mai inventezi scuze apoi. Daca ii dezamagesti pe ceilalti, nu vor avea incredere in tine in viitor

• Asuma-ti vina, dar si meritele pentru actiunile tale. Cand iei o nota mica la scoala, recunoaste daca nu ai invatat destul sau ai fost neatent. Cand iei o nota mare, in schimb, te poti mandri cu faptul ca ai invatat sau ca ai gasit o solutie mai buna si mai simpla pentru a obtine rezltatul dorit.

• Nu astepta sa faca altcineva in locul tau ceea ce poti face cu mana ta. Ghiozdanul pentru scoala, de exemplu, este un lucru pe care il poti face foarte bine si singur, fara sa astepti sa te ajute mama sau tata. Farfuria in care ai mancat poate fi spalata in cateva zeci de secunde, in loc sa o pui neglijent in chiuveta si sa iti vezi de ale tale. Iar astea sunt doar cateva exemple.

• Dovedeste ca esti un copil de incredere. Respecta-ti promisiunile, spune mereu adevarul, chiar daca poate fi unul incomod, asuma-ti consecintele propriilor actiuni.

• Gandeste-te bine la un lucru inainte de a actiona. Daca ai cel mai mic dubiu, poate ar fi mai bine sa te opresti la timp. Vei demonstra, astfel, ca stii sa faci alegeri corecte si vei castiga increderea parintilor tai.

• Nu amana lucruri pe care le poti face repede si fara prea mari batai de cap, doar pentru ca ti-e lene, sa zicem.

• Arata ca esti un copil constiincios si stabileste-ti prioritatile. Munca trebuie sa vina mereu inaintea distractiei; in cazul tau, joaca poate sa astepte pana iti termini temele sau sarcinile pe care le ai de indeplinit. Cand esti rugat sa iti faci ordine in camera, spre exemplu, gandeste-te cum sa transformi aceasta provocare intr-o activitate distractiva: pune-ti melodiile preferate si asculta-le in timp ce ajuti la curatenie.

• Nu te gandi la recompense, chiar daca stii ca ele vor veni oricum. Responsabilitatea este o trasatura de caracter care iti va fi de mare folos in viata, iar orice vine pe langa dezvoltarea ta personala este doar un plus de care meriti sa te bucuri, nu un scop in sine.

Hai ca am scris destul pentru azi despre responsabilitate :)

  146  147  148  149  150      152  153  154  155  156