Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om bea in medie 75 000 litri de apa pe durata vietii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea dresajului: sa dresezi un catel de usturoi.

› vrei mai mult

Azi am sa scriu despre scoala, ca ma chinuie o intrebare:

Competitia este atunci cand vreau sa fiu pe primul loc la scoala?

Mersul la scoala este pentru noi, copiii, ca un serviciu, iar uneori ajungem sa ne luptam intre noi pentru a fi pe primul loc in clasa sau chiar in scoala. Asta se numeste competitie si unii spun ca ne prinde bine, pentru ca asa invatam sa fim motivati sa dam tot ce avem mai bun.

Cand concurezi cu unul sau mai multi colegi pentru a fi pe primul loc la scoala intri, fara indoiala, intr-o competitie. Iar cand incepi sa te lupti pentru note mai mari decat ale altora, poate uiti uneori ca scopul in sine este acela de a invata cat mai multe si cat mai bine, fara sa le uiti a doua zi.

Este sau nu buna competita la scoala?


Aurel si scoala

Competitia este buna, atat timp cat reprezinta un stimulent pentru a invata, insa daca primul loc in sine devine un scop, fara a mai pune pret pe ceea ce stii cu adevarat, s-ar putea sa ai o problema.

Am citit despre a intra intr-o competite si am inteles ca locul intai poate apartine unuia singur. Daca suntem mai multi cu aceleasi note excelente, competita nu se va sfarsi, practic, decat cand unul primeste o nota mai mica si ramane, chiar si cu o sutime de punct, in spate.

Odata cu competitia intre elevi apare, insa, si inversunarea, iar atunci exista riscul sa ajungi sa ai dispute cu colegi pe care pana nu demult ii considerai prieteni.

Competitia te motiveaza, dar nu trebuie sa te concentrezi doar pe rezultate, ci si pe ceea ce inveti si iti poate fi de un real folos pentru a evolua. Prin urmare, nu „toceala” trebuie sa fie calea ta spre locul intai, ci tot ceea ce reusesti sa inveti si, mai ales, felul in care aplici ceea ce ai invatat.

Cum poate fi competitia de la scoala distractiva

Chiar daca uneori programa scolara este destul de „scortoasa” si se pune mai mult accent pe note, decat pe orice altceva, schimbarea poate sa vina chiar si de la noi, elevii.

Propuneti profesorilor sa va testati putin altfel cunostintele si, daca vor fi de acord, toata lumea se va si distra de minune, nu doar va „vana” note mari. Cum puteti face asta? Propuneti un fel de concurs de cultura generala pe care care sa il faceti macar o data pe saptamana, pentru a va testa cunostintele. Interactivitatea este foarte importanta pentru generatia noastra, mult mai importanta decat scrisul dupa dictare si, apoi, invatarea mecanica a unor notiuni.

O alta metoda distractiva pe care o puteti pune in aplicare la anumite materii poate fi o sceneta care sa aiba la baza cunostintele acumulate in decurs de o saptamana, de o luna sau de un semestru. Puteti considera asta ca un examen final la o materie si, in timp ce veti lucra impreuna la „scenariu”, va puteti verifica si consolida informatiile.

Competitia in sine poate fi utila pentru elevi, insa chiar si mai buna poate fi cooperarea pentru sedimentarea cunostintelor si implicarea in astfel de proiecte educative si distractive in acelasi timp.

P.S. Ultima parte m-am inspirat din notitele pe care le-am luat de la scoala, de la ora de educatie sociala, sper ca nu se numeste plagiat ce am facut...ca tot se vorbeste asta la tv despre anumiti politicieni, asa am aflat si eu ce inseamna, ca m-am uitat in dex (Opera literara, artistica sau stiintifica a altcuiva, insusita (integral sau partial) si prezentata drept creatie personala).

  143  144  145  146  147      149  150  151  152  153