Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelula este simbolul national al Japoniei, Japonia fiind cunoscuta si sub numele de Insula libelula (Akitsushima).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se intalnesc doi fulgi de zapada.

-Incotro frate?

-Spre Bucegi sa astern relaxare, tu?

-Spre Bucuresti sa provoc panica...

› vrei mai mult

Azi am aflat ceva important si m-am gandit sa va impartasesc si voua aceasta descoperire.
Aurel descopera
Ce este DOOM si care sunt cele mai noi cuvinte introduse

DOOM este pentru multi numele unui joc dar, mai important, este prescurtarea de la Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane.

Dictionarul este instrumentul perfect pentru cei care vor sa se exprime mereu corect, in scris si in vorbirea curenta. Desi exista in prezent si o multime de dictionare online, DOOM este singura carte „oficiala” a limbii romane literare, in conformitate cu normele lingvistice actuale.

DOOM este folosit incusiv de profesori, autori de manuale, jurnalisti pentru a se asigura ca vorbesc o limba romana corecta si ca transmit mai departe celorlalti valorile potrivite. Pentru elevi si studenti DOOM este foarte util atunci cand vor sa se asigure ca folosesc corect un cuvant, intelegandu-i pe deplin sensul si definitia.

DOOM este publicat de Academia Romana, care a delegat Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan” responsabilitatea actualizarii normeolor limbii romane.

Cea mai noua editie, DOOM 3, a aparut in 2022 si are 1152 de pagini. Volumul include aproximativ 64500 de cuvinte, dintre care 3600 sunt nou introduse, fata de editia precedenta, DOOM 2, din 2005.

Fata de editiile anterioare DOOM, cea mai noua editie urmeaza optiunile studiilor traditionale privitoare la limba romana, dar reflecta si modernizarile din invatamant, tinand cont de dinamica limbii si a societatii, de sugestii si observatii, de raporturi dintre norme si utilizarea cuvintelor.
Aurel si dictionarul
Cele mai noi cuvinte din DOOM

In editia din 2022, DOOM are o multime de cuvinte noi, care erau folosite in vorbirea curenta de ani buni, insa nu se regaseau in dictionare. Majoritatea, asa cum era de asteptat, sunt neologisme provenite din limba engleza, folosite zilnic si cu forme de singular, si cu forme de plural. Cool, fake fresh, izoleta, anti-coronavirus sunt „new entry” in Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane, fiind „adoptate” cu formele din limba engleza, desi au corespondent si in limba romana.

Multe cuvinte care existau deja in dictionar au fost modificate, pentru unele fiind „legalizata” o singura forma, cea utilizata mai frecvent, desi pana in prezent erau acceptate mai multe variante.

 After school, de exemplu, era pana acum un titlu preluat din limba engleza, dar acum este definit in mod clar in DOOM, la fel ca all inclusive sau take away, alte cuvinte noi din limba romana care nu erau normate pana in prezent. Motivul principal pentru care au fost introduse astfel de cuvinte este acela ca ele sa fie scrise corect si folosite la fel de corect.

  141  142  143  144  145      147  148  149  150  151