Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

o baba se duce la farmacie:
-dati-mi si mie un acidacetilisalicilic!
-adica o aspirina nu?
-a da ca mereu uit cum ii spune

› vrei mai mult

Cultura generala

Urechile mari ale fenecului ii permit sa auda animalele ce se misca la o distanta de pana la 1,5 km.

› vrei mai mult

Ce inseamna inteligenta, cum pot sa fiu un copil inteligent?

Auzi de multe ori ca se spune despre cineva ca este inteligent, dar nimeni nu iti spune exact ce inseamna inteligenta. Cu inteligenta te nasti, o mostenesti sau o dezvolti? Cum poti sa fii un copil inteligent? Doamne, cate intrebari! Sa le luam pe rand!

Ce inseamna inteligenta

Inteligenta a fost definita in multe feluri si poate fi de mai multe tipuri. Inteligenta este capacitatea cuiva de a intelege, de a privi lucrurile logic, de a fi constient de sine, de a invata cu usurinta informatii noi, de a-si cunoaste si gestiona emotiile, de a face planuri, de a fi creativ si a rezolva cu usurinta problemele.

Mai pe scurt, este o abilitate sau o inclinatie spre a intelege sau a deduce si a pune cap la cap ideile, de a invata rapid si de a sti cum sa aplici tot ce ai in bagajul tau de cunostinte.
Aurel IQ

Cate tipuri de inteligenta exista

Multi spun ca oamenii sunt singurele fiinte inteligente, dar studiile au aratat ca se poate vorbi despre ea si la animale si chiar la plante.

Cercetatorii au identificat 8 tipuri de inteligenta:

• inteligenta logico-matematica - capacitatea de a traduce lucrurile intr-o formula matematica si de a folosi analiza pentru a explica lucruri exacte.

• inteligenta lingvistica - specifica celor inclinati spre literatura, presa si lectura.

• inteligenta muzicala - sensibilitate mare la sunete si capacitatea de a recunoaste o melodie sau un ritm si chiar de a le crea.

• inteligenta corporala - a sti sa iti folosesti propriul corp in avantajul tau, din punct de vedere al coorodonarii, al mobilitatii, al calitatilor fizice etc.

• inteligenta spatiala - a evolua intr-un anumit spatiu cu ajutorul reprezentarilor mentale.

• inteligenta intrapersonala - capacitatea de a-ti crea o reprezentare de sine corecta, precisa.

• inteligenta interpersonala - abilitatea de a-i intelege pe altii si motivatia lor pentru anumite chestiuni, dar si de a lucra cu oamenii.

• inteligenta naturalistului - este cea mai noua forma de inteligenta identificata si se refera la capacitatea de a recunoaste flora si fauna.

Psihologii vorbesc si despre inteligenta emotionala. care are 5 componente: autocunoastere, autostapanire, motivatie, empatie si abilitait sociale.
Aurel IQ

Cum devii mai inteligent

Unii spun ca inteligenta este innascuta, altii considera ca ea poate fi antrenata si crescuta cu ajutorul unor activitati care o stimuleaza:

• citeste pentru a-ti imbogati cunostintele, dar si pentru ca te ajuta sa te relaxezi si sa experimentezi emotii

• canta vocal sau instrumental pentru ca muzica stimuleaza creierul, memoria si capacitatea de concentrare; sau macar asculta muzica, daca nu crezi ca ai voce

• invata o limba noua pentru ca tocmai procesul de invatare, nu doar cunostintele acumlate, va stimula inteligenta

• fa miscare/ sport pentru ca prin exercitii iti vei mentine si mintea, si corpul, in parametri normali de functionare.

• fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau pentru a acumula cunostinte si a intelege cat mai multe lucruri despre tine si despre altii.

Cam atat m-a dus inteligenta sa scriu despre ea :)

  144  145  146  147  148      150  151  152  153  154