Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

29 mai

- 1329 -

Prima mentiune documentara a localitatii Baia Mare

La 29 mai 1329 are loc prima mentiune documentara a localitatii Baia Mare (intr-un document emis de cancelaria regelui maghiar Carol Robert de Anjou).

- 1453 -

Caderea Constantinopolului

La 29 mai 1453 are loc Caderea Constantinopolului.  Armatele otomane sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea cuceresc Constantinopolul dupa un asediu de 53 de zile, astfel are loc sfarsitul Imperiului Bizantin. 

- 1948 -

Ziua internationala a fortelor ONU de mentinere a pacii (Ziua internationala a Castilor Albastre)

In fiecare an, la 29 mai, se sarbatoreste Ziua Internationala a Fortelor ONU de mentinere a Pacii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscuta ca Ziua Internationala a Castilor Albastre.

Data de 29 mai a fost stabilita de catre Adunarea Generala a ONU prin Rezolutia nr.57/129, data la care, in anul 1948, in Orientul Mijlociu, a inceput prima misiune ONU de mentinere a pacii, respectiv UN Truce Supervision Organisation (UNTSO).

Rolul Fortelor ONU este de mentinere a pacii, in vederea evitarii oricarui conflict militar, astfel incat intelegerea intre natiuni si grupuri etnice sa fi elementul care sa domine viata umana la nivel mondial.

Denumirea de "Casti Albastre" se datoreaza culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativa a pacii, stabilitatii si loialitatii.