Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

19 mai

- 1802 -

Este infiintata medalia "Legiunea de onoare"

19 mai este ziua in care, in 1802, imparatul Napoleon Bonaparte a instituit Legiunea de Onoare (Légion d'honneur), decoratie primita de-a lungul timpului de numeroase personalitati ale lumii. Este vorba de cea mai inalta distinctie a Frantei. La inceput de secol XIX, Napoleon Bonaparte a simtit nevoia sa aiba un sistem de decoratii care sa il inlocuiasca pe cel din perioada regalitatii. Asa a aparut Legiunea de Onoare, unul dintre cele mai puternice simboluri ale primului imperiu francez, care a fost pastrat si de republicile franceze care au urmat.

- 1910 -

Se naste pictorul Ion Tuculescu

La 19 mai 1910 se naste Ion Tuculescu, biolog si medic, cunoscut insa mai ales ca pictor. Printre operele de arta ale pictorului amintim "Pana de paun" si "Femei la seceris". 

- 2000 -

Are loc lansarea filmului de animatie "Dinosaur"

La 19 mai 2000 avea loc lansarea filmului de animatie "Dinosaur - Dinozauri" in Statele Unite. Produs de Walt Disney Feature Animation si lansat initial de catre Walt Disney Pictures, animatia a avut un buget de 127,5 milioane de dolari si incasari de aproape 350 milioane de dolari. Actiunea se petrece cu 65 milioane de ani in urma, la sfarsitul perioadei cretacice, fiind vorba despre calatoria unui dinozaur numit Aladar. Separat de propria sa specie si fiind crescut intr-un paradis insular de catre un clan de lemuri, viata lui Aladar se schimba in momentul in care o ploaie meteori il forteaza sa se alature unui grup de dinozauri migratori care cauta un loc sigur.