Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Regina Victoria a Angliei a fost aleasa in anul 1901, cu putin inainte de moarte, in fruntea Commonwealth-ului australian.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce rad ardelenii cand fulgera ?
Cred ca sunt fotografiati!

› vrei mai mult

Lectia de geografie: De ce ziua cerul este albastru

23 Iunie 2023

cer senin


Multi dintre noi nu isi pun aceasta intrebare, pentru ca nu-i asa, de cand ne stim cerul a fost albastru ziua, atunci cand norii nu l-au acoperit complet. Pana vei afla de la scoala de ce ziua cerul este albastru, iti lasam in acest articol raspunsul la aceasta intrebare.


Cerul pare albastru in timpul zilei datorita fenomenului cunoscut sub numele de dispersia Rayleigh. Acesta se refera la dispersia luminii in atmosfera in timpul interactiunii cu particulele mici, cum ar fi moleculele de azot si oxigen din aer.


Cand lumina solara ajunge in atmosfera, aceasta este alcatuita dintr-o gama larga de culori, cunoscuta sub numele de spectru vizibil. In timpul dispersiei Rayleigh, lungimile de unda mai scurte, cum ar fi cele asociate cu culoarea albastra si violeta, sunt dispersate intr-o masura mai mare decat cele cu lungimi de unda mai lungi, cum ar fi cele asociate cu culoarea rosie si galbena.


Acest lucru inseamna ca particulele mici din atmosfera disperseaza in principal lumina albastra in toate directiile, iar aceasta lumina dispersata ajunge la ochii nostri de pe Pamant. Din acest motiv, cerul pare a fi albastru in timpul zilei atunci cand lumina solara este reflectata si dispersata in atmosfera.


Este important sa mentionam ca in anumite conditii atmosferice, precum apusurile sau rasariturile, cerul poate capata nuante diferite, precum rosu, portocaliu sau roz, din cauza unor fenomene precum dispersia Rayleigh extinsa sau dispersia Mie, care implica particule de dimensiuni mai mari sau poluare in atmosfera.

Citeste si articolele de mai jos:

De ce noaptea cerul este negru?
De ce vedem doar o parte a Lunii?
De ce avioanele lasa urme de fum pe cer si cat de periculoase sunt
4 factori importanti pentru care apa oceanului este sarata
De ce pe Terra sunt mai multe rase de oameni?


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri