4 factori importanti pentru care apa oceanului este sarata

13 iunie 2023, 11:45

Oceane

Te-ai intrebat vreodata de ce apa oceanului este atat de sarata?

Apa oceanului este sarata din cauza prezentei concentratiei ridicate de saruri dizolvate in ea. Exista mai multi factori care contribuie la aceasta salinitate:

1. Eroziunea: Pe parcursul milioanelor de ani, roci din scoarta terestra au fost erodate si transportate de catre rauri si fluvii in oceane. Aceste roci contin minerale si saruri care se dizolva in apa.

2. Activitatea vulcanica: Eruptiile vulcanice pot aduce la suprafata saruri si minerale din straturile subterane, care se pot dizolva in apa si pot ajunge in oceane.

3. Dizolvarea atmosferica: Apa de la suprafata oceanului intra in contact cu atmosfera, care contine diverse gaze, inclusiv dioxid de carbon (CO2). Dioxidul de carbon se dizolva in apa si formeaza acid carbonic, care poate reactiona cu mineralele din apa si poate elibera ioni de saruri.

4. Activitatea organismelor marine: Organismele marine, cum ar fi corali, scoici si alge, secreta substante chimice care contin saruri si minerale. Aceste substante se dizolva in apa si contribuie la salinitatea oceanului.

De-a lungul timpului, aceste procese au dus la acumularea treptata a sarurilor in oceane. Salinitatea oceanului este exprimata de obicei in unitati de ppt (parti pe mii), asta inseamna cantitatea de sare dizolvata intr-un kilogram de apa. In medie, salinitatea oceanului este de aproximativ 35 ppt, ceea ce inseamna ca intr-un kilogram de apa oceanica exista aproximativ 35 de grame de sare dizolvata.

Cel mai sarat ocean din lume este Oceanul Atlantic cu 3.3% - 3.7%, in functie de anotimp si latitudine sau de influenta unor factori precum precipitatii, evaporare, topirea ghetarilor sau alte fenomene.

Cele mai sarate ape din lume se gasesc in diferite lacuri si mari, in special in regiuni aride si in zonele unde evaporarea este foarte intensa. Iata cateva exemple notabile:

Marea Moarta: Situata intre Israel, Cisiordania si Iordania, Marea Moarta este cel mai sarat lac hipersalin din lume. Sarurile continute in apa fac ca acest lac sa fie extrem de dens, permitand plutirea usoara a oamenilor. Concentratia sarii in Marea Moarta este de aproximativ 34%, de aproape 10 ori mai mare decat cea a oceanelor.

Lacul Asal: Situat in Djibouti, Africa de Est, Lacul Asal este un lac sarat de tipul rift, adica format intr-o regiune tectonica activa. Apa acestui lac este foarte sarata, cu o salinitate de aproximativ 35%.

Lacul Don Juan: Aflat in Antarctica, Lacul Don Juan este un lac hipersalin si foarte rece, fiind unul dintre cele mai sarate corpuri de apa din lume. Salinitatea sa atinge aproximativ 44%.

Lacul Retba: Situat in Senegal, Lacul Retba (sau Lacul Rose) se caracterizeaza printr-o culoare roz unica, datorata unei alge care produce pigmenti colorati. Acest lac are o salinitate de aproximativ 40%, fiind deosebit de sarat.

Citeste si De ce este apa marii sarata?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


In aceasta zi vei afla ca cineva a gresit fata de tine. Nu trebuie sa te superi, incearca sa vorbesti cu persoana in cauza sa afli cum s-a intamplat. Poate nu a facut-o cu rea intentie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor, de aproximativ 3 m, este condorul.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un conducator auto este oprit in trafic de catre un agent de la circulatie. Mirat, soferul intreaba:
- Mergeam prea repede?
- Nu, zburati prea jos, raspunse agentul.

› vrei mai mult