Enciclopedia clopotel

Plante medicinale

Sanatatea reprezinta bunul cel mai de pret al omului, spunea Hipocrat, iar medicul este dator sa aleaga calea cea mai putin nociva pentru a o pastra. Aceasta cale s-a dovedit, in timp, a fi medicina naturista.

Plante medicinalePlante medicinale

In noul mileniu, se simte tot mai mult ritmul alert impus de tehnicizare si pulsul unei vieti stresante; este absolut normal ca asupra organismului uman sa actioneze diversi factori poluanti si de risc, care sa determine imbolnaviri. Boala este vazuta astazi ca un dezechilibru care apare intre om si mediul inconjurator, intre componentele energetice ale sale sau intre sistemele organismului uman. Acest dezacord, care afecteaza uneori insasi viata, se poate remedia apeland la terapia naturista bazata pe agentii naturali ca: aerul, apa, lumina, miscarea, caldura, frigul, alimentatia si plantele.

Plante medicinalePlante medicinale

In lume, se inregistreaza o revenire spectaculoasa la principiile fitoterapiei, care utilizeaza produsele vegetale obtinute din plante medicinale in tratarea afectiunilor organismului uman. Produsele de origine vegetala sunt preferate deoarece sunt usor asimilate, bine tolerate de organism, nu produc efecte secundare sau reactii adverse nedorite si nu determina obisnuinta. Se stie ca tara noastra are o indelungata traditie in folosirea plantelor medicinale — inca din vremea dacilor — datorita florei bogate, din care peste 400 de specii sunt folosite in tratarea diverselor afectiuni.

Atlasul plantelor medicinale din Romania - Editura Corint