Enciclopedia clopotel

Natura

Primele forme de viata vegetala au fost plantele marine. Pana in prezent s-au identificat peste 400.000 de specii de plante, toate descendente din cateva specii vechi. Acestea sunt doar speciile cunoscute. Probabil s-au ramificat inca multe altele, care au disparut, nereusind sa se adapteze la conditiile schimbatoare, sau incapabile sa concureze cu noi specii mai evoluate si mai bine adaptate mediului inconjurator din acea vreme.

Natura - Evolutia plantelor

In perioada cambriana, cu circa 590 de milioane de ani in urma, multe forme de viata erau deja bine stabilite. S-au identificat peste 900 de specii din acea perioada, iar acestea sunt doar cele care s-au pastrat si au fost descoperite dupa sute de milioane de ani.

In perioada siluriana (cu 440-408 de milioane de ani in urma), plantele au "iesit" din apa si au inceput sa colonizeze uscatul. Vechea viata vegetala si animala era limitata la oceane, dar algele s-au adaptat si la apa dulce, si probabil ca din aceste alge de apa dulce au evoluat plantele de uscat.

Printre primele plante terestre se numarau forme precum muschii pielosi si muschii frunzosi actuali, dar bineinteles ca mai existau si numeroase alte tipuri care intre timp au disparut.

Cele mai vechi urme de plante terestre au fost gasite in roci datand din perioada siluriana. Una dintre ele, Zosterophyllum, avea un tal, care intruneste radacina, tulpina si frunzele intr-o singura parte. Rhyna era o planta fara radacini si frunze, cu sporangi mari (capsule cu spori) in varful lastarilor. Asteroxylon, un rizom (o tulpina subterana groasa) care avea rolul unei radacini, avea lastari aerieni cu frunze mici, ca niste solzi. Toate acestea au fost probabil plante de mlastina.