Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In imprejurari exceptionale, delfinii se pot afla sub apa pana la 6-7 minute.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce caraie cioara cand zboara?
Schimba viteza.

› vrei mai mult

Pamantul este rotund sau plat?

12 Ianuarie 2023

Pamantul este rotund sau plat?


La geografie unul dintre primele lucruri pe care le-ai invatat a fost ca Pamantul este o planeta sferica, turtita la poli si bombata la ecuator, care se invarte in jurul axei sale si in jurul soarelui. Si, cu toate acestea, ai auzit, cu siguranta, si ca multi cred in teoria ca pamantul este plat si vin cu tot felul de argumente menite sa le sustina convingerea. Ei bine, Pamantul este rotund sau plat?


Pana acum nu a cazut nimeni de pe Pamant cand a ajuns la marginea planetei, pentru ca probabil asta s-ar intampla daca Terra ar fi plata, cum par sa creada prea multi oameni. Si totusi, oamenii de stiinta au venit in ultimii ani cu tot felul de argumente logice si fizice menite sa demonteze aceasta enormitate.


Teoria Pamantului plat a devenit populara in 2017


Cel care a facut cunoscuta teoria Pamantului plat a fost rapperul american B.o.B, pe numele sau real Bobby Ray Simmons Jr, in 2017. Atunci el a lansat o campanie de strangere de fonduri pentru lansarea unui satelit care sa furnizeze dovezi ca, opus a ceea ce ni s-a spus in atatea sute de ani, Terra este o planeta sub forma de disc, adica de forma circulara si plata, nu de glob. Initial a vrut sa stranga 200.000 de dolari, iar apoi suma tinta a crescut la 1 milion de dolari pe site-ul GoFundMe pentru a trimite in spatiu una sau mai multe aeronave menite sa „gaseasca curba”, termen folosit de adeptii teoriei Pamantului plat pentru a descrie marginea planetei.


Desi totul a fost considerat initial o gluma sau o modalitate de a-si face publicitate si cu toate ca nu exista informatii privind faptul ca B.o.B ar fi strans prea multi bani cu campania sa, numarul oamenilor care par sa creada in aceasta teorie pare sa fi fost destul de mare. De atunci si pana acum a inceput sa se organizeze, anual, o conferinta despre Pamantul plat, la care participa sute de oameni, in timp ce pe YouTube au aparut o multime de clipuri care sustin ca ar avea dovezi menite sa sustina aceasta teorie.


Desi fizicienii au luat in ras aceasta teorie, numarul tot mai mare de oameni care par sa creada in ea cu convingere a crescut tot mai mult. „Ei chiar cred acest lucru”, a explicat Lee McIntyre, filozof de la Universitatea din Boston si expert in fenomenul negarii stiintei. Pentru a se convinge despre taria convingerilor adeptilor teoriei Pamantului plat, McIntyre chiar a participat la editia din 2018 a Conferintei Internationale a Pamantului plat, gazduita de orasul Denver.


Un alt cercetator, psihologul Asheley Landrum, care a participat la eveniment este si el de acord cu faptul ca nu este vorba despre o prosteala, ci despre o adevarata credinta.


De ce nu este corecta teoria Pamantului plat


Convingerile adeptilor teoriei Pamantului plat isi bazeaza ideile pe neintelegeri stiintifice, dar ele pot fi usor demontate.


Ideea ca Pamantul este o sfera a aparut la Aristotel, filosof grec ce a trait in anii 382-322 i.e.n. Acesta a obtinut dovezi empirice dupa ce a calatorit in Egipt si a vazut noi constelatii. Eratosthenes, in secolul al III-lea i.e.n, a devenit prima persoana care a calculat circumferinta Pamantului, iar mai tarziu, in secolul al IX-lea e.n. inteleptii islamici au venit cu noi masuratori menite sa confirme teoria Pamantului rotund. In secolul al XVI-lea navigatorii au adus si ei noi dovezi, iar imaginile din spatiu au fost dovada finala a faptului ca Terra are forma de glob.


Cei care se indoiesc azi de faptul ca Pamantul este rotund nu sunt primii care o fac. Aceasta idee revenise la suprafata in secolul al XIX-lea, mai ales printre cei care voiau intoarcerea la litera Bibliei si care huleau progresul stiintific. Apoi, in 1956 in Marea Britanie Samuel Shenton a infiintat Societatea Internationala pentru Cercetare a Pamantului Plat. Si in 2009 adeptii teoriei au incercat sa iasa din nou la lumina.


Totusi, oamenii de stiinta vin mereu cu noi si noi argumente privind forma rotunda a Pamantului. De ce se straduiesc sa faca asta? Pentru ca nu este suficient sa le spui celor care cred ca Pamantul este plat ca sunt neinformati sau manipulati sau indusi in eroare. Acestia sunt de cele mai multe ori convinsi ca totul in jur este o conspiratie, nu au incredere in autoritati si stiinta; ei sunt, in general, aceiasi care cred ca vremea este controlata de diferite guverne, ca urmele lasate pe cer de avioane sunt agenti biologici sau chimici sau ca omul nu a ajuns, de fapt, niciodata pe Luna.


„Cei care cred ca Pamantul e plat au standarde foarte joase privind dovezile pentru ceea ce vor sa creada, dar standarde imposibil de ridicate pentru dovezile privind ceea ce nu vor sa creada”, a explicat Lee McIntyre.


Dovezi fizice ca Pamantul este rotund


Dincolo de imaginile obtinute din spatiu, care arata clar forma sferica a Terrei, exista argumente stiintifice clare privind cest lucru. Pendulul Foucault, de exemplu, este un dispozitiv numit dupa inventatorul sau, care in 1851 a agatat o bila de alama de 28 kg de un lant de 67 metri in Panteonul din Paris. Un astfel de pendul isi schimba directia pe parcursul unei zile, ca dovada clara a miscarii de rotatie a pamantului.


Un alt argument este acela ca sistemele meteorologice de joasa presiune se rotesc in sens invers acelor de ceasornic in emisfera nordica, din cauza efectului Coriolis. Efectul Coriolis este atunci cand o forta actioneaza perpendicular pe directia de miscare a unei mase aflate in rotatie. Aceasta forta este cea care face cicloanele sa se invarta in sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.


Multi dintre adeptii teoriei Pamantului plat nu au incredere in oamenii de stiinta, dar se bazeaza pe demonstratii stiintifice, considerand ca acestea ar putea duce la o lume mai buna si mai evoluata. Prin urmare, daca stii si tu pe cineva care crede ca planeta ar fi doar un disc, nu un glob, incurajeaza-l sa studieze mai mult pe subiect, pentru a se convinge singur care este realitatea, in loc sa razi de el.

Citeste si articolele de mai jos:

Ce insemna scoala vietii?
Care este cea mai dificila munca din lume? De ce?
Ce inseamna animale pe cale de disparitie?
Ce inseamna cultura generala?
Ce diferenta este intre un vegetarian si un vegan?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri