1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii
1 martie 2022, 13:05
A sosit 1 Martie de mana cu martisorul si, oficial, a venit primavara! In aceasta zi se ofera talismane cu snur in alb si rosu si flori de primavara oamenilor dragi si importanti. Dar stii, de fapt, de unde vine povestea martisorului, simbolul primaverii?
Pe 1 Martie toata lumea ofera martisoare si este bine sa primesti si tu unul pentru noroc, sanatate si prosperitate. Majoritatea cauta sa ofere simboluri ale primaverii si martisoare aducatoare de noroc precum trifoiul, potcoava sau cosarul. Simbolice sau din metale pretioase, martisoarele se poarta in piept ca un statement al venirii primaverii si al respectarii traditiilor.
De unde a pornit, de fapt, legenda martisorului
Putine popoare din lumeau aceasta traditie minunata si ea difera de la zona la zona. La noi, martisorul, simbol al primaverii si al renasterii naturii, are o poveste tare interesanta.
Potrivit legendei, odata, demult, Soarele a coborat intr-un sat pentru a participa la hora. El a luat chipul unui fecior, dar un zmeu siret l-a rapit dintre oameni si l-a inchis undeva intr-o temnita. Soarele nu s-a mai putut intoarce, astfel, in locul lui din cer, iar oamenii erau tristi fara lumina lui. Viata parca statea in loc, fara susurul izvoarelor, fara ciripitul pasarilor si fara rasetele copiilor. Oamenii aveau nevoie de Soare, dar nimeni nu avea curajul sa incerce sa-l salveze de zmeul cel rau.
Un singur voinic a hotarat sa plece sa redea libertatea Soarelui, iar oamenii s-au grabit sa il incurajeze si sa il ajute. Multi l-au condus pe drumul catre temnita in care zmeul inchisese soarele, cale de trei anotimpuri - vara, toamna si iarna - si chiar i-au dat din puterile lor pentru a-l ajuta sa il invinga pe zmeu.
Cand a ajuns la castelul zmeului, tanarul care voia sa salveze Soarele s-a luptat cu aratarea zile intregi, dar a reusit sa il dovedeasca si, slabit si ranit, sa elibereze totusi Soarele. Acesta s-a ridicat imediat pe cer, spre bucuria nemarginita a oamenilor, iar natura a reinviat. Un singur om nu s-a bucurat de renastere: viteazul care eliberase Soarele chiar cu pretul vietii sale. Sangele scurs din ranile sale s-a impletit cu albul zapezii, care s-a topit sub caldura lui, iar in urma ei au rasarit ghiocei albi si puri, vestitori ai primaverii.
Jertfa tanarului nu a fost uitata si de atunci tinerii impletesc snururi albe si rosii, pe care le ofera fetelor dragi si oamenilor pe care ii iubesc.
Rosul este simbolul iubirii, dar si al sangelui varsat de voinicul care a eliberat Soarel. Albul este simbolul puritatii si al sanatatii. Martisoarele aduc noroc si sanatate si se poarta 12 zile, dupa care se leaga de un pom fructifer, pentru a aduce rod bogat.
Cum aratau primele martisoare
In vechime martisoarele erau o simpla moneda, apoi se daruiau pietricele de rau colorate in alb si rosu si insirate pe o ata. Astazi se ofera, in schimb, fel de fel de talismane si figurine, din diferite materiale, insotite de celebrul snur in alb si rosu. Multe martisoare sunt acum simple bratari din materiale textile, tot in alb si rosu, altii le prefera pe cele ce se pot purta la gat sau in piept. Oricum ar fi, traditia martisorului ramane la fel de vie, in fiecare an!
Citeste si Traditii si obiceiuri de MARTISOR la noi si in lume
Redactia clopotel.ro
Horoscopul zilei
Cultura generala
Cea mai veche ambarcatiune din lume are 3 metri lungime si dateaza din anul 7400 i.e.
› vrei mai multBancul zilei
Care-i culmea geografiei?
R: Sa intre Varfu Omu in Pestera Muierii :))
Shop Clopotel.ro
