Dr. Denisa Zaharia: "Controlul stomatologic inainte de inceperea scolii este obligatoriu!"

7 septembrie 2021, 11:12

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat in ortodontie, trage un semnal de alarma asupra necesitatii vizitei copiilor in cabinetul stomatologic inainte de inceperea scolii din cauza problemelor care pot aparea pe parcursul vacantei de vara si care se pot agrava in perioada solicitanta care urmeaza:

Dr Denisa Zaharia
"Vacanta de vara este, din pacate, o perioada in care diversi factori influenteaza aparitia problemelor dentare la copii din cauza consumului in exces de sucuri sau dulciuri si a igienei dentare precare sau neglijate fata de perioada activa de scoala, când toti copiii au program mai ordonat si mai disciplinat. Cariile dentare, coloratiile, diverse probleme legate de eruptia dintilor sunt cele mai des intâlnite afectiuni dentare la copii pe timpul vacantei de vara.", subliniaza dr. Denisa Zaharia, fondator al unei clinici stomatologice de top, prezente pe piata din Bucuresti de peste 14 ani.

 

Necesitatea controlului stomatologic la copii inainte de inceperea scolii este impusa atât de riscul agravarii problemelor dentare aparute pe perioada verii, cât si de asigurarea preventiei si a sanatatii dintilor pentru o perioada ce va veni oricum cu un surplus de stres si oboseala pentru orice copil. "Parintii sunt principalii responsabili de sanatatea orala a copiilor, trebuie sa inteleaga importanta detectarii afectiunilor dentare in stare incipienta, altfel incât sa evite aparitia unor complicatii, abcese dentare insotite de durere, dificultati in masticatie sau vorbire. Durerea dentara este principala durere din perioada copilariei si este foarte simplu sa o evitam printr-un consult periodic, intr-o perioada mai putin aglomerata de alte tipuri de activitati.", recomanda dr. Denisa Zaharia care subliniaza faptul ca procentul copiilor care se prezinta la control stomatologic a crescut cu 30% fata de ultimii ani, ceea ce inseamna o constientizare a importantei sanatatii dentare inca de la vârste fragede.

 

Controlul de toamna la copii trebuie sa aiba câteva obiective clare, dupa parerea medicului stomatolog: "Recomandam efectuarea unui consult stomatologic in cadrul caruia verificam statusul cavitatii orale, insistam asupra masurilor preventive, pe insusirea tehnicilor corecte de periaj, pe sigilari, aplicari ale unor geluri concentarte cu fluor pentru a preveni aparitia cariilor sau intervenim curativ, prin tratamentul leziunilor carioase prezente, prin extractia unor dinti temporari care pot bloca o eruptie normala sau diagnosticam prezenta unei anomalii dentare. Este esential sa depistam si sa tratam eventualele probleme dentare prezente pentru a nu suprapune vizitele la stomatolog peste programul scolar, când copilul este mai obosit si anxios.", explica dr. Denisa Zaharia care incurajeaza si inceperea tratamentelor ortodontice, acolo unde este cazul, la finalul verii, astfel incat copiii sa se obisnuiasca cu apartul dentar pana la inceperea studiilor.

 

Dr. Denisa Zaharia subliniaza parintilor si importanta prezentei unui kit de ingrijire dentara in ghiozdanul fiecarui copil, mai ales daca acesta este purtator de aparat dentar, care sa cuprinda câteva elemente esentiale pentru igiena si protectie: "Atunci când copilul are un program prelungit in care este inclusa si masa, este important ca el sa aiba in pachet un kit care sa cuprinda periuta clasica si periuta interdentara pentru igienizare, iar daca este si purtator de aparat dentar, este esential sa aiba pe parcursul zilei ceara ortodontica pentru bracketuri.", informeaza dr. Denisa Zaharia care pregateste inaugurarea celei de-a doua clinici PerfectDent de pe piata, de data aceasta dedicata exclusiv pacientilor copii.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Polul Nord nu are pamant ci doar gheata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O blonda merge cu un purcelus sub brat pe strada. Un trecator intreaba:
-Ce aveti aici?
La care purcelusu'
- Am castigat-o la LOTO...

› vrei mai mult