Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi ti-ai dori sa faci primul pas intr-o relatie de prietenie. Iti doresti mai mult, dar inca nu esti sigur/a pe tine.

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Ce gandeste 1 caine cand vede 1 pom de craciun? Ce noroc,mi-au pus becuri in baie.

› vrei mai mult

Cultura generala

Alexander Graham Bell (inventatorul telefonului) nu si-a sunat niciodata sotia sau mama - pentru ca erau surde.

› vrei mai mult

5 reguli de aur pentru sanatatea dentara a copiilor

20 iunie 2022, 10:35

dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog

La inceputul vacantei de vara,
dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodontie, a elaborat un set de 5 reguli de aur pentru sanatatea dentara a copiilor pe termen lung. Numarul copiilor care au intrat în clinicile stomatologice fondate de dr. Denisa Zaharia a crescut cu peste 30% fata de anul trecut, iar majoritare au fost serviciile de preventie, în locul celor de tratare si interventie de odinioara.

 

Avem vesti bune în ceea ce priveste pacientii copii, însa este loc si de mai bine! Parintii au devenit din ce în ce mai informati si mai preocupati de sanatatea dentara a copiilor, iar din ce în ce mai multi prescolari si scolari viziteaza fara teama clinicile stomatologice pana sa apara probleme care sa implice durere sau proceduri complicate. Exista însa nenumarati copii care înca nu stiu regulile de îngrijire dentara si foarte multi parinti, crescuti cu teama de stomatolog, care amana sa-i duca pe cei mici la medic de teama durerii.”, a declarat dr. Denisa Zaharia care vine în sprijinul parintilor cu un set de 5 reguli de aur care sa îi tina pe cei mici departe de problemele dentare.

 

1. Dintii de lapte au nevoie de îngrijire, chiar daca se vor schimba, pentru ca ei afecteaza dentitia permanenta!

  • Cariile neglijate la nivelul dintilor de lapte duc la probleme ce afecteaza urmatoarea dentitie, adica dintii permanenti, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice. Trebuie sa începeti periajul dintilor copiilor imediat dupa aparitia primului dintisor, adica de la varsta de 5-6 luni sa initiati educatia de sanatate orala si sa va învatati copilul sa se spele pe dinti de 2 ori pe zi.

 

2. Spalatul pe dinti de 2 ori pe zi – regula fara NICIO exceptie!


- Copiii vor fi educati spre o igiena dentara corecta prin formarea de obiceiuri sanatoase de la care nu trebuie nicio abatere nici pe motiv de oboseala, nici de ora înaintata, nici de graba. Orice abatere va crea un precedent!

*Parintele este cel care trebuie sa spele copilul pe dinti la început, pana la 2 -3 ani si apoi trebuie sa îl supravegheze pana la 6 ani.

*este indicat sa utilizam o pasta de dinti cu fluor adaptata varstei, care se aplica pe periuta cat un bob de mazare

*Periuta trebuie sa aiba peri moi si sa se foloseasca mai întai pe suprafetele interioare ale dintilor, de la gingie spre varful dintelui, si apoi pe suprafetele exterioare

 

3. Obiceiurile vicioase precum suzeta sau suptul degetului eliminate pana la 2 ani!

- Dupa 2 ani, aceste obiceiuri pot influenta negativ dezvoltarea maxilarelor si eruptia dintilor, putand favoriza aparitia anomaliilor dento-maxilare. Copilul trebuie dezobisnuit prin încurajare, nu trebuie certat, el trebuie laudat atunci cand nu suge degetul sau nu utilizeaza suzeta. Ne putem ajuta de aplicarea unor solutii cu gust amar pentru descurajare.

 

4. Prima vizita la stomatolog si abordarea relaxata a schimbarii dentitiei de lapte!

Este important ca cei mici sa fie familiarizati cu vizitele periodice la medici stomatologi care detin abilitati în relationarea cu copiii. Prin monitorizarea o data la 6 luni a cresterii si dezvoltarii dintilor, medicii pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora.

Periajul zilnic efectuat acasa, trebuie completat cu tratamente specifice copiilor in cabinetul stomatologic:

*însusirea unei tehnici corecte de periaj si informarea adaptata cu privire la schimbarea dentitiei

* igienizarea profesionala în cabinet

*aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni

*sigilarea santurilor dentare - metoda de preventie eficienta, care împiedica aparitia cariilor.

 

5. Controlul ortodontic – esential înainte de schimbarea dentitiei de lapte!

Obiectivele tratamentului ortodontic sunt obtinerea unei armonii dentare, un zambet frumos si echilibrat, dar si o muscatura functionala, sanatate la nivelul dintilor, gingiilor, muschilor si articulatiei temporo-mandibulare. Se recomanda efectuarea unui prim consult de catre medicul specialist ortodont în jurul varstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia daca exista o dezvoltare corecta a maxilarelor, daca dintii au spatiu suficient pe arcada pentru eruptie. Medicul ortodont stabileste momentul interventiei si ce fel de aparat trebuie aplicat, daca dintii permanenti nu erup sau erup într-o pozitie incorecta. La copii si adolescenti, pentru ca sunt în perioada de crestere, rezultatele se obtin mai usor, mai rapid si pe termen mai lung, fata de adulti.

dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog
Citeste si articolele de mai jos:

Dr. Denisa Zaharia: "Controlul stomatologic inainte de inceperea scolii este obligatoriu!"

In prag de 1 iunie, veste buna de la medicul dentist!

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: "Copiii se intorc la scoala cu mai multe probleme dentare"

inapoi la stiri Clopotel