De ce unii oameni sunt stangaci sau dreptaci?

7 iulie 2022, 09:44

dreptaci sau stangaci?

Atunci cand inveti sa desenezi sau sa scrii, parintii insista sa iti folosesti mana dreapta pentru a tine pixul sau creionul. Unora le este mult mai usor sa isi foloseasca mana stanga, iar altii le folosesc la fel de bine pe amandoua. Cum se explica faptul ca unii oameni sunt dreptaci sau stangaci? Ei bine, stiinta spune ca totul tine de gene.

Ce te face dreptaci sau stangaci

Multi ar crede ca este o alegere daca scrii cu dreapta sau cu stanga, dar realitatea este ca acest detaliu tine de genetica. Stangacii sunt nascuti astfel, cel putin asa sustin cercetatorii, care sunt convinsi ca diferenta este facuta de o gena care stabileste aceasta preferinta pentru o mana sau cealalta; din pacate, ei nu au reusit inca sa depisteze exact unde este localizata aceasta gena.

Altii au identificat, insa, o retea de gene care ar putea determina inclinatia spre folosirea mainii drepte sau a mainii stangi, iar aceasta preferinta ar putea fi legata, totodata, de asimetriile din creier si corp.

A fi dreptaci sau stangaci nu mai este ceva atat de iesit din comun in zilele noastre, dar de-a lungul istoriei cei care foloseau cu preponderenta mana stanga pentru a scrie sau a manca au fost chiar oprimati, izolati, desconsiderati; copiii erau pedepsiti pana nu demult atunci cand nu foloseau mana dreapta, iar in Evul Mediu stangacii erau chiar acuzati de vrajitorie sau ca ar fi fost posedati de diavol.

Daca esti stangaci nu te mai pune nimeni la colt, nu iti mai leaga nimeni mana la spate pentru a te obliga sa folosesti dreapta. Si totusi vei intalni, poate, destule probleme, cum ar fi caietele cu sina, birourile concepute, parca, doar pentru dreptaci sau mouse-urile pentru calculator.

Si animalele sunt dreptace sau stangace

Interesant de stiut este ca nu doar oamenii pot fi dreptaci sau stangaci! Ursii polari sau cimpanzeii sunt doar doua exemple. Simpaticele primate au si ele un membru preferat atunci cand folosesc unelte sau cand cauta mancare. La fel si uriasii de la Polul Nord folosesc cu preponderenta laba stanga sau laba dreapta atunci cand ataca prada sau cand se hranesc. Deosebirea in cazul animalelor este ca ele sunt 50% dreptace si 50% stangace, in timp ce la oameni proportia dreptaci-stangaci este de 90/10.

O alta curiozitate care pare sa explice discrepanta atat de mare intre dreptaci si stangaci in randul oamenilor este legata de limbaj, capacitate pe care animalele nu o au. Centrii vorbirii sunt situati in emisfere diferite ale creierului uman si studiile au aratat ca majoritatea celor care ii au in emisfera stanga au tendinta sa fie dreptaci; ceilalti, mult mai putini, la care „compartimentul” limbaj al creierului este situat in emisfera dreapta, sunt mai degraba stangaci.

Citeste si articolele de mai jos:

De ce trebuie sa ne spalam pe dinti?

De ce este apa marii sarata?

De ce trebuie sa dormim la pranz?

De ce colegii vor sa le soptesc la teste?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Ai posibilitatea sa te implici in noi activitati, care ti-ar putea aduce satisfactii. Ai multe idei si planuri, dar cel mai bine ar fi sa astepti momentul potrivit pentru a le pune in practica.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Numarul 4 in Japonia este considerat un numar aducator de ghinion. Acest numar se pronunta la fel ca si cuvantul ''moarte'', fiind, astfel considerat ca aducand ghinion mare, asa cum in unele culturi occidentale este numarul 13.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tantar se aseaza pe gatul lui Dracula si-l pisca. Dracula il striveste cu palma si zice:
- Nu vrei sa-l respecti pe taticu?

› vrei mai mult