De ce trebuie sa dormim la pranz?

30 iunie 2022, 10:42

De ce trebuie sa dormim la pranz?

Somnul este foarte important pentru orice copil si nu degeaba parintii tin foarte mult sa respectam orele de culcare si de trezire. Dar care e treaba cu somnul din timpul zilei si de ce trebuie sa dormim si la pranz?

Ei bine, somnul de pranz este la fel de important ca acela de noapte pentru dezvoltarea si sanatatea unui copil, chiar daca uneori ti se pare ca este o corvoada si ca ai putea sa folosesti acele ore in moduri mult mai placute.

Care sunt beneficiile somnului de pranz pentru copii

Cand esti mic, dormi multe ore si ziua, si noaptea. Pe masura ce cresti, incepi sa ai nevoie de tot mai multe ore pentru a face tot ce trebuie si tot ce iti doresti. Asa se face ca incepi sa urasti somnul de dupa amiaza. Intre noi fie vorba, cand vei creste iti vei aminti cu dor si drag de orele pe care puteai sa le dormi in mijlocul zilei. Daca te numeri printre cei care nu inteleg sensul somnului de pranz, poate te ajutam noi sa il privesti cu ochi mai buni.

Avem nevoie sa dormim la pranz pentru a da corpului si mintii ocazia sa se „reincarce”. Astfel, iti poti folosi mai bine energia pe parcursul zilei, iar seara nu vei fi epuizat si vei adormi, culmea, mai usor.

Dormim dupa amiaza pentru a fi in forma si sanatosi. Corpul isi regleaza cel mai bine functiile in timpul somnului, sa stiti! Iar cei care nu dorm suficient sau care nu au o rutina clara a somnului au un risc mai mare de obezitate. Care este legatura dintre cele doua? Cand esti obosit ai tendinta sa mananci mai mult pentru a avea energie; de obicei dulciuri sau carbohidrati. Iar acestea ingrasa. Apoi, oboseala te impiedica sa fii activ si sa faci miscare, iar asta se traduce in kilograme in plus.

Somnul de pranz te ajuta sa inveti mai bine si mai repede. Nu o spunem noi, o spune un studiu efectuat pe copii de gradinita, care a aratat ca dupa ce au dormit dupa amiaza acestia s-au descurcat mult mai bine la jocuri de memorie.

Cei care dorm mai mult au o stare de spirit mai buna. Explicatia e simpla: oboseala te face tafnos, irascibil, lipsit de chef, anxios, sentimente care dispar ca prin minune dupa un somn odihnitor.

Cate ore e bine sa dormim la pranz

Daca ai frati mai mici, ai observat, cu siguranta, ca dorm foarte mult si uneori stau treji doar o ora, cel mult doua legate. Dupa varsta de un an, copiii dorm de mai multe ori pe parcursul unei zile, chiar daca in reprize scurte, dar lucrurile se schimba dupa etapa de „bebelusie”.

Cate ore e bine sa dormim la pranz

Somnul de pranz poate sa dureze si doua-trei ore, cu conditia ca intre trezire si ora de culcare de seara sa fie destule ore pentru ca Mos Ene sa fie primit cu bratele deschise. De exemplu, daca te culci undeva pe la ora 13.00 te poti trezi cel tarziu la ora 16.00, pentru a avea timp sa consumi apoi energia pana la ora „stingerii”. Daca, in schimb, adormi abia la ora 15.00, este bine ca somnul sa fie unul mai scurt, suficient cat sa iti reincarci bateriile. Fiecare copil are, pana la urma, ritmul propriu, iar unii pot fi destul de odihniti si dupa un somn de pranz de doar 30 de minute.

Parcurge si testele de mai jos:

Cat la suta esti dependent de somn?

Ce spune pozitia in care dormi despre tine?

Citeste si articolele despre somn de mai jos:

Veghea si somnul

Somnul si visele

Tulburarile somnului

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Jules Verne a fost impuscat accidental in picior de nepotul sau, motiv pentru care a schiopatat tot restul vietii sale si a fost nevoit sa poarte un baston.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion si Vasile se intorc de la camp ... Ion mana caii , Vasile statea in caruta si se uita inapoi ...
-Ioane , ba , a trecut un motociclist fara cap !!!
-Taci , mai Vasile , ca minti !
Peste 2 minute ...
-Ioane , iar a trecut un motociclist fara cap !!!
La care Ion se intoarce :
-Mai Vasile , trage ma coasa aia in caruta !!!

› vrei mai mult