Ce stim despre celebrele piramide din Egipt? Au fost construite de extraterestri?

11 noiembrie 2022, 08:30

Piramidele si Sfinxul

Ai auzit, cu siguranta, de impunatoarele piramide egiptene, care au fost secole la rand cele mai inalte cladiri de pe planeta. Despre ele s-au spus si s-au scris multe si au facut chiar obiectul unor teorii... nepamantene, cum ar fi cea ca ar fi fost construite de extraterestri. Are vreo sustinere aceasta teorie? Aflam impreuna!

Piramidele egiptene au fost construite acum peste 4000 de ani

Oricine ajunge macar o data in Egipt va merge sa vada somptuoasele piramide care troneaza deasupra desertului. Constructii antice, acestea au rezistat foarte bine pana in zilele noastre si sunt considerate una dintre minunile lumii si ale arhitecturii. De ce minuni? Pentru ca este greu de cuprins cu mintea si de inteles chiar si de catre specialisti cum, in lipsa tehnologiei si a uneltelor de azi, piramidele au fost ridicate si au reusit sa ramana in picioare atata amar de vreme.

Azi se construieste cu buldozere, macarale, utilaje grele, arhitectii studiaza ani intregi pentru a ajunge sa gaseasca formula perfecta pentru cladiri rezistente. Iar in acele vremuri imemoriale egiptenii au reusit sa ridice marile piramide, care au rezistat peste milenii. Poate tocmai de aceea, pentru ca omeneste este greu de inteles, a aparut si teoria ca ele ar fi fost construite de extraterestri.

Construirea piramidelor a durat 30 de ani

Pana pe la inceputul secolului al XX-lea, Marea Piramida din Giza a fost cea mai inalta cladire din lume. Azi este singura dintre Cele 7 Minuni ale Lumii care ramane in picioare.

Doar faraonii egipteni aveau suficienta putere asupra oamenilor pentru a-i folosi la construirea unor piramide gigantice. In sezonul ploios, agricultorii deveneau constructori. Au pus si ei umarul la mutarea blocurilor gigantice de piatra, ce cantareau peste doua tone fiecare, si la ridicarea lor, rand dupa rand, pentru cladirea piramidelor.

Blocurile de piatra erau mutate de la cariere pana la locul de constructie fie cu ajutorul unui sistem de rostogolire, fie trase pe lut alunecos, potrivit egiptologilor.

Piramidele au fost construite in scopuri religioase

Egiptenii au fost una dintre primele civilizatii care au crezut in viata de apoi. Ei credeau ca un alt sine, numit ka, traia in fiecare fiinta umana. Atunci cand corpul fizic se degrada si murea, ka se bucura de viata eterna. Tocmai de aceea, marile piramide egiptene au fost construite pentru confortul faraonilor in viata de apoi. Trei dintre ele, cele mai mari, se gasesc la Giza, iar multe altele mai mici au fost ridicate pe Valea Nilului. Cea mai inalta dintre Marile Piramide are peste 150 m inaltime si o suprafata la sol de peste 5 hectare. Sfinxul cu cap de om si corp de leu a fost sculptat in apropiere pentru a veghea asupra piramidelor.

Piramidele sunt, practic, monumente funerare, iar in interiorul lor se crede ca se afla bogatiile celor inmormantati acolo. Scopul era ca, si dupa moarte, ka sa se poata bucura de toate bunurile din timpul vietii. Artefacte din aur, argint si bronz, tesaturi fine, opere de arta au fost duse in camerele secrete din interiorul piramidelor. Nu putine au fost cazurile in care nobilii au fost inmormantati cu sclavi vii si animale care sa le tina de urat, iar unele piramide au fost dotate inclusiv cu baie.

Fiecare piramida este dotata cu sisteme de securitate, iar egiptenii cred ca toti cei care vor incerca sa patrunda in mormantul unui faraon va fi blestemat pentru eternitate. Intrarea in piramide a fost atent ascunsa, iar mumiile faraonior au fost puse in sarcofage imense, facute din cea mai dura piatra. Chiar si asa, mormintele faraonice au fost pradate de mai multe ori in decursul anilor si, in ciuda tuturor incercarilor distructive ele raman in picioare, ca niste capsule ale timpului, marturii ale unei civilizatii marete.

Marea Piramida din Giza a fost construita pentru faraonul Cheops (2589-2566 i.H), iar in jurul sau au fost ridicate trei piramde mai mici, pentru reginele lui Cheops. Cea de-a doua piramida ca marime este piramida lui Khafre (2558-2532 i.H), iar cea de-a treia a fost ridicata pentru fiul lui Khfre, Menkaure (2532-2503 i.H).

Cine a construit piramidele

Din folclor s-a retinut ca pentru ridicarea piramidelor au fost folositi sclavi sau straini, insa scheletele dezgropate de arheologi arata ca muncitorii erau, de fapt, agricultori egipteni, care se reprofilau atunci cand apele revarsate ale Nilului inundau totul in jur.

Dincolo de ceea ce spun istoricii si arheologii, s-a nascut si raspandit o teorie privind construirea piramidelor egiptene de catre extraterestri. Oricat de savuros ar suna aceasta teorie a conspiratiei, dovezile de la fata locului arata ca piramidele, pe cat sunt de maiestuoase, pe atat sunt de pamantene.

Parcurge testul despre Egipt sau citeste si articolele de mai jos:

Ce semnificatie are "Cutia Pandorei", o expresie des folosita
Cat de mult sa cred in zodiac?
Top cinci muzee din lume
De ce este apa marii sarata?
Care este semnificatia Pastelui?
Legenda Babelor din luna martie. Ce semnificatie are alegerea unei Babe
Ce este Dragobetele

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Balena albastra este cel mai mare animal in prezent. Ajunge pana la 170 de TONE si traieste 30-80 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Iti avea o gogoserie langa Manhatan Bank. Intr-o zi vine Strul la Itic si ii spune:
- Ba Itic, nu-mi imprumuti si mie 100$, ca si asa ai gogoserie in fata la Manhatan Bank si merge bine treaba.
- Mai Itic imi pare rau dar nu pot.
- Pai de ce?
- Am un contract cu Manhatan Bank. Ei nu vand gogosi iar eu nu imprumut bani.

› vrei mai mult