Legenda Babelor din luna martie. Ce semnificatie are alegerea unei Babe

2 martie 2022, 12:31

papusi

Luna martie incepe cu sarbatoarea Martisorului, dar mai este marcata de un eveniment de traditie: Babele. Ce spune legenda Babelor din luna martie, ce semnificatie are alegerea unei Babe si cum se alege, de fapt, aceasta, aflam impreuna in cele ce urmeaza.

Babele lunii martie se aleg in intervalul 1-9 martie; ele iti spun cum iti va fi pentru tine anul ce urmeaza, pana la Babele urmatoare. O alta credinta spune ca felul in care arata ziua respectiva (soare, ploaie, vant etc.) spune cate ceva despre personalitatea celei sau celui care si-a ales-o.

Ce spune legenda Babelor din martie

De Babele din luna martie se leagã legede stravechi, care pornesc de la Baba Dochia.

Mitul babelor este asociat în cultura populara cu Baba Dochia. Aceasta avea un fiu, Dragobete, care s-a indragostit de o fata si i-a adus-o ca nora, impotriva vointei mamei. Morocanosa si uricioasa din fire, Baba Dochia a hotarat sa ii faca necazuri nurorii sale si, intr-o zi friguroasa de iarna, i-a dat un ghem de lana neagra si a trimis-o sa-l spele la rau, cu porunca sa nu se intoarca pana lna nu va deveni alba.

A spalat fata lana din toate puterile, pana cand degetele inghetate au inceput sa-i sangereze, dar lana ramanea neagra ca noaptea, orice ar fi facut. Plangand de disperare si de dorul sotului iubit, fata l-a impresionat pe Domnul Iisus Hristos, care i s-a aratat si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa o foloseasca pentrua spala lana. Tanara si-a seters lacrimile si i-a multumit, iar apoi a pus floarea in apa. Ca prin minune, lana s-a albit, iar nora Babei Dochia s-a putut intoarce acasa.

La auzul povestii despre floarea fermecata, Baba Dochia a crezut ca a venit primavara si a plecat cu oile la munte, imbracata in cele noua cojoace. Pe drum, soarele puternic a incalzit-o peste masura, iar Baba Dochia a lepadat, in fiecare zi, cate unul dintre cojoace, pana a ramas doar in camasa. In acel moment, vremea s-a stricat brusc si iarna s-a abatut asupra Babei Dochia. Din cauza frigului cumplit, Baba Dochia a inghetat, impreuna cu oile ei, si nu s-a mai putut intoarce niciodata acasa, pentru a-i face zile amare nurorii sale.

oi

Cum se aleg Babele si care este semnificatia lor

Cele noua zile ale Babelor sunt asociate cu cele noua cojoace ale Babei Dochia, iar oamenii isi aleg cate o zi din acest interval pentru a sti cum le va merge in anul urmator sau cum le va fi sufletul: luminos si vesel sau amar si intunecat.

Unii isi aleg in fiecare an cate o Baba, dupa bunul plac. Unii o aleg in functie de numarul lor norocos sau de date importante din viata lor (ziua de nastere a copilului, data casatoriei etc).

Altii respecta un ritual si isi afla Baba in functie de ziu lora de nastere. Cei nascuti in date de la 1 pana la 9 ale lunii, au Baba in ziua corespunzatoare; cei nascuti dupa data de 9 trebuie sa adune numerele din care este compusa data de nastere pentru a-si afla Baba. Daca esti nascut, spre exemplu, intr-o zi de 14, Baba ta va fi in ziua de 5 (1+4).

Daca de ziua Babei tale este soare si frumos, vei fi voios tot anul si bun la suflet. Daca bate vantul, se spune ca vei avea un an furtunos si ca vei fi deseori furios. Daca norii acopera cerul, vei avea parte de suparari si zile intunecate, iar daca ninge sau ploua, vei avea un an cu mult belsug.

Citeste si ...
Traditii si obiceiuri de MARTISOR la noi si in lume
1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii
Traditii ciudate legate de nume

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Starea ta de sanatate nu este tocmai buna si din aceasta cauza, esti cumva nevoit/a sa renunti la ce aveai in plan. Totusi, nu e cazul sa te intristezi, iti vei reveni rapid si vei face in alta zi ce ti-ai propus sa faci azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Limba romana este limba oficiala in Romania, Republica Moldova si Provincia Autonoma Voivodina.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La ora de psihologie profesorul le arata elevilor cele trei stari: de calmare, iritare si enervare. Scoate un celular formeaza un numar si zice:
Alo, Gica este acasa?
Nu este nici un Gica lanr. acesta de telefon - cu calm
Acesta a fost starea de calm.
Mai suna o data la acelasi numar si zice:
Alo, gica este acasa?
Domnule, v-am mai spus nu este nici un gica la acest nr. de telefon - starea de iritare.
Acesta a fost starea de iritare.
Si ultima stare cea de enervare:
Mai suna inca o data la acelasi numar si zice:
Alo, Gica este acasa?
Ma tu n-auzi ca nu este nici un GiCA aici - starea de enervare.
Acesta a fost starea de enervare.
Dupa aceste, Bula vine din ultima banca vine la profesor ii iai telefonul din mana si formeaza la numarul la care a fosrmat si profu de trei ori si zice:
Alo, Sunt Gica , m-a cautat cineva?

› vrei mai mult