Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un preot mergea pe bicicleta si se intalneste cu un politist -Unde mergi,parinte? -Cu Dumnezeu inainte,fiule. -Amenda!Nu-i voie doi pe-o bicicleta!

› vrei mai mult

Cultura generala

Primele insemnari gasite despre Monstrul din Loch Ness (Nessie) dateaza din anul 565.

› vrei mai mult

1 Iunie - Ziua Copiilor - Semnificatie, Istoric, Traditie

1 iunie 2022, 10:22

Ziua copiilor

1 Iunie este Ziua internationala a copiilor, fiind sarbatorita in 50 de tari din intreaga lume. Ea este despre protejarea si bunastarea copiilor si este marcata anual prin evenimente dedicate celor mici.

Cum a luat nastere sarbatoarea de 1 Iunie

Data de 1 Iunie a devenit Ziua Copiilor in 1925, fiind proclamata la Conferinta Mondiala pentru Bunastarea Copiilor, de la Geneva. Decezia a fost adoptata apoi in noiembrie 1949 de Federatia Democratica Internationala a Femeilor, pentru ca in 14 decembrie 1954, Adunarea Generala a ONU sa adopte Rezolutia nr. 836 privind Ziua Mondiala a copilului, o zi „a fraternitatii si intelegerii intre copiii de pretutindeni, a activitatilor dedicate promovarii idealurilor si obiectivelor Cartei ONU si bunastarii copiilor din toata lumea”.

De ce nu este Ziua Copiilor aceeasi in toate tarile

ONU a facut in 1954 o recomandare statelor membre privind instituire unei zile a copilului. ONU, de exemplu, marcheaza Ziua Copiilor la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaratia Drepturilor Copilului (1959) si Conventia asupra Drepturilor Copilului (1989).

In Romania Ziua Copilului se sarbatoreste pe 1 Iunie, la fel ca in alte 49 de tari, intre care Ucraina, Slovacia, China, Cehia, Portuganlia, Polonia, Germania, Rusia sau Bulgaria.

In alte tari Ziua Copilului este marcata pe 20 noiembrie (Australia, Canada, Elvetia), dar exista si alte date la care aceasta zi este sarbatorita, in functie de deciziile luate la nivel intern, in urma recomandarii ONU.

Activitati traditionale de 1 Iunie

In Romania, ziua de 1 Iunie a devenit sarbatoare legala si zi libera de la stat. Prin urmare, copiii si parintii lor pot sarbatori cum se cuvine aceasta zi care coincide cu inceputul verii calendaristice.

Traditia de 1 Iunie este sa vezi toti copiii la activitati dedicate numai lor. In parcuri se organizeaza evenimente si spectacole, parintii ii scot la plimbari cu biciclete, trotinete, role, la picnicuri, la teatru sau concerte ale artistilor pe care isi doreau mult sa ii vada si care nu rateaza ocazia de a petrece timp minunat in mijlocul celor mai mici fani ai lor.

Odata cu decretarea zilei de 1 Iunie zi libera de la stat, autoritatile au dat ocazia parintilor sa petreaca aceasta zi cu copiii lor, ceea ce inainte poate ca nu era posibil decat daca isi luau o zi din concediul de odihna.

1 Iunie este ziua intoarcerii la inocenta pentru ca te uiti chiar si la adultii din jurul tau cum parca redevin, pentru o zi, copii alaturi de noi. Si parca asta ne face sarbatoarea si mai frumoasa.

Iti recomandam si articolele de mai jos:

Mesaje si felicitari de 1 Iunie
5 locuri de vizitat impreuna cu parintii de 1 Iunie
Idei distractive pentru 1 Iunie. Ce pot face impreuna cu parintii
Sarbatori amuzante in luna iunie. In "luna copiilor"; gogosile au o zi speciala, numai a lor

Parcurge si testele de mai jos:

1 iunie 

Testul lunii iunie

 

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel