Ziua Mamei. Ce semnificatie are ziua de 8 Martie

7 martie 2022, 17:47

Ziua Mamei

Ziua de 8 Martie este sarbatorita la nivel mondial drept Ziua Internationala a Femeii. In unele tari, 8 Martie este, insa si Ziua Mamei, inclusiv in Romania.

8 Martie, Ziua Mamei

In Romania, in special inainte de 1989, ziua de 8 Martie era numita Ziua Mamei si se sarbatorea in special in scoli si gradinite. Copiii invatau poezii si cantecele inchinate mamei si se organizau serbari pentru „eroinele” tuturor copiilor din tara, mame si chiar bunici.

Pentru Ziua Mamei se obisnuia ca in clasa copiii sa confectioneze felicitari pe care scriau cateva versuri, lipeau flori de primavara confectionate din hartie glasata si creponata si pe care le daruiau apoi mamelor de 8 Martie.

Pentru ca sarbatorirea pe 8 Martie a mamelor era considerata o varianta comunista a Zilei Internationale a Femeii, din 2010 Ziua Mamei a primit o data a ei si este, din 2010, sarbatoare publica in Romania, fixata in prima duminica a lunii mai.

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii

Din punct de vedere istoric, Ziua Internationala a Femeii se leaga de un protest pentru emancipare si drepturi organizat la aceasta data in 1908 de peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii.

Ziua Internationala a Femeii se sarbatoreste pe 8 martie din 1975, an declarat de ONU Anul International al Femeii; atunci aceasta data a fost adoptata de multe Guverne.

Demersul Organizatiei Natiunilor Unite a avut ca rol recunoasterea rolului si a importantei femeii in lume. Ziua de 8 Martie a fost aleasa ca sarbatoare inchinata femeii tocmai in legatura cu protestul femeilor din SUA, din 1908, care au luptat pentru drepturi egale cu ale barbatilor, pentru drept la vot, salarii mai mari si conditii de munca mai bune, in vremuri in care discriminarea era la putere in toata lumea, iar femeia era considerata inferioara barbatului.

Ziua Internationala a Femei a fost sarbatorita prima oara doar in cateva tari (Elvetia, Germania, Austria si Danemarca), in 1911, la un an dupa ce activistele Luise Zietz si Clara Zetkin propusesera instituirea uneia stfel de zile la o intalnire a organizatiilro socialiste din intreaga lume.

In SUA, exista deja o zi nationala a femeii, pe 28 februarie, inca din 1909, iar Rusia a inceput sa sarbatoreasca Ziua Femeii in ultima sambata din februarie din 1913.

Cum se sarbatoreste 8 Martie

De 8 Martie se obisnuieste ca femeile, mame, bunici, sotii, iubite, fiice, prietene sa fie sarbatorite si rasfatate. Dincolo de insemnatatea sociala si istorica a acestei zile, ea este un bun prilej pentru a demonstra femeilor dragi aprecierea si dragostea care le este purtata.

De 8 Martie femeilor li se ofera flori, cadouri simbolice, felicitari sau, in ultimii ani, ocazia sa faca ceva placut si frumos pentru ele insele, fara sa se mai preocupe de lucrurile care le umplu timpul in fiecare zi.

Testeaza-ti cunostintele despre ziua de 8 Martie in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Citeste si articolele de mai jos:

MESAJE DE 8 MARTIE PENTRU MAMA

SEMNIFICATIA ZILEI DE 8 MARTIE: TRADITII SI OBICEIURI LA NOI SI IN LUME

Semnificatia lunii noiembrie

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Azi ai chef de citit, sa fii la curent cu noutatile, vei avea si vesti bune. In dragoste totul descurge asa cum iti doresti.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inca de pe vremea dacilor si a romanilor se exploata sare scoasa din Ocna Sibiului si Slanic Prahova.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un om mergea cu masina.La 10 m vede ceva mic si verde.Cand ajunge la el aude de jos:
-Sunt un extraterestru exilat de pe Marte.Imi dati si mie ceva de mancare?
Barbatul ii da un sandwich.La alti 10 m vede altceve mic si verde:
-Eu sunt unj extraterestru exilat de pe Saturn.Mi-e sete.
Barbatul ii da apa.
La alti 10 m vede ceva mic si albastru:
-Dute-n-colo de extraterestru!
-Poftim?Actele la control!!!

› vrei mai mult