Horoscopul zilei
Bancul zilei
-De ce merg pe strada trei politai si un caine?
-Sa aiba 12 clase si o limba straina.
Cultura generala
Cel mai lung canal maritim este canalul Suez.
› vrei mai multCare este povestea laserului
31 martie 2023, 17:03
Spui „laser” pentru a descrie ceva perfect si interesant. Stii ca laser inseamna ceva foarte puternic si, cand auzi cuvantul, te gandesti la sabiile cavalerilor jedi din Razboiul Stelelor. Dar care este, de fapt, povestea laserului?
Ce este laserul
Un laser este o masinarie care emite o lumina amplificata, de o singura culoare, sub forma de fascicul. Acesta este perfect regulat, si nu devine nici mai mare, nici nu are variatii de intensitate, ca alte surse de lumina. Masinariile laser folosesc gaze sau cristale speciale pentru ca lumina sa aiba o singura culoare si oglinzi menite sa amplifice culoarea fasciulului care calatoreste intr-o singura directie. Atunci cand este indreptat spre o suprafata, laserul formeaza un singur punct luminos.
Laserul este un dispozitiv optic complex, iar denumirea sa este, de fapt, un acronim: Lumina Amplificata prin Stimularea Emisiei de Radiatie).
Stiai ca mai multe dispozitive folosesc laserul? Cititoarele de coduri de bare din magazine, imprimantele laser, fibra optica, CD-urile si DVD-urile, holografia sunt bazate pe tehnologia laser. Laserul este astazi utilizat si in medicina, in neurochirurgie, chirurgie oculara sau dermatologica, iar, la scara mult mai mare, cu ajutorul laserului se obtin temperaturile foarte ridicate din camerele reactoarelor de fuziune nucleara.
Raza laser este o raza ingusta de lumina de aceeasi frecventa, concentrata si cu deplasare coerenta. Intr-un dispozitiv laser, atomii sau moleculele mediului activ sunt adusi in faza in care se regasesc intr-o energie superioara celei de echilibru. Aceste raze actioneaza cu o temperatura foarte ridicata, asa ca lumina laser necontrolata prin mijloace specifice arde.
Cand a inceput povestea laserului
O extraordinara inventie a secolului al XX-lea, tehnologia laser isi are originea intr-o lucrare publicata de Albert Einstein in 1916, in care trata teoria cuantica a radiatiilor electromagnetice. Einstein a formulat principiile de functionare a laserului printr-o evaluare a consecintelor legii radiatiei a lui de Max Planck si prin introducerea conceptelor de emisie spontana si emisie stimulata.
Teoriile formulate de Einstein au fost punctul de pornire pentru multe experimente si cercetari. Fizicienii au trecut prin mai multe etape pana au aflat cum pot crea lungimi de unda mai scurte si vizibile. Abia in 1959 a fost folosit prima oara termenul de laser, de catre Gordon Gould, intr-o lucrare stiintifica.
Prima masinarie laser functionala a fost asamblata si operata de Theodore Maiman, in 1960, la Hughes Research Laboratories. Multi au inceput apoi sa lucreze la tehnologia laser, dar patentul a fost acordat abia in 1987 lui Gordon Gould.
Romania, a patra tara din lume care a avut laser
Chiar si in Romania a fost proiectat unul dintre primele lasere din lume. Fizicianul Ion I. Agarbiceanu, fiul prozatorului si protopopului Ion Agarbiceanu, a proiectat primul laser cu gaze in Romania, la inceputul anilor 1960.
Acel dispozitiv laser se afla in prezent la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Bucuresti, iar la vremea lui a fost primul din lume cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie. Conceptie proprie, laserul cercetatorului roman a fost brevetat si apreciat de fizicieni din intreaga lume.
In prezent, la noi in tara se afla unul dintre cele mai puternice lasere din lume, daca nu chiar cel mai puternic. Laserul de la Magurele a fost construit pe o platforma a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.
Citeste si alte povesti:
Lectia de istorie: Titanicul, povestea celui mai celebru vapor
Ora de istorie: Povestea ceasului
Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii
Povestea lui Mos Ajun, fratele lui Mos Craciun
Povestea colindelor de Craciun
Redactia clopotel.ro