8 lucruri pe care le poti face atunci cand esti trist

17 martie 2022, 16:45

Tristete

Toti avem momente in care ne simtim tristi. Nu este nimic in neregula cu asta si trebuie sa invatam cum sa depasim aceste stari, atat singuri, cat si cu ajutorul celor dragi din jurul nostru.

Cand esti trist, ai impresia ca nu o sa te simti niciodata mai bine. Uneori vei fi trist o ora, alteori doua zile; daca s-a intamplat ceva rau cuiva drag, e posibil sa fii trist mai mult timp. Chiar daca multi vor incerca sa te ajute, tristetea asta nu se da dusa asa, cu una, cu doua. Trebuie sa stii, insa, ca asa cum este in regula sa simti tristete, este la fel de bine sa incerci sa razi sau sa te simti mai bine, chiar daca te supara doar faptul ca ai luat o nota proasta sau daca ai pierdut pe cineva drag ori un animal de companie pe care l-ai iubit.

Trebuie sa fii pregatit sa depasesti tristetea

Cand esti trist, ultimul lucru care te ajuta este sa iti spuna cineva sa nu mai fii trist; de parca asta se poate face la comanda. Te poti pregati, insa, pentru a depasi momentul si cel mai important ajutor este cel pe care ti-l dai singur:

• o atitudine pozitiva conteaza atunci cand ai de a face cu tristetea; iti pare rau pentru un lucru, insa nu inseamna ca de acum totul va fi gri si negru.

• discuta cu cineva despre ceea ce simti; parintii, un frate sau o sora, cel mai bun prieten sau chiar jucaria preferata sunt acolo sa te asculte, iar faptul ca spui anumite lucruri cu voce tare, chiar daca nu primesti un raspuns, te ajuta sa descarci din energia negativa si, poate, chiar sa intelegi mai bine anumite lucruri.

• fa lucruri care te ajuta sa te simti mai bine; cititul, muzica, dansul, sportul, lucrul manual - toate sunt activitati care necesita concentrare si care te vor ajuta sa iti iei pentru un timp gandul de la ceea ce te intristeaza.

• daca tristetea se prelungeste si iti ia inclusiv pofta de mancare, somnul, daca incepi sa simti o teama inexplicabila sau orice alt sentiment negativ coplesitor, discuta cu parintii pentru ca ei vor sti ce au de facut pentru a te ajuta sa depasesti depresia.

Cum gestionezi situatiile care te intristeaza

Este important sa stii ca tristetea poate fi gestionata, indiferent de ce a cauzat-o.

Spune lucrurilor pe nume: Sunt trist pentru ca echipa mea a pierdut. Sunt trista pentru ca m-am certat cu prietena mea cea mai buna. Sunt trist/a pentru ca mi-a murit animalul de companie.

Intelege ca nu esti singur/a: Uneori tristetea ne poate face sa ne simtim neintelesi sau chiar vinovati. Sa discuti cu cineva care trece impreuna cu tine prin asta te poate ajuta sa vezi lucrurile altfel si sa intelegi ca tristetea nu va tine o vesnicie.

Unele lucruri care te intristeaza depind de tine, altele nu

Cand esti trist/a pentru ca ai luat o nota proasta, te-ai putea simti mai bine daca te concentrezi pe a corecta ceea ce ai facut gresit.

Daca te intristeaza ca un prieten este bolnav, este important sa intelegi ca asta nu depinde de tine, dar ca ii poti fi alaturi cu o atitudine pozitiva, care ii va fi de ajutor.

Citeste si ....
8 lucruri care nu trebuie sa-ti lipseasca din ghiozdan
Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti
Lucruri pe care nu ar trebui sa le mai faci online
Lucruri neadevarate ce se spun despre oamenii timizi
Top lucruri ciudate pe care le facem la dus
Lucruri enervante pe care le spun parintii, dar care nu sunt neaparat adevarate
Lucruri scarboase pe care n-ar trebui sa le mai faci
Lucruri ciudate pe care le facem in baie
10 lucruri pe care trebuie sa le faci pana se termina iarna

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Omul este capabil sa distinga 10.000.000 de nuante, dar nu poate vedea lumina ultravioleta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pe o banca, in parc, doi indragostiti se imbratiseaza. La un moment dat, langa ei se aseaza un domn, care o fixeaza cu privirea pe femeie.
Partenerul ei nu mai suporta si izbucneste:
- N-am mai pomenit atata obraznicie !
- Regret, nu vreau sa va deranjez, dar trebuie sa-i cer nevestei cheia de la casa !

› vrei mai mult