Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Starea ta de sanatate nu este tocmai buna si din aceasta cauza, esti cumva nevoit/a sa renunti la ce aveai in plan. Totusi, nu e cazul sa te intristezi, iti vei reveni rapid si vei face in alta zi ce ti-ai propus sa faci azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Aproape toti paianjenii sunt veninosi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La coltul unei case rotunde se aude o impuscatura de cutit iar mortul cade spanzurat.
Morala este: Nu te juca pe strada cu mingea pentru ca trece vaporul peste tine.

› vrei mai mult

Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia

06 Ianuarie 2023

Intrare Parcull Mogosoaia

La doar 15 kilometri de centrul Bucurestiului se afla un loc incarcat de istorie si de o frumusete arhitecturala uimitoare. Palatul Mogosoaia, care a apartinut familiei Brancoveanu mai bine de un secol si apoi de familia Bibescu, este o adevarata bijuterie, ce merita vizitata in orice sezon.

Gradina de la Palatul Mogosoaia


Palatul Mogosoaia este o cladire istorica, aflata in localitatea cu acelasi nume. A fost construit dupa 1681, cand Constantin Brancoveanu a cumparat pamant in zona, si finalizat pe 20 septembrie 1702. Construit in stil brancovenesc, dupa modelul unui alt palat al voievodului Constantin Brancoveanu, de la Potlogi, palatul este alcatuit din cladirea propriu-zisa, curtea cu turnul de veghe, bucatarie (cuhnia), casa de oaspeti, ghetarie si cavoul familiei Bibescu. Palatul are si propria sa biserica, ce are hramul Sfantului Gheorghe.

Biserica de la Palatul Mogosoaia


Brancovenii au apucat sa se bucure doar pentru scurt timp de frumusetea Palatului Mogosoaia, ei fiind executati in 1714, la Constantinopol. Dupa uciderea lui Constantin Brancoveanu si a fiilor acestuia, otomanii au confiscat averea familiei, iar Palatul Mogosoaia a devenit han. Totusi, platul a fost rascumparat de domnitorul Stefan Cantacuzino, care l-a cedat marelui ban Constantin al III-lea Brancoveanu, nepotul domnitorului, si a ramas in posesia familiei pana la inceputul secolului al XIX-lea.

Parcul Mogosoaia


Palatul de la Mogosoaia a trecut prin multe, fiind devastat de doua ori, prima oara in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), in care Constantin Brancoveanu al III-lea tinuse partea rusilor, si a doua oara la revolutia din 1821, cand ultimul urmas al Brancovenilor, Grigore, a fugit si l-a lasat prada pandurilor.


Palatul Mogosoaia

Din 1832, Palatul Mogosoaia a ramas mostenire fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat, iar dupa casatoria acesteia cu domnitorul Gheorghe Bibescu a intrat in proprietatea familiei acestuia.


Intre 1860 si 1880, Palatul Mogosoaia a fost renovat, in timpul lucrarilor ordonate de Nicolae Bibescu fiind construit si cavoul familiei, in parcul palatului, dar si vila Elchingen, care ar fi trebuit sa serveasca drept casa de oaspeti. Totusi, familia s-a mutat in cladirea noua, vechiul palat ramanand nelocuit pana in 1911, cand Maria Nicole Darvari a vandut palatul varului sau, George Valentin Bibescu, care l-a oferit drept cadou de nunta sotiei sale, Martha.


Intre 1912 si 1945, Martha Bibescu s-a ocupat de renovarea palatului, lucrarile fiind zadarnicite de distrugerile din timpul Primului Razboi Mondial. Au fost reluate abia dupa 1920, cand Margha Bibescu, plecata la Londra fiind acuzata de colaborare cu trupele germane, a revenit in tara. A cheltuit mare parte din averea adunata din vanzarea cartilor sale pentru restaurarea Palatului Mogosoaia, care a fost redeschis in 1927, cu toate ca in interior unele lucrari au fost finalizate abia in 1935.


Frumusetea si eleganta Palatului Mogosoaia, recapatata datorita ambitiei Marthei Bibescu, l-a facut un loc foarte popular, aici venind in vizita mari personalitati, precum August von Mackensen, Charles de Gaulle, Nicolae Iorga, Marcel Proust, regele Carol I al Romaniei, regina Maria a Romaniei, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, regele Ferdinand I al Romaniei sau premierul britanic Winston Churchill.


In timpul celui de-Al Doilea Razboi mondial, Palatul Mogosoaia a servit in repetate randuri drept loc de intalnire al diplomatilor aliati si, timp de cateva luni, chiar a fost inchiriat legatiei elvetiene din Romania.


Dupa incheierea razboiului si venirea comunistilor la putere, mosia de la Mogosoaia a fost nationalizata si confiscata de guvern, in timp ce palatul a fost declarat monument istoric. Abia in 1949 comunistii au reusit sa nationalizeze si palatul, ramas in proprietatea fiicei Marthei Bibescu, Valentina, si a sotului acesteia, Dimitrie Ghika-Comanesti. Lasat in paragina pana in 1957, palatul a fost devastat, colectiile de arta fiind furate si dezmembrate, inainte de a fi declarat sediu al sectiei feudale a Muzeului National de Arta. Lucrarile de restaurare au inceput in 1977.


Devenit, dupa 1990, Muzeul de Artã Brâncoveneasca, Palatul Mogosoaia este un important obiectiv turistic. Din 2010, el face obiectul unui proces deschis de urmasii de drept ai Marthei Bibescu, care traiesc in Marea Britanie si spera fie sa recupereze complexul, fie sa obtina o despagubire consistenta.

Citeste si alte articole despre cladiri istorice:

Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles

Ce stim despre Biserica Neagra, cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei

Sau parcurge aceste teste:

Test cu cele mai frumoase cetati, palate si castele din Romania
Test cu cele mai frumoase castele din lume

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri