Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul salt parasutat din avion a fost facut de Capitanul Berry in Missouri in anul 1912.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Stiti ce fac scotienii inainte sa cumpere un frigider nou? R: Se uita sa vada daca chiar se stinge lumina dupa ce inchizi usa.

› vrei mai mult

Top 10 carti de aventuri pentru copii

03 Iunie 2022

Top 10 carti de aventuri pentru copii

Probabil toata lumea ti-a spus ca cititul este o activitate placuta, educativa, distractiva. Important este, insa, ce citesti. Si cum stim ca nu mereu ai chef sa citesti lecturile obligatorii pentru la scoala, iti recomandam cateva carti de aventuri care sa iti ridice si sa iti antreneze apetitul pentru carti.


Avem pentru tine 10 carti de aventuri pentru copii, mai noi sau mai vechi, pe care chiar merita sa le parcurgi.


Cand ma fac mare, de Ioana Chicet Macoveiciuc (Printesa urbana)


Cartea este plina de aventuri si dialoguri spumoase si este a saptea din seria cu Ema si Eric. Inveti impreuna cu ei despre meserii, ecologie, principii si binefacere, despre sporturi si salvarea planetei. Textul este captivant, mai ales pentru copiii cu varste intre 4 si 10 ani, iar ilustratiile sunt si ele dintre cele mai inspirate. Umorul se imbina cu lectiile pe care orice copil ar trebui sa le invete in aceasta perioada atat de importanta a vietii, iar daca ti se va parea interesanta, poti incerca apoi orice alta carte din seria cu Eric si Ema.


Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai, de Nikolai Nosov


Habarnam este personajul care a insotit copilaria a generatii intregi de copii de 6-12 ani. El locuieste in Orasul Florilor si gusta din plin toate aventurile pe care le traieste alaturi de prietenii sai Stietot, Surubel, Piulita, Zahar Zaharescu, Glontisor, Acuarela, Gogoasa, Zapacila, Posibil si Probabil. La inceputul povestirilor, Habarnam nu stie nimic, dar incepe sa se transforme odata cu plecarea intr-o expeditie in lumea prichindeilor. Chiar daca Habarnam trebuie sa invete chiar si sa citeasca, sigur te va captiva si pe tine, care stii deja sa o faci.


Vanatorii de carti, de Jennifer Chambliss Bertman


Emily are 12 ani si s-a mutat recent in San Francisco, unde spera sa il intalneasca pe idolul ei, Garrison Griswold, un editor care a inventat un joc online apreciat de toti iubitorii de lectura, Vanatorii de carti. Emily, care uraste San Francisco si faptul ca a trebuit sa se mute aici, este incantata de ideea de a porni in goana dupa cartile raspandite prin tara, care pot fi gasite doar dupa ce rezolvi un puzzle plin cu indicii. Griswold a fost insa atacat si e in coma si nimeni nu stie nimic despre jocul atat de asteptat de toti „soarecii de biblioteca” printre care se numara si Emily. Impreuna cu noul ei prieten, James, Emily descopera o carte ciudata, plina de greseli intentionate. Ea ajunge sa fie considerata de alti participanti la joc o parte a jocului si toti cred ca ii va conduce la un premiu foarte valoros. In joc intra si niste tipi foarte rai, iar ceea ce trebuia sa fie un joc pentru iubitorii de carte se transforma intr-o cursa pe viata si pe moarte. Cartea este destinata copiilor de 12-14 ani si cu siguranta te va captiva.


Aventuri in Tara Prieteniei, de Alec Blenche


Copiii de 6-12 ani se vor bucura sa descopere ca, desi in Tara Prieteniei nu este mereu soare si voie buna, ci mai si tuna, viscoleste sau e frig din cauza nevirtutilor, exista mereu o cale sa faci soarele sa straluceasca din nou.


Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain


O carte pentru copii de 9-11 ani, Aventurile lui Tom Sawyer a insotit generatii intregi de copii inca din secolul al XIX-lea. Tom nu este tocmai un copil model, ba dimpotriva. Sarac si crescut de matusa Polly, eroul nostru este mai degraba lenes, zgomotos, iresponsabil, dar este foarte curios, ca orice copil. Nu ii place scoala, insa adora sa petreaca timp in lumea raurilor, a padurilor, insulelor si a pesterilor, fiind singurul loc in care se simte in elementul lui. Cu un puternic simt al umorului, Tom recreeaza o lume insorita, pe placul lui, in care poate fi mereu liber, inocent, spontan... copil.


Chemarea strabunilor, de Jack London


Cainele Saint Bernard Buck are o viata grea, desi are un stapan si ai crede ca nu ar fi trebuit sa ii lipseasca nimic. El ajunge caine de sanie in Yukon, Alaska, unde rautatea oamenilor il face sa isi redescopere instinctul de luptator mostenit de la stramosii sai lupi. Buck evadeaza si dupa o serie de aventuri care te tin cu sufletul la gura ajunge sa isi gaseasca salvarea si sa se regaseasca in mijlocul semenilor sai din salbaticie.


Printesa sub acoperire, de Connie Glynn


Lottie Pumpkin, o orfana dintr-un orasel de provincie, s-a visat mereu o printesa urgana curajoasa si isi intretinea visele cu ajutorul povestilor. Intr-un alt capat al Europei, Ellie Wolf, printesa rebela a Maravodiei, era plictisita de viata la palat si isi condimenta viata cu escapade in lumea adolescentilor obisnuiti. Cumva, destinul le aduce in aceeasi incapere la Rosewoold Hall, o prestigioasa scoala din Anglia, unde decid sa faca schimb de roluri. Povestea plina de aventuri si de suspans este si una despre prietenie, devotament si curajul de a fi tu insuti, acolo unde nici printesele nu sunt ce par a fi, iar magia basmului apare acolo unde te astepti mai putin. Printesa sub acoperire este prima carte din trilogia Cronicile Rosewood si s-ar putea sa iti deschida apetitul si pentru celelalte volume.


Maretele aventuri ale porcului de Craciun, de J. K. Rowling


Autoarea seriei Harry Potter este una dintre cele mai mari povestitoare din lume, iar povestea aventurilor porcului Um este una induiosatoare si fascinanta deopotriva. Um Porc (UP) era jucaria perferata a unui baiat pe nume Jack; i-a fost mereu alaturi, pana cand in ajunul unui Craciun UP ajunge de negasit. El prinsese viata cu ajutorul magiei Craciunului, insa era destul de agasant. Totusi, Jack si Porcul de Craciun pornesc impreuna intr-o calatorie prin Taramul celor Pierduti. Acolo incearca sa-l salveze pe cel mai bun prieten al lui Jack din ghearele infricosatorului Pierzator, rontaitorul de jucarii. Toti copiii de peste 7 ani vor sta cu sufletul la gura in timp ce citesc aventurile Porcului de Craciun si ale lui Jack, ajutati in calatoria lor de o Merindase vorbitoare, o Busola si de o creatura inaripata numita Speranta.


Cronicile din Narnia, de C. S. Lewis


Romane de fantezie si aventura, Cronicile din Narnia sunt pur si simplu captivante pentru orice copil. In acest taram in care animalele pot vorbi, in care traiesc fapturi mitice, in care magia este un lucru obisnuit, se poate ajunge printr-un sifonier. Cele sapte volume ale Cronicilor din Narnia sunt „Nepotul magicianului”, „Leul, Vrajitoarea si Dulapul”, „Calul si Baiatul”, „Printul Caspian”, „Calatorie cu Zori de Zi”, „Jiltul de Argint” si „Ultima Batalie”.


Copiii Capitanului Grant, de Jules Verne


Una dintre cartile din colectia de aventuri a lui Jules Verne, „Copiii Capitanului Grant” este una dintre preferatele copiilor din generatii intregi, din toate colturile lumii. Ea descrie aventurile unui grup de oameni foarte diferiti, aflati in cautarea capitanului Harry Grant, de pe nava Britannia, care naufragiase. Expeditia de salvare este demarata de Lord Glenarvan, dupa ce gaseste in pantecele unui rechin capturat din ocean o sticla cu un mesaj in care Capitanul Grant cerea disperat ajutor. Contactand familia si impresionat de cei doi copii ai capitanului, lordul decide sa incerce sa-l gaseasca pe acesta. De aici incepe o expeditie plina de aventuri si suspans. Cartea lui Jules Verne chiar merita citita, la fel ca toate celelalte din colectie, de orice amator de romane de aventuri.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

10 carti pe care fiecare copil ar vrea sa le citeasca
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri