10 carti pe care fiecare copil ar vrea sa le citeasca

28 martie 2022, 18:12

10 carti de citit
Cititul poate ca nu mai este la moda printre noi, copiii, desi toata lumea - parinti, profesori, bunici - ne spune ca ar trebui sa mai punem din cand in cand mana pe o carte. Si chiar asa! Ce ar fi sa incercam sa citim macar o carte pe luna, daca nu chiar doua?

Iata o lista cu carti pe care fiecare copil ar vrea sa le citeasca si pentru care ar trebui sa isi faca timp.

1. Colt Alb, de Jack London

Aceasta carte clasica a aparut in 1906 si este la fel de apreciata si azi, dupa ce a facut copilaria mai frumoasa multor generatii de copii. Povestea lupului diferit de fratii si surorile sale care se apropie de oameni din necesitate si mai apoi ajunge sa il iubeasca si sa ii fie credincios lui Weedon Scott este un roman care nu trebuie sa lipseasca din lista de lecturi a niciunui copil.

2. Orfanii apelor, de Struan Murray

Un oras din varful unui munte ce se inalta direct din mare ajunge sa fie ultima asezare omeneasca de pe Pamant. Aici au loc aventuri uimitoare atunci cand mai multi copii din oras, condusi de Ellie, o tanara inventatoare, decide sa ajute un baiat necunoscut aruncat de maree pe muntele lor, pe care Inchizitia dorea sa-l distruga, considerandu-l responsabil pentru inecarea lumii. „Orfanii apelor” este nu doar o carte de aventuri palpitanta, ci si una despre felul in care ideile preconcepute ale oamenilor mari pot fi de-a dreptul paguboase.

3. Singur pe lume, de Hector Malot

Romanul, care a fost citit de milioane de copii din generatii intregi si care a fost chiar ecranizat, spune povestea orfanului Remi, care are parte de o initiere pe alocuri dureroasa pe drumul spre visul sau cel mare: acela de a-si gasi familia adevarata. Remi si Vitalis au patru prieteni necuvantatori - cateii Capi, Dolce si Zerbino si maimuta Sufletel - si impreuna calatoresc prin Franta si Anglia, indurand multe lipsuri si drame, in incercarea de a ajunge la parintii micului orfan. Daca finalul este unul fericit sau nu, trebuie sa aflati singuri, citind romanul.

4. Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu

Din lista cartilor pe care orice copil vrea sa le citeasca nu poate lipsi si una din literatura romana. Povestea ursului polar Fram este o calatorie prin tinuturile polare si prin lumea circului, o lectie despre iubirea de care este capabil un animal urias, care cucereste deopotriva inimile adultilor si ale copiilor, dar si despre dor si atasament. Povestea lui Fram, ursul polar prins de eschimosi cand era pui, vandut pe cateva sticle de rom pentru a ajunge vedeta de circ si intors pe taramul gheturilor vesnice, este una care e imposibil sa nu iti placa, desi are si episoade mai triste.

5. Extraterestrul superstar, de Henry Winkler, Lin Oliver

O carte cel mai probabil pe placul baietilor, dar recomandata si fetelor. Un SF pentru copii, care are in prim plan un pusti de 13 ani care viseaza sa ajunga star la Hollywood, dar pe care il cam incurca faptul ca e extraterestru. Budy Burger este, la un moment dat, nevoit sa fuga de pe planeta lui si ajunge pe Pamant fix intr-un platou de filmare de la Universal Studios, unde se integreaza perfect in peisaj si primeste un rol de... extraterestru. Pustiul a devenit popular cat ai spune „succes”, iar de aici trece printr-o multime de experiente interesante pe care orice copil se va bucura sa le descopere in paginile cartii.

6. Girlology - In lumea fetelor, de Melisa Holmes, Trish Hutchinson

Fetele vor fi incantate sa descopere o carte in care regasesc toate lucrurile care conteaza pentru ele cu adevarat de la o varsta incolo, adica din momentul in care depasesti etapa cartilor de colorat si a celor de povesti. Este o carte despre „girl power”, care spune lucrurilor pe nume pe bune si de care orice fata aflata in pragul adolescentei sau in toiul ei are nevoie pentru a invata sa se aprecieze si sa aiba un sistem propriu de valori sanatos.

7. Micul print, de Antoine De Saint-Exupery

Nelipsita din lista de lecturi scolare, cartea chiar merita citita nu doar pentru ca „trebuie”, ci si pentru ca este o adevarata lectie despre prietenie, iubire, pierdere si singuratate, despre ciudateniile lumii adultilor, dar si despre pace, curaj si fraternitate. Daca nu te-am convins, afla ca a fost desemnata cea mai buna carte a secolului al XX-lea in Franta si este una dintre cele mai raspandite din lume, tradusa in 361 de limbi.

8. Cuore, de Edmondo De Amicis

Romanul pentru copii Cuore este unul dintre cele mai populare din lume si, desi a aparut in 1886, multe dintre lectiile „predate” in paginile sale sunt actuale si azi. Cu o multime de personaje si intamplari, cartea este un soi de jurnal in care personajul Enrico Bottini povesteste episoade interesante si semnificative din viata sa. Oricat de multe ti-am povesti despre aceasta carte, cel mai bine o poti intelege daca o citesti singur.

9. Zanele din Valea Cerbului, de Nestor Urechia

Te-ai fi asteptat sa iti propunem carti de Ion Creanga sau Petre Ispirescu din literatura romana, insa am ales una poate mai putin cunoscuta, dar care merita citita daca iti plac basmele si povestile cu personaje fantastice.

O carte cu povestiri surprinzatoare, cu zane dintre munti si alte fapturi de poveste, in care copiii gasesc multe invataminte despre bunatate, curaj si corectitudinem, dar si despre alte virtuti si valori esentiale in viata.

10. Chemarea strabunilor, de Jack London

La fel ca romanul Colt Alb, Chemarea strabunilor are ca personaj principal un patruped. Buck, un caine vandut pentru a fi inhamat la sania cautatorilor de aur, are o viata grea, in timpul careia infrunta foamea si munca pana la epuizare, fara sa aiba vreo bucurie. Ca „recompensa” primea de multe ori bataie, asa ca fuge cat il tin picioarele de civilizatie si isi urmeaza instinctul, catre salbaticie.

Citeste si articolele de mai jos:

Top 10 carti de aventuri pentru copii
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai
8 lucruri care nu trebuie sa-ti lipseasca din ghiozdan

Redactia Clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Incepi sa interactionezi mai mult cu familia. Asta iti va da ocazia sa descoperi multe lucruri noi pe care nu le stiai despre unii membri ai familiei. Este un moment bun de reconectare si relaxare.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sansele ca "el" sa devina campion mondial la sah sunt de 100 de ori mai mari decat in cazul "ei".

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politist se barbiereste.
Suna telefonul si politistul se taie.
De ce?
Ca sa nu uite unde a ramas!

› vrei mai mult