Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Azi te vei bucura de calatoria pe care o faci. Nu te deranjeaza ca esti singur/a in aceasta calatorie. Ai timp sa gandesti linistit/a la ce urmeaza sa faci in urmatoarea perioada de timp.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Maimutele din peninsula Malaca au talent de pescar. Ele isi lasa coada in apa si, imediat ce s-a prins de aceasta un rac, o scot afara si se ocupa de captura.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cum o cheama pe bunica ta?
-Constanta!
-Nu stiam ca bunica ta e statiune!!!

› vrei mai mult

Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Strategii metacognitive

19 Octombrie 2022

Manual Strategii cognitive

De anul acesta au fost introduse mai multe materii optionale noi in programa de liceu. Printre ele, Strategii metacognitive, o materie care pentru multi suna putin SF, sa spunem. Ce vom invata la Strategii metacognitive, aflam din programa scolara aprobata prin Ordin de ministru.


Cui se adresaeza materia Strategii cognitive


Ministerul Educatiei a decis introducerea materiei Strategii cognitive printre optionalele destinate elevilor de clasa a X-a, indiferent de filiera si profil. Programa este dezvoltata pentru parcursul unui intreg an scolar, cu o ora pe saptamana.


Studierea acestei discipline noi, din sfera ariilor curriculare „Om si societate” si „Consiliere si orientare”.


Ce vom invata, de fapt, la Strategii metacognitive


Noua materie este una la care inveti sa inveti, sa analizezi informatiile primite, sa le sintetizezi si sa faci conexiuni intre ele. Iti vei activa, astfel, cunoasterea si vei stii cum sa iti exploatezi mai bine cunostintele, sa identifici problemele reale ale vietii scolare si cotidiene, dar si solutiile pentru ele, prin aplicarea de strategii rezolutive.


Programa are ca scop dezvoltarea abilitatii de a invata eficient, descoperirea de metode si tehnici de invatare, intr-o perioada in care analfabetismul functional atinge cote alarmante.


Spre deosebire de materiile la care ti se livreaza informatie la foc automat, iar profesorii se opresc doar rareori din predat pentru a se asigura ca mesajul a ajuns corect la elevi, pe intelesul lor, la Strategii metacognitive se promoveaza instruirea si invatarea interactive, prin investigare, reflectie, autoevaluare si autoreglare, dar si strategii de aplicare a cunostintelor dobandite.


La Strategii metacognitive este ideal sa se puna accent pe asteptarile, nevoile si interesele elevilor. Se pot organiza dezbateri pe seama unor enunturi, exercitii de analiza asupra cunostintelor, abilitatilor, starilor afective, studii de caz, exercitii de modelare a comportamentului, a performantei, jocuri de rol. Toate acestea au scopul de a activa cunostintele, de a le utiliza functional, de a stimula conexiunil elogice intre ele si, de ce nu, de a servi drept ghid pentru alegerea unui drum pentru viitor.

Citeste si articolele de mai jos:

Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Educatie incluziva si dezvoltarea gandirii critice
Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Educatie digitala si abilitati media
Ce ar trebui sa stim despre noua materie Invatare Automata (Machine Learning)

La ce imi trebuie in viitor matematica

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri