Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cum rata esecurilor la haituit este de 90%, lupii sunt adaptati sa rabde de foame zile-n sir.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi politisti stau de vorba:
- Auzi ma, mi-am facut testu' IQ.
- Si cum ti-a iesit?
- Negativ, slava Domnului!

› vrei mai mult

Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Educatie digitala si abilitati media

13 Octombrie 2022

Educatie digitala si abilitati media

In programa scolara pentru liceu a fost introdusa o noua materie optionala: Educatie digitala si abilitati media. Ce vom invata la aceste cursuri? Iata ce spune Ministerul Educatiei.


Desi cei mai multi dintre noi stam toata ziua cu smartphone-ul in mana sau la calculatoare, Ministerul Educatiei a decis sa introduca o noua disciplina in programa de liceu: Educatie digitala si abilitati media. Poate pentru ca a fi „educat digital” nu inseamna doar sa poti naviga pe internet si poate pentru ca sunt, cum ne-a aratat perioada in care s-a invatat online, si destui copii care nu au vazut in viata lor gadgeturi, care nu au internet in zona in care locuiesc sau care pur si simplu vor sa isi dezvolte abilitatile.


Conform programei stabilite prin ordin de ministru, materia optionala "Educatie digitala si abilitati media" se adreseaza elevilor de liceu de la toate filierele, profilurile si specializarile si va avea alocata o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar.


Noua materie se vrea un pas spre modernizarea educatiei


La Educatie digitala si abilitati media ar trebui sa ne dezvoltam capacitatea de a evalua mesajele pe care le primim din punct de vedere al credibilitatii si validitatii, indiferent de sursa de comunicare.


La nivel teoretic, educatia digitala implica dezvoltarea abilitatilor media si a competentelor critice de baza: sa invatam sa identificam concepte cheie din domeniul mass-media, sa facem conexiuni intre idei, sa analizam o informatie, sa punem intrebari pertinente, sa gasim raspunsuri si, poate cel mai important, sa identificam erorile de logica dintr-un enunt. Aceasta materie ar trebui sa ne ajute sa interactionam responsabil, eficient si „sanatos” cu mediul online, stiind cum sa evitam capcanele informationale, dar si sa cream continut cu responsabilitate.


Ce invatam, de fapt, la Educatie digitala si abilitati media?


Informatiile vin peste noi din toate directiile si pe toate caile, online si offline, iar noi trebuie sa invatam sa le filtran, sa extragem esentialul din mesaje uneori complicate, uneori ilogice, uneori false. Putem reusi, astfel, sa intelegem mai bine schimbarile sociale, economice, culturale si informatice si sa le facem fata cu succes.


Apoi, materia este menita sa ne ajute sa ne dezvoltam personal si profesional, sa ne stimuleze spiritul civic, sa intelegem ce inseamna un stil de viata sanatos atunci cand vine vorba de sfera digitala si informationala, poate chiar sa interactionam mai bine unii cu altii.


La Educatie digitala si abilitati media poti intelege, in sfarsit, cum este mai usor sa inveti lucruri noi, cum sa iti structurezi informatiile astfel incat sa retii elementele esentiale, cum sa faci diferenta intre mesaje utile si balast, cum sa evaluezi critic si reflexiv informatiile, impactul tehnologiilor de informare, sa comunici eficient si sa intretii relatiile sociale.


Poti invata cum sa consumi responsabil produse media si cum sa produci responsabil continut, fie ca poate te gandesti la o cariera in media, fie ca vrei pur si simplu sa fii un bun comunicator, indiferent de drumul profesional pe care te gandesti sa apuci.


Inveti sa comunici relevant si sa intelegi continutul relevant, inveti sa transferi ceea ce stii deja la lucrurile noi pe care le inveti, sa faci conexiuni intre informatii si sa intelegi cum se aplica acestea in viata reala.


Cum sa te distrezi la Educatie digitala si abilitati media


Materia Educatie digitala si abilitati media poate fi un bun punct de pornire pentru cei care vor sa urmeze o cariera in jurnalism si comunicare si chiar pentru cei care se viseaza influenceri (care probabil va deveni, concret, o meserie cat de curand). Poti invata cum se face continut media (stiri, interviuri, fotografii, materiale video si audio), ce inseamna drepturile de autor si legislatia care le vizeaza, cum sa evaluezi continutul media, ce inseamna libertatea de exprimare, discriminarea, publicitatea, propaganda, persuasiunea.


La Educatie digitala si abilitati media ar putea fi chiar distractiv, daca ai si norocul sa ai un profesor deschis. Se pot organiza jocuri de rol, jocuri de socializare, studii de caz, „vanatoare” de fake news si dezinformari, „vanatoare” de fracturi de logica in mesaje si multe alte exercitii care se vor dovedi o reala provocare. S-ar putea sa te surprinda cate chestii tari pe care le vei descoperi la aceasta materie optionala, mai ales ca are un potential foarte mare de interactivitate.

Citeste si articolele de mai jos:

Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Strategii metacognitive
Disciplina noua in liceu - Ce vom invata la Educatie incluziva si dezvoltarea gandirii critice
Ce ar trebui sa stim despre noua materie Invatare Automata (Machine Learning)
La ce imi trebuie in viitor matematica

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri