Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Ai parte de cateva momente mai incordate din cauza discutiilor cu un coleg/a sau cu un prieten/a. Reusesti totusi sa treci cu rapiditate peste acest incident. Pe seara se anunta musafiri.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului. Frunzele acestui palmier ajung pana la 22m lungime si circa 12 m latime. 10 oameni se pot adaposti sub asemenea frunza

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea somnului : Sa visezi k dormi

› vrei mai mult

Declaratia ministrului educatiei privind expunerea copiilor la continutul online periculos

08 Februarie 2022

Ministrul Educatiei Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educatiei Sorin Cîmpeanu, prezent la dezbaterea Salvati Copiii, a vorbit despre siguranta pe Internet a copiilor si despre riscurile educatiei online. Oficialul a precizat ca, în acest moment, sunt 163 de scoli care au cursuri online, nu fata în fata.


Daca anul trecut,la întalnirea ministrilor Educatiei din Europa, lucrurile erau privite cu mai mult optimism din perspectiva digitalizarii educatiei, experienta ne-a aratat ca predarea online,fara a avea pregatirea necesara, are vulnerabilitati. Educatia va avea o componenta digitala mai pronuntata, însa ea trebuie facuta cu precautie. Siguranta pe internet este un element esential. Anul acesta, la întalnirea ministrilor Educatiei, abordarea s-a nuantat, s-au relavat neajunsurile educatiei online, în contextul crizei sanitare. (...)


Sunt afectati si parintii, si profesorii, întreaga societate e afectata de elementele din studiul Salvati Copiii. Pentru persoanele care au deja probleme de sanatate mintala, toata aceasta perioada de fortare a lucrului pe Internet, 4 ore pe zi, pentru 80% dintre copiii, e mult. Ministerul Educatiei si alte autoritati au distribuit mai mult de 100.000 de tablete, cu internet inclus. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educational.


La finalul saptamanii trecute, erau 163 de scoli în online – doar 1% din scoli, dar asta înseamna ca 200.000 de copii se bazeaza exclusiv pe Internet. (...)


Este un termen nou, oboseala online – se refera la sentimentul de epuizare dupa cursuri online lungi, dupa videoconferinte.


Mai e un aspect grav: confuzia rolurilor, parintii se comporta ca profesorii, sunt mai implicati în teme. (...)


Exista o initiativa a Ministerului Educatiei, o aplicatie prin care copiiii sa-si poata auto-evalua nivelul de stres si de anxietate.",a precizat ministrul Educatiei, domnul Sorin Cîmpeanu.


CONTEXT
Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut care înfatiseaza ipostaze nepotrivite si 20% dintre copii afirma ca li s-au cerut fotografii sau video-uri care sa îi înfatiseze in ipostaze nepotrivite. Potrivit studiului realizat de Organizatia Salvati Copiii „Folosirea internetului de copii si adolescenti"în 2021, 37% dintre elevi afirma ca, în anul care a trecut, au fost jigniti sau deranjati pe Internet, iar 49% dintre ei spun ca s-a întamplat sa gaseasca online continut care i-a facut sa se simta inconfortabil. Situatia este mai intalnita în randul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirma acest lucru) si în randul fetelor (54% vs 42% în randul baietilor). Violenta fizica si verbala alaturi de nuditate sunt principalele continuturi care i-au facut pe copii sa se simta inconfortabil.


Varsta medie la care copiii încep sa utilizeze internetul a scazut comparativ cu datele înregistrate de cercetarea din 2019, cand aceasta era de 9 ani. În studiul din 2021, varsta medie la care copiii (la nivelul întregului esantion) afirma ca au început sa acceseze internetul este de 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scazuta la respondentii sub varsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) si la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Telefonul mobil este dispozitivul principal de pe care copiii acceseaza internetul – 99%, urmat de laptop – 62%, TV Smart – 42% si tableta -24%. 
Mai multe informatii despre acest studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii se gasesc in Hartuirea online si continutul periculos pentru copii.


Dezbaterea poate fi urmarita video -https://fb.watch/b1Y7r0Swdb/

Inapoi la lista de stiri