Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

O persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un domn isi asteapta copilul in fata unei scoli! Vine doamna de serviciu si-l intreaba:
-Asteptati un copil?
-Nu,sunt doar mai gras!

› vrei mai mult

Ce stim despre Franta - O tara bogata in cultura si istorie

14 Iulie 2023

Turnul Eiffel

Pe 14 iulie, Franta isi sarbatoreste ziua nationala, cunoscuta sub numele de "Fete Nationale" sau "Le 14 Juillet". Acest eveniment important marcheaza un moment crucial din istoria franceza - caderea Bastiliei in 1789, eveniment care a marcat inceputul Revolutiei Franceze. Ziua Nationala a Frantei este prilejul perfect de a explora bogatia culturala si istorica a acestei tari fascinante.


Franta este situata in partea de vest a Europei si este considerata una dintre cele mai frumoase tari din lume. Este recunoscuta pentru peisajele sale variate, orasele istorice, arta, moda, bucataria rafinata si, desigur, turnul Eiffel.


Paris, capitala Frantei, este unul dintre cele mai vizitate orase din lume si este renumit pentru atractiile sale iconice, cum ar fi Turnul Eiffel, Catedrala Notre-Dame, Muzeul Luvru si Montmartre. Parisul este, de asemenea, un important centru cultural, cu numeroase teatre, opere si galerii de arta.


Dar farmecul Frantei nu se rezuma doar la Paris. Tara este plina de orase si sate pitoresti, fiecare cu propria lor personalitate distincta. Peisajele idilice ale regiunilor Burgundia si Provence, castelele de poveste din Valea Loarei si frumusetea litoralului Mediteranean sunt doar cateva dintre atractiile care merita descoperite in Franta.


Franta este, de asemenea, recunoscuta drept un important centru al artei si culturii. Aici puteti admira capodopere ale picturii la Muzeul Luvru, puteti explora operele lui Claude Monet in Giverny sau puteti participa la Festivalul de Film de la Cannes. Literatura franceza a dat lumii autori precum Victor Hugo, Alexandre Dumas si Albert Camus, iar muzica franceza a influentat genuri precum jazz-ul si muzica electronica.


Bucataria franceza este una dintre cele mai apreciate din lume, iar mancarurile precum croissant-urile, branzeturile fine, vinurile rafinate si deserturile delicioase, cum ar fi crème brûlée sau macarons, sunt doar cateva exemple care ii incanta pe vizitatori.

Macarons


Nu putem discuta despre Franta fara a mentiona si pasiunea francezilor pentru moda. Parisul este capitala modei, unde designeri celebri precum Chanel, Dior si Louis Vuitton isi prezinta creatiile pe podiumurile de moda de renume mondial, cum ar fi Saptamana Modei de la Paris.


Franta si Romania - Legaturi istorice si culturale


Romania si Franta au o serie de legaturi istorice si culturale remarcabile, care au contribuit la schimbul de idei, influente si colaborari intre cele doua tari. Iata cateva aspecte importante:


Epoca fanariota: In secolul al XVIII-lea, Romania a fost sub influenta Imperiului Otoman si a avut guvernatori fanarioti, care erau de origine greaca. Acestia au fost educati in Franta si au adus cu ei ideile iluministe franceze in tara, influentand astfel dezvoltarea culturala si politica a Romaniei.


Revolutia de la 1848: Revolutia de la 1848 a avut un impact semnificativ in ambele tari. In Romania, miscarea revolutionara a cerut reforme politice si sociale, inspirate de ideile franceze de libertate si egalitate. Chiar si dupa inabusirea revolutiei, aceste idei au continuat sa fie promovate in Romania.


Influenta culturala: Cultura franceza a exercitat o mare influenta in Romania, in special in domeniul literaturii, artei si arhitecturii. Operele unor scriitori francezi celebri, precum Victor Hugo, Alexandre Dumas si Émile Zola, au fost traduse si apreciate in Romania. Arhitectura neoclasica si baroca franceza a influentat stilul arhitectural al multor cladiri si palate din Romania.


Educatia si invatamantul: In secolul al XIX-lea, multi romani au studiat in Franta, iar aceasta experienta a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii intelectuale si culturale a tarii. In acelasi timp, multi profesori si intelectuali francezi au venit in Romania pentru a preda si a contribui la infiintarea unor institutii de invatamant.


Relatiile diplomatice: Relatiile diplomatice intre Romania si Franta s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Dupa Primul Razboi Mondial, Franta a fost un sustinator puternic al Romaniei si a contribuit la consolidarea independentei si suveranitatii tarii. De asemenea, in perioada comunista, multi intelectuali romani au gasit un refugiu in Franta, unde au continuat sa promoveze cultura si literatura romaneasca.

In concluzie, Franta este o tara remarcabila, bogata in cultura si istorie, cu o varietate incredibila de atractii turistice, mancaruri delicioase si traditii fascinante. Ziua Nationala a Frantei ne ofera o oportunitate de a sarbatori aceasta tara extraordinara si de a explora toate comorile sale ascunse.


Verifica-ti cunostintele despre Franta!

Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri