Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vorba ca "Soarele si Luna nu se intalnesc niciodata" este falsa. Sunt zile cand Soarele si Luna rasar in acelasi timp. De exemplu, in zilele cu Luna Noua, Soarele si Luna rasar in acelasi timp si apun aproximativ concomitent - la cateva minute diferenta -iar in zilele cu Luna Plina, Luna apune exact la rasaritul Soarelui.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La un meci,comentatorul le zice foarte repede:
-Lovitura,mingea e la Chivu,se apropie de margine stanga pase,Chivu primeste mingera inpoi lovitura inca o lovitura spre poarta.....Baraaaa!....Baraaaa!Se deschide usa intra piturca si zice.mai rar ca ai nostri nu tin pasul

› vrei mai mult

Ce faci cand cineva iti cere sa copieze de la tine?

04 Octombrie 2022

Elev trisor

Atunci cand esti la scoala temele pentru acasa si scosul la tabla sunt un adevarat stres, ca sa nu mai vorbim de testele, programate sau nu, pe care le avem de dat. Pentru a fi mai siguri pe ei, unii apeleaza la copiute, iar altii prefera sa copieze de la colegi. Ce faci cand cineva iti cere sa copieze de la tine? Buna intrebare!


Copiatul la teste inseamna, intr-un cuvant, a trisa! Chiar daca e o practica des intalnita la scoala, adevarul este unul singur: este un gest incorect si imoral. Daca ai copiat vreodata, stii asta, chiar daca iti spui mereu ca scopul scuza mijloacele. Daca nu ai incercat niciodata sa copiezi pana acum (Felicitari pentru asta!), probabil ti se pare ciudat cand cineva vrea sa copieze de la tine si nu stii ce ar trebui sa faci.


Asculta-ti intinctul!


Cand copiezi la un test, cel mai rau lucru care se poate intampla este sa primesti nota 1 in catalog. Iar acest lucru este valabil si pentru elevii care permit altora sa copieze de la ei. Daca nu vrei sa iti asumi acest risc cand cineva iti cere sa copieze de la tine, trebuie sa ii spui, pur si simplu, ca nu esti de acord. Poate fi greu sa refuzi direct, insa in fond nici macar nu trebuie sa incerci sa oferi o explicatie. Si nici nu trebuie sa te simti vinovat pentru asta!


Colegii se supara pe tine? Este problema lor!


Nu o data s-a intamplat ca un copil cu temele facute si lectiile invatate sa fie „victima” celor care prefera sa se bazeze pe ceea ce au invatat altii. A lasa pe cineva sa copieze de la tine este la fel de imoral ca a copia tu insuti. Si este, daca vrei, similar cu a ceda altcuiva, de teama, rusine sau din vinovatie, banii tai de buznar, pachetul pe care ti l-a facut mama dimineata sau jocul tau preferat, pe care ai facut eforturi sa-l obtii.


Ai un prieten in clasa care se supara daca nu ii dai sa copieze? Ar trebui sa te intrebi daca iti este prieten, atat timp cat profita de cunostintele tale si de timpul si efortul pe care tu le-ai investit pentru a fi bine pregatit. Prietenia ar trebui sa fie ceva dezinteresat, iar daca un prieten se supara pe tine din atata lucru, ar trebui sa reevaluezi relatia voastra.


Colegii rad de tine si te numesc tocilar?


Nu ai niciun motiv sa iti fie rusine nici pentru ca inveti, nici pentru ca vrei sa fii un elev corect. Chiar daca suntem colegi sau prieteni, nu inseamna ca trebuie sa renuntam la noi de dragul altora sau pentru a scapa de rautatile lor. Aceasta este, in fond, o forma de bullying pe care nu te obliga nimeni sa o accepti. Discuta cu parintii despre lucrurile acestea si ei te vor invata cum sa gestionezi astfel de situatii. Daca ai incredere intr-un profesor, cere-i parerea despre aceasta situatie. Si nu renunta niciodata la principiile tale!


Iar daca nu ai o problema cu a-i lasa pe altii sa iti „fure” munca, macar ai grija sa nu fiti prinsi. Ar fi si pacat, daca tot ai invatat, sa platesti oalele sparte de altii!

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri