Mai e la moda sa oferi martisoare de 1 Martie?

28 februarie 2023, 12:45

1 Martie
Vine 1 Martie si probabil stii din anii trecuti ca vei merge la scoala cu ghiocei, zambile, narcise si cu martisoare. Acesta este obiceiul an de an si, iti place sau nu, mama te-a trimis mereu cu acesti vestitori delicati ai primaverii pentru doamna invatatoare, doamnele profesoare si colege. Dar mai e la moda sa oferi martisoare de 1 Martie?

Traditia martisorului s-a transmis la romani din generatie in generatie. De 1 Martie, prima zi de primavara, toata lumea ofera fetelor si femeilor cate un martisor simpatic, in semn de pretuire si pentru a le ura o primavara minunata.

Martisorul este simbolul primaverii si are rol de talisman; probabil de aceea multi cauta sa ofere simboluri ale norocului, precum trifoi, potcoava sau cosar.

Legenda martisorului

De acest simbol al sosirii primaverii se leaga o legenda care spune ca odata, demult, Soarele a coborat intr-un sat pentru a participa la hora. El a luat chipul unui fecior, dar a fost rapit dintre oameni de un zmeu viclean, care l-a inchis undeva intr-o temnita. Fara lumina Soarelui, oamenii erau tristi si viata parca statea in loc. Desi toti aveau nevoie de Soare, nimeni nu avea curajul sa-l infrunte pe zmeul cel rau.

Un singur voinic a hotarat sa incerce sa redea libertatea Soarelui. Ajuns la castelul zmeului, dupa un drum ce a durat o vara, o toamna si o iarna, tanarul s-a luptat cu aratarea zile intregi. Slabit si ranit, a reusit totusi sa-l invinga si sa elibereze Soarele, care s-a ridicat imediat pe cer, spre bucuria a oamenilor. Natura a reinviat, fericirea domnea din nou pe Pamant, dar feciorul care eliberase Soarele a platit cu viata sa actul de vitejie. Sangele scurs din ranile sale s-a impletit cu albul zapezii, care s-a topit sub caldura lui, iar in urma ei au rasarit ghiocei albi si puri, vestitori ai primaverii. Aceasta este, de fapt, semnificatia snurului alb si rosu al martisorului.

Mai este sau nu la moda sa oferi martisoare?

In zilele noastre simbolistica martisorului parca a mai palit. Traditia primei zile de primavara s-a pierdut si martisoarele simbolice si delicate au fost inlocuite de alt gen de cadouri. Totusi, sunt multi cei care continua sa ofere martisoare si multe fete si femei care se bucura inca de aceste mici talismane simpatice si delicate.

Poate ca putine persoane mai poarta martisoarele in piept, cum era odata, insa toate se bucura atunci cand le sunt oferite pur si simplu pentru ca le face speciale.

Cei care vor sa pastreze traditia, dar vor sa faca un cadou mai in pas cu moda au inceput sa ofere mici bijuterii insotite de snurul alb cu rosu. O brosa delicata, o bratara cu simboluri par sa fie mai bine primite decat martisoarele clasice, cu flori, animalute, pasari sau alte simboluri de primavara.

Traditia martisorului poate ca s-a mai diluat in ultimii ani, insa cu siguranta nu se va demoda niciodata, am putea spune. Poate doar ideea de a duce martisoare oricui a devenit cam perimata si, in loc de asta, oamenii au inceput sa aleaga cu mai mare atentie fetele si femeile carora vor sa le faca o bucurie in prima zi de primavara calendaristica. Altii aleg sa se adapteze vremurilor si mizeaza pe martisoare virtuale sau pe mesaje de 1 Martie.

Chiar daca mai este sau nu la moda, oricine ofera un martisor de 1 Martie mamei, bunicii, sotiei, celei mai bune prietene sau iubitei. Iar pastrarea unei traditii fara varsta e mai importanta si mai de suflet decat orice trend.

Citeste si alte articole despre martisor:

Traditii si obiceiuri de MARTISOR la noi si in lume
1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii

Parcurge teste despre martisor:

Testul martisorului
Test: de cultura generala Martisorul
Ce martisor esti?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Ti-e gandul numai la distractie. Totusi ar trebui sa te gandesti si la scoala, la colegi sau la felul cum se vor desfasura activitatile de la clasa.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cuvantul oras provine din limba maghiara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea fotbalului: sa dai gol si in reluare sa ratezi.

› vrei mai mult