De ce devenim mai melancolici in sezonul rece

7 decembrie 2022, 10:35

Melancolie

Ai observat ca de multe ori in zilele mohorate de toamna si de iarna ai o stare ciudatica, inexplicabila, de melancolie, tristete, somnolenta acuta si lipsa de chef de orice? Ai prefera sa nu faci nimic, daca s-ar putea, iar faptul ca trebuie sa iesi din casa pentru a merge la scoala sau in alta parte iti accentueaza disconfortul. Melancolia aceasta pe care multi dintre noi o experimentam in sezonul rece are o explicatie simpla, care te va face sa intelegi mai bine starile prin care treci.

Chiar si cele mai optimiste si energice persoane se intampla sa cada in borcanul cu melancolie cand zilele se scurteaza si vremea devine mai rece, umeda si gri. Chiar si cei care iubesc perioada sarbatorilor de iarna si zapada au momente de melancolie ce par inexplicabile. Se numeste „depresie de iarna” sau, in termeni stiintifici, sindrom afectiv sezonier (poate fi experimentat si vara de acele persoane care iubesc mai mult sezonul rece).

De ce ne loveste melancolia in sezonul rece

Specialistii inca nu au reusit sa explice complet aceste senzatii, dar datele de pana acum arata ca sunt cauzate de expunerea redusa la lumina soarelui. Zilele sunt mai scurte, mai reci, mai umede, ceea ce ne creeaza o senzatie de disconfort de multe ori. Din punct de vedere stiintific, principala teorie este ca o parte a creierului numita hipotalamus nu mai functioneaza la capacitate maxima, ceea ce duce la scaderea productiei unor hormoni responsabili cu starea de bine.

In sezonul rece avem un nivel mai ridicat de melatonina, hormonul care induce somnolenta si care ne ajuta sa dormim mai mult si mai bine. Serotonina, in schimb, hormonul care influenteaza starea de spirit, apetitul si somnul, scade din cauza lipsei de lumina a soarelui. In plus, ritmul circadian, ceasul nostru biologic, este dat peste cap din cauza ca avem mai putine ore cu lumina naturala.

„Depresia de iarna” se manifesta in general prin stare de spirit scazuta, pierderea interesului pentru activitati obisnuite, iritabilitate, sentimente negative (tristete, vinovatie etc), letargie, somnolenta, dar si prin pofta de dulce (care duce la tendinta de ingrasare si, apoi, la accentuarea starilor negative) si dificultati de concentrare. Toate acestea ne afecteaza zi dupa zi, dar starile se amelioreaza usor cand avem parte de perioade mai insorite sau putin mai calde decat de obicei.

Cum treci peste aceasta perioada de melancolie, mai ales ca sezonul rece este destul de lung? Incearca sa petreci cat mai mult timp posibil afara, sa te bucuri de lumina naturala, chiar si atunci cand soarele nu este vizibil pe cer. Fa exercitii care iti vor echilibra mintea, corpul si hormonii si nu renunta la activitatile care te fac sa te simti bine. Incarca-te cu optimism, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, un sezon al bucuriei, creeaza-ti amintiri frumoase si vei vedea ca primavara, anotimpul in care toti simtim ca parca renastem, va veni pe nesimtite.

Iti recomandam sa citesti si aceste articole:

De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite
De ce cascam? Ce provoaca acest obicei involuntar ce nu poate fi controlat sau suprimat
De ce e periculoasa reutilizarea unei sticle din plastic
De ce se tatueaza oamenii? Cat de sanatoasa este aceasta practica?
De ce parintii mei nu se pot lasa de fumat? Cum pot sa-i ajut?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Clorofluorcarbonatii sunt substante care, ajunse in atmosfera, se descompun, printre altele, in clorina. Un singur atom de clorina poate sa distruga mai mult de 100.000 de molecule de azot.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Felia mea de tort seamana cu Australia, spune Bula cand primeste desertul.
- Dar felia ta este triunghiulara, ce asemanare ii gasesti tu cu... Australia ?
- E cel mai mic continent din lume.

› vrei mai mult