De ce se tatueaza oamenii? Cat de sanatoasa este aceasta practica?

29 noiembrie 2022, 16:13

tatuaje

Ai vazut si tu, probabil, ca tatuajele sunt la mare moda. Daca pana la un moment dat ele erau vazute doar la anumite persoane, acum aceasta forma de arta adevenit accesibila tuturor si a capatat noi si noi forme interesante. In trecut oamenii se tatuau intr-un gest de apartenenta la un anumit mediu sau grup, acum tatuajele sunt un statement pentru cei mai multi. Unii au o adevarata pasiune pentru aceste desene pe piele, altii vor doar sa fie la moda. Oricum ar fi, te-ai intrebat, desigur, cat de sanatoasa este aceasta practica.

Istoria tatuajelor se intinde pe mii de ani

Simple sau elaborate, dar mereu cu o simbolistica personala, tatuajele au aparut acum mii de ani. Pe atunci erau considerate amulete, simbol al statutului, insemne religioase, declaratii de dragoste sau chiar forme de pedeapsa. Multa vreme s-a crezut ca tatuajele aveau origine egipteana, fiind descoperite pe cateva mumii de femei datate ca fiind din anul 2000 inaintea erei noastre, insa apoi, in 1991, a fost descoperit Omul ghetii, undeva la granita dintre Italia si Austria, care prezenta urme de tatuaje si a carui datare cu carbon a aratat ca traise in urma cu 5200 de ani.

De ce aleg oamenii sa se tatueze?

A avea un tatuaj este la moda. Este, pentru cei care apreciaza aceasta forma de arta, ca si cum ar purta o bijuterie de suflet. Poate fi similar cu a purta mereu parfumul preferat sau o haina care iti place foarte mult.

Unii isi fac tatuaje pentru ca asa cred ca vor fi speciali, altii pentru a avea mereu o amintire de pret, pe care o poarta cu ei oriunde si oricand. Tatuajele pot fi permanente sau temporare, monocrome sau multicolore, simple sau elaborate. Unii isi tatueaza flori, pasari, animale, insemne tribale, personaje; altii dau o insemnatate mult mai personala tatuajelor lor: chipul unei persoane dragi, al unui animal de companie, amprente ale unor fiinte care le-au marcat existenta, grafice ale unor mesaje vocale, personaje din filme sau desene animate care inseamna ceva pentru ei si cate si mai cate.

La ce sa te gandesti inainte de a-ti face un tatuaj

Multi ar trebui sa faca un exercitiu simplu inainte de a decide sa isi faca un tatuaj. Trebuie sa te gandesti bine unde vrei sa iti faci tatuajul si de ce vrei sa ti-l faci. Apoi, incearca sa iti dai seama daca ce iti tatuezi azi va fi valabil si peste mai mult timp; sunt bine cunoscute tot felul de imagini cu oameni care si-au tatuat numele altor persoane in semn de iubire, iar dupa un timp iubirea s-a stins.

Desigur ca acum orice tatuaj vechi poate fi refacut, acoperit sau transformat, insa chiar si asa nu strica sa te gandesti putin inainte. Te va reprezenta tatuajul pe care ti-l faci azi si peste 5, 15 sau 25 de ani? Zona in care alegi sa ti-l faci este una care sufera modificari odata cu varsta si, implicit, exista riscul ca, peste un timp, doar tu sa mai intelegi ce ti-ai desenat pe piele?

Sunt multe variabile de luat in considerare si ar fi indicat ca oamenii care aleg sa se tatueze sa se gandeasca la toate.

Studioul in care alegi sa te tatuezi este, de asemenea, o alegere care ar trebui sa fie atent documentata. Chiar daca cineva iti recomanda un anumit artist sau un anumit salon de tatuaje, nu inseamna ca nu poti cerceta si singur.

Incearca sa afli daca exista fosti clienti nemultumiti, care poate au avut probleme dupa operatiune. Instrumentele folosite trebuie sa fie curate si bine intretinute, in stare perfecta de functionare. Complicatiile post tatuaj sunt, de obicei, rare, insa trebuie sa respecti cateva reguli de baza imediat dupa procedura.

Este tatuajul o arta sau o forma de mutilare?

In zilele noastre prejudecatile despre tatuaje au disparut si doar unii cu mentalitati invechite mai considera ca acest tip de arta reprezinta o forma de automutilare. Desigur, tatuajele implica ranirea pielii, unele dintre ele sunt chiar dureroase, in functie de zona de pe corp in care sunt batute; insa, dincolo de senzatia de usor disconfort fizic, cei care aleg sa se tatueze o fac din cu totul alte motive decat acela de a simti durere.

Daca te gandesti sa iti faci un tatuaj, ar trebui sa te gandesti bine la acest aspect si sa discuti deschis cu parintii despre acest lucru. Desi la inceput s-ar putea sa fie reticenti, daca vii cu argumentele potrivite si le arati ca te-ai gandit bine la asta, ai putea fi surprins. Daca ai parinti care iubesc, la randul lor tatuajele, misiunea ta va fi, cu siguranta, mai usoara.

Tatuajele nu mai sunt de multa vreme considerate o practica nesanatoasa, insa este ideal sa le faci intr-un mediu atent controlat, in care riscurile de infectie sau de infectare cu tot felul de virusuri tind la zero. Ingrijirea tatuajului imediat dupa ce a fost facut este, de asemenea, foarte importanta, asa ca indicatiile primite trebuie sa fie respectate intru totul. Si, dincolo de orice, atunci cand iti faci un tatuaj, trebuie sa te simti bine in pielea ta!

Parcurge testul despre tatuaje si amuza-te de bancul de mai jos:

Ionel ii spune tatalui ca vrea si el un tatuaj.
Tatal il ia deoparte si ii explica lui Ionel:
-Primul meu tatuaj a fost un papuc pe spate...mi-l facea mama si ma tinea cam 7 zile.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In ultimii 4000 de ani nu a mai fost domesticit niciun animal.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce a mers culegerea de matematica la doctor?
Pentru ca avea prea multe operatii.

› vrei mai mult