De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite

16 noiembrie 2022, 10:07

De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite

Ne aflam in plin sezon al racelilor si poate ai fost si tu prins in "hora" asta care pare interminabila in anotimpul rece. Te intrebi de ce nu scapi de raceala? Probabil pentru ca nu stii cum sa te protejezi.

Racelile prelungite sunt cel mai neplacut lucru. Parca nu te-ar deranja prea tare daca ai sti ca singurul inconvenient este ca scapi de cateva zile de scoala. Partea mai putin buna este, insa, ca ai mereu nasul infundat, nu poti pleca nicaieri fara pachetul de batiste igenice, simti ca iti vajaie capul si urechile, parca nu respiri niciodata cum trebuie si asta iti creeaza un disconfort major. In plus, daca esti racit si nu mergi la scoala, nu poti nici sa iesi pe afara, sa te plimbi, sa petreci timp cu prietenii, nu? Deci nu e mare afacere!

Raceala ar trebui sa treaca in cel mult 7 zile, dar daca se prelungeste e bine sa stii unde ai gresit si ce ar trebui sa faci pentru a scapa de ea.
De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite

De ce suferim de raceala prelungita?

Atunci cand suntem raciti sistemul imunitar nu functioneaza la capacitate maxima. Prin urmare, atunci cand intram in contact cu alti germeni si virusuri, suntem mult mai expusi si vindecare se amana. Ca sa scapi de o raceala prelungita trebuie sa te odihnesti corespunzator, pentru ca somnul este deseori cel mai bun „medicament”, mai ales in primele zile de boala. Asa ca daca parintii vor sa te trimita "cu forta" la scoala cand ai racit, ai cel mai bun argument pentru a-i convinge ca e mai bine sa ramai acasa: medicii recomanda ca in primele 3 zile de raceala sa nu iti fortezi organismul, ci sa te odihnesti si sa iti reincarci bateriile.

Hidratarea necorespunzatoare este, de obicei, cea mai mare problema. Cand esti racit, te doare gatul si esti, probabil, tentat sa nu bei prea mult, ca sa nu fii nevoit sa inghiti si sa faci fata disconfortului. Deshidratarea, mai ales daca faci si febra, este un obstacol in calea vindecarii. Asa ca, atunci cand ai racit este bine sa bei multa apa si sa consumi sucuri naturale sau supe.

Pofta de mancare scade atunci cand ai racit, insa nu trebuie sa cazi in capcana alimentatiei necorespunzatoare. Poate ca vrei sa mananci doar ceva foarte bun, poate vrei sa mananci doar dulce sau sarat in acele momente. Insa asta nu iti ajuta decat papilele gustative, nu si organismul. Pentru a te reface mai rapid si a-ti intari sistemul imunitar, ai nvoie de vitamine (A, D si K, in special), de calciu si magneziu si de vitamina C pentru a te pune mai repede pe picioare si a evita prelungirea starii de raceala.

Aerul curat este un aliat puternic

Chiar daca ai racit, nu inseamna ca trebuie sa te baricadezi in casa. Roaga-ti parintii sa iti aeriseasca bine camera, chiar daca tu nu poti sa te dai jos din pat. Cat timp stai invelit, fereastra poate fi larg deschisa, iar germenii care plutesc in aer vor "zbura" afara.

De asemenea, daca in casa se fumeaza, incearca sa nu stai in camerele in care este mult fum sau roaga-i pe ai tai sa evite sa mai fumeze, macar in preajma ta.

Daca te simti in stare sa faci miscare, nu strica o plimbare la aer, cu conditia sa ai nasul bine curatat si sa te imbraci corespunzator.

Racelile, fie ca au o durata obisnuita, fie ca sunt prelungite, pot fi combatute daca se iau masurile potrivite. Iti dorim o toamna si o iarna fara probleme de sanatate!

Citeste si materiale despre raceala de mai jos:

3 sfaturi pentru a trece mai repede peste o raceala
Cum eviti raceala in vacanta de iarna. Solutii naturale.
Cum iti afecteaza corpul o raceala? Ce trebuie sa faci ca sa iti revii mai repede?
Gripa

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai drastica dieta: Jon Brower Minnoch (USA) a slabit de la 635 kg la 216kg.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Directorul spitalului de nebuni se adreseaza unui pacient care tocmai se externa:
- Ma bucur ca v-ati vindecat si nu va mai credeti televizor.
- Da, asa este, va multumesc. Spuneti-mi totusi: sotia mea trebuie sa plateasca abonamentul TV pentru mine?

› vrei mai mult