De ce cascam? Ce provoaca acest obicei involuntar ce nu poate fi controlat sau suprimat

4 noiembrie 2022, 10:54

De ce cascam?

Ce stii despre cascat? Ca este molipsitor, desigur. Si ca este un gest reflex, dar care poate fi facut uneori si intentionat, pentru a simula oboseala sau plictiseala. Si totusi de ce cascam?

Cascatul este un obicei involuntar ce nu poate fi suprimat sau controlat. Acum, de exemplu, cand citesti despre acest gest, probabil simti cum deja incepi sa vrei sa casti, nu? Toti oamenii casca, la fel si animalele. Sunt mai multe teorii legate de acest obicei.

Si animalele casca, nu doar oamenii.

Oamenii casca atunci cand sunt obositi sau plictisiti. Si totusi nu somnul sau plictiseala ne fac sa cascam, ci faptul ca in acele momente avem tendinta sa nu inspiram la fel de adanc ca de obicei. Cel putin asa spun unii cercetatori. Prin urmare, aportul de oxigen scade odata cu incetinirea respiratiei, iar prin cascat corectam acest lucru. Putem spune, deci, ca prin cascat reglam nivelul de oxigen si de dioxid de carbon din sange.

O alta teorie spune ca, asa cum simtim nevoia sa ne intindem bratele, picioarele, spatele, prin cascat ne intindem, de fapt, plamanii. Intinsul si cascatul ar purea fi o modalitate de a flexa muschii si articulatiile, de a creste ritmul cardiac si de a ne simti mai treji.

Exista si ipoteza ca prin cascat facem, de fapt, un gest reflex menit sa redistribuie surfactantul care previne insuficienta pulmonara. Asta ar insemna ca, fara cascat, ar fi tot mai greu sa respiram.

Indiferent de aceste teorii, care sunt inca in curs de studiu, stim ceva sigur despre cascat: este „contagios”. Casca intr-o dimineata in autobuz, in metrou sau in clasa si urmareste-i pe cei din jur. Ca la un semn, vei vedea ca toata lumea din jurul tau incepe sa caste. Incearca! Va fi amuzant!

Chiar si gandindu-te la cascat, iti vine sa casti. Nu crezi? Ai numarat de cate ori ai cascat de cand ai inceput sa citesti? Ia-o de la capat si numara acum!

Citeste si articolele de mai jos:

De ce e periculoasa reutilizarea unei sticle din plastic
De ce visam ca picam in gol sau ca avem paralizie
De ce e bine sa ai un animal de companie cand esti copil
De ce sucurile acidulate nu sunt bune

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare soparla din lume este dragonul de Komodo, care atinge o lungime de 3 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Domnule director, Londra este orasul cel mai incetosat din lume.
-Nu, nu e adevarat. Eu am fost intr-un loc mult mai incetosat decat Londra.
- Unde?
- Nu stiu, n-am putut sa vad din cauza cetii.

› vrei mai mult