Cum te echipezi corect pentru o drumetie pe munte

30 noiembrie 2022, 14:12

drumetie

Vacantele la munte sunt o idee buna in orice anotimp. Daca vrei, insa, mai mult decat sa stai la o cabana sau intr-o statiune si sa te plimbi prin imediata lor apropiere, trebuie sa stii cum sa te echipezi corect pentru o drumetie pe munte, in orice sezon.

Traseele montane sunt o activitate in aer liber pe care oricine ar trebui sa o faca macar de cateva ori pe an. Aerul curat, „fraternizarea” cu natura, efortul fizic te vor ajuta sa iti incarci bateriile, chiar daca la finalul zilei cazi lat de oboseala si simti, poate, ca nu mai poti misca niciun deget. A doua zi vei fi cu siguranta gata sa o iei de la capat.

Drumetiile pe munte nu sunt, desigur, pentru oricine. Daca ai, de exemplu, probleme de sanatate care te impedica sa faci efort sustinut, poate ar fi mai bine sa te limitezi la plimbari scurte si in zone fara vreo dificultate aparte. Restul, insa, ar trebui sa experimenteze macar din cand in cand drumetii pe munte.

Care este echipamentul strict necesar pentru plimbari la munte

Exista „muntomani” inraiti pentru care traseele cu grad mare de dificultate sunt oricand o provocare de neratat si, prin urmare, echipamentul trebuie sa fie unul pe masura. Pentru toti ceilalti, insa, care vor o simpla drumetie pe munte, fara escalada si aventuri in zone periculoase, exista un echipament de baza, fara de care nici macar pe trasee simple nu ar trebui sa te aventurezi.

Cum alegi echipamentul corect

Minimul de echipament pe care trebuie sa il ai cand mergi intr-o excursie pe munte este compus din bocanci, rucsac utilat cu de toate, trusa medicala si accesorii, totul adaptat in functie de sezon. Le luam pe rand!

Bocancii trebuie sa fie unii speciali pentru mers pe munte

Bocancii se procura de la magazine de echipament sportiv. Atentie! Nu orice tip de bocanci este potrivit pe drumuri de munte.

Bocancii de munte au talpa tare, rigida, pentru a nu simti prin ea toate pietrele de pe traseu. Pot fi din piele sau materiale impermeabile. Crestaturile de pe talpa trebuie sa fie destul de adanci, cat sa nu aluneci pe orice pata de apa, daramite pe zapada. Bocancii trebuie sa acopere glezna, pentru a sustine bine piciorul si a evita accidentele. Este exclus sa mergi pe munte in pantofi sport (chiar daca scrie ca sunt de munte), ca sa nu mai vorbim de alte tipuri de incaltaminte. Bocanci sau stai acasa!

Cum alegi rucsacul potrivit

Rucsacul se alege in functie de numarul de zile, de traseu, dar si de statura ta si capacitatea de efort. Pentru drumetii de o zi, un rucsac de 20-30 de litri este suficient; pentru trasee care pot dura mai multe zile si care pot presupune si nevoia de a campa, datele problemei se schimba.

Un rucsac de drumetie pentru „neprofesionisti” poate avea dimensiunile unui rucsac obisnuit; asta nu inseamna, insa, ca poti lua pe munte orice ghiozdan sau rucsac pe care il ai prin casa. Rucsacul de munte are particularitati care iti vor face viata mai usoara in drumetie:

• este mai usor decat unul de oras

• are chingi dimensionate astfel incat sa reziste la greutate si apa

• materialul este impermeabil

• are chingi sau curele confortabile pentru umeri si se poate fixa si in jurul taliei, pentru a prelua din greutate si a ajuta la un echilibru mai bun

• are, de obicei, un sistem din bare de aluminiu sau din plastic, care te va ajua sa mentii o postura corecta a spatelui, dar si un sistem de distantare fata de spate, care asigura o buna circulatie a aerului, pentru a evita disconfortul provocat de transpiratia abundenta si de frecare

• este prevazut cu buzunare si chingi pentru accesorii si, cel mai probabil, cu o husa de ploaie incorporata.

Ce haine luam intr-o drumetie pe munte

Vremea la munte se poate schimba in orice moment, asa ca nu te lasa pacalit de o prognoza meteo cu soare si temperaturi ridicate. Pe langa ce pui pe tine, in rucsac este bine sa ai si haine de schimb. Pentru ca nu se stie niciodata!

O geaca de munte, usoara si impermeabila, nu trebuie sa iti lipseasca din bagaj nici macar vara. O bluza sau un hanorac tip polar, de o grosime adecvata sezonului, pot fi foarte utile pe munte.

Un tricou pe tine si macar un tricou de schimb in rucsac, de preferat cu maneca lunga (chiar si vara) - este o regula de baza; desi bumbacul este o alegere aparent potrivita in orice situatie, pe munte sunt mai indicate tricourile sintetice, special concepute pentru sport, alergare sau drumetie, care asigura o buna circulatie a aerului si care „gestioneaza” bine caldura si transpiratia.

Pantalonii pot fi lungi sau scurti, atat timp cat ai si o varianta de rezerva in rucsac. Este ideal sa fie subtiri si elastici vara, nu neaparat impermeabili, pentru ca pielea sa poata respira. In sezonul rece vom purta, desigur, pantaloni adecvati anotimpului. Poti avea in rucsac si pantaloni impermeabili sau suprapantaloni, dezavantajul lor fiind, insa, ca nu lasa aerul sa circule.

Sosetele nu sunt niciodata prea groase pe munte, nici macar vara. Sosetele speciale pentru munte protejeaza talpa, degetele si calcaiele, dar poti folosi orice tip de sosete cu care te simti confortabil; ideal este sa fie lungi, nu sub nivelul gleznei sau doar putin peste, pentru ca reprezinta un strat protector impotriva intepaturilor de insecte sau a crengilor pe care le poti intalni pe drum.

Manusile sunt si ele un must have in bagajul de drumetie pe munte, indiferent de anotimp, la fel si ochelarii de soare.

Sapca sau palaria de soare nu trebuie sa lipseasca din bagajul de drumetie pe timp de vara, pentru ca la inaltime radiatiile solare sunt mult mai puternice, chiar si intr-o zi innorata.

Parazapezile si jambierele sunt utile si vara si iarna pentru ca te protejeaza fie de zapada, fie de apa si noroi, dar si de zgarieturi, lovituri sau muscaturi de insecte sau chiar de vipera.

Crema cu factor de protectie solara este un „must have” si vara, si iarna. In rucsac poti avea si o caciula, indiferent de sezon, pentru ca nu stii niciodata cum se poate schimba vremea.

Pelerina de ploaie poate sa para un accesoriu inutil daca ai geaca si rucsac impermeabile. Cu toate acestea, mai ales in ture lungi, se poate dovedi foarte utila, mai ales cand ploua mult si intens. Desigur, poti folosi si un sac de plastic ceva mai mare. Umbrelele nu au ce cauta pe munte pentru ca vantul le poate face inutile sau chiar o povara.

Accesorii indispensabile pe munte

In bagajul de drumetie trebuie sa ai o lanterna sau, si mai bine, o lanterna tip frontala, care se pune pe cap si iti permite sa ai mereu mainile libere. Ia cu tine si baterii de rezerva!

Batul de drumetie poate fi unul din comert sau orice bat pe care il gasesti pe traseu; preia cam 30% din efort si te ajuta sa te echilibrezi. Cele de cumparat sunt concepute special pentru a-ti face viata mai usoara; in schimb, cele pe care le poti „mesteri” la fata locului pot fi grele, cu noduri incomode sau aschii.

Bidonul cu apa si termosul sunt foarte importante pe traseu, al fel si briceagul, si fluierul.

Trusa medicala e un must have. Ce trebuie sa contina

Nu pleca niciodata in drumetie fara o trusa de prim ajutor! Nu trebuie sa fie mare, ci bine dotata cu plasturi, pansament, antiinflamator, antialergic, analgezice, repelent pentru insecte, eventual un antibiotic, dezinfectant pentru eventuale plagi.

Ea poate fi insotita si de o trusa cu obiecte de igiena personala.

Ce luam de mancare pe munte

In functie de dificultatea si durata traseului, vei decide si ce mancare iei la tine. Poti avea un pachet cu un ou fiert, o leguma, o conserva, biscuiti, un fruct, ceva dulce, un baton energizant, un sandvis sau alimente cu care poti face rapid un sandvis. Nu cara foarte multa mancare! Nu doar ca vei ingreuna inutil rucsacul, dar vei fi tentat sa faci popasuri dese pentru realimentare, dupa care te poti simti mai greoi.

Citeste si articolele de mai jos:

5 lucruri pe care trebuie sa le luam in excursie
Ce este Efectul Gloria, care determina aparitii bizare pe munte
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara?
Ce sa punem in bagajul pentru tabara de vara

Sau parcurge testele de mai jos:

Pe ce continent se afla muntele?
Testul muntilor

Testul destinatiilor turistice din Romania

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pamantul s-a format dintr-un nor de gaz si praf unit prin forta gravitatiei precum ghemotoacele de praf care se formeaza cand maturam si descoperim ca praful se aglomereaza. Apoi s-a transformat intr-o minge de roca lichida si metal dupa ce norul de gaz si praf s-a unit prin forta gravitatiei. Materialele mai usoare au iesit la suprafata, unde s-au racit, formand o scoarta tare. Rocilele de dedesubt au ramas fierbinti si in stare lichida.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Legea lui Slous:
Daca indeplinesti o sarcina prea bine, vei ramane cu ea pe cap.

› vrei mai mult