39 la suta dintre adulti nu stiu cum sa se deconecteze, conform studiului LEGO Play Well

9 noiembrie 2022, 11:22

LEGO
Grupul LEGO a publicat rezultatele studiului semestrial The LEGO® Play Well Study, cercetare de amploare care isi propune sa arate cat mai clar de ce este atat de importanta joaca in vietile noastre in 2022 si sa studieze atat evolutia acesteia, cat si beneficiile pe care le aduce atat in cazul copiilor, cat si al parintilor. Studiul a presupus interviuri realizate cu peste 55.000 de parinti si copii, din peste 30 de tari si a constatat ca aproape toti parintii considera ca joaca ii ajuta pe cei mici sa dezvolte abilitati esentiale pe tot parcursul vietii, cum ar fi creativitatea, comunicarea, rezolvarea problemelor si increderea in sine. De asemenea, joaca face intreaga familie mai fericita, creeaza legaturi mai puternice intre membrii acesteia si le imbunatateste starea de bine, spun peste 90% dintre parintii implicati in studiu.

Cercetarea a mai aratat ca stresul este o parte integranta a vietii pentru 90% dintre adulti si ca 9 din 10 parinti considera ca jocul este un instrument important pentru a-i ajuta pe copii sa invete lucruri noi. Printre subiectele prioritare in cadrul studiului se numara puterea pe care o are joaca in vietile noastre, sustenabilitatea, siguranta digitala, DEI (diversitate, echitate si incluziune), dar si cum percep adultii stresul si diferitele metode prin care ii fac fata.

Cel mai recent studiu LEGO Play Well Study a aratat ca 88% dintre parinti considera ca joaca este importanta pentru a-i ajuta pe copii sa invete lucruri noi si aproape toti parintii cred ca joaca ii poate ajuta pe cei mici sa dezvolte abilitati esentiale pentru succesul si bunastarea lor viitoare. Printre aceste aspecte importante se numara creativitatea (93%), comunicarea (92%) si increderea in sine (91%). Copiii recunosc si ei ca joaca are un impact pozitiv asupra creativitatii lor sau asupra inclinatiei lor spre a experimenta cu noi idei. Astfel, 94% dintre copii cred ca joaca ii face sa se simta creativi si 95% cred ca ii ajuta sa incerce idei noi si sa faca lucruri noi.

Cu toate acestea, 34% dintre parinti au recunoscut ca nu se joaca suficient cu proprii copii, iar 84% dintre copii si-ar dori sa se joace mai mult cu parintii lor. Munca si treburile casnice au fost principalele motive invocate atat de catre parinti, cat si de copii pentru timpul limitat de joaca in familie, fiind urmate de timpul petrecut pe gadget-uri.

Si adultii au nevoie sa se deconecteze

La studiul LEGO Play Well Study 2022 au participat, de asemenea, peste 33.400 de adulti din 33 de tari, printre care Polonia, Ungaria, Romania, Turcia, Israel, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Regatul Arabiei Saudite si Africa de Sud, Kenya, iar rezultatele arata ca 90% dintre ei se lupta cu stresul. Situatia a fost accentuata de restrictiile pandemice din ultimii doi ani. In ciuda efectelor pozitive ale jocurilor - aproape 90% dintre ei considerand ca joaca este o modalitate excelenta de relaxare si de deconectare, printre o multitudine de alte beneficii - aproape jumatate dintre ei nu au timp sau energie (44%) pentru a se juca sau se simt rusinati sa o faca (15%), fiindca se tem sa nu fie judecati de cei din jur.

Un procent de 64% dintre adulti recunosc ca le este mai dificil sa mentina un bun echilibru intre viata profesionala si cea privata, comparativ cu perioada anterioara crizei sanitare. 7 din 10 respondenti spun ca isi verifica frecvent e-mailurile atunci cand nu sunt la serviciu, ceea ce face ca 60% dintre adulti sa aiba dificultati in a se deconecta la finalul programului, fiind adesea preocupati de responsabilitatile profesionale chiar si in timpul liber. Intre timp, stresul loveste mai puternic in cazul adultilor tineri din generatia Z, al milenialilor (45%) si al femeilor (45% dintre femei sufera din cauza stresului fata de 38% dintre barbati).

Exista multe modalitati prin care adultii se pot relaxa. Una dintre ele este pur si simplu prin joaca. Efectele sale benefice sunt apreciate de 87% dintre adulti, care spun ca joaca este cea care ii ajuta sa se relaxeze si sa se calmeze. Chiar si cei care nu se joaca isi dau seama ca i-ar putea ajuta sa faca fata stresului (70%). Nu numai ca starea lor de bine va fi influentata in mod pozitiv, dar joaca poate ajuta si la imbunatatirea memoriei si a concentrarii (87%), la stimularea creativitatii (76%), impiedicandu-i sa consume prea multe stiri (74%) sau ajutandu-i sa-si mentina tineretea (73%).

Joaca, potrivita pentru intreaga familie

Prin urmare, copiii nu sunt singurii care au de beneficiat din joaca. S-a descoperit, de asemenea, ca beneficiile se extind la intreaga familie. S-a constatat ca joaca ajuta la crearea unor legaturi familiale mai puternice (95%), imbunatateste bunastarea familiei (95%) si ajuta familiile sa se relaxeze impreuna (94%). Cu toate acestea, 34% dintre parinti au recunoscut ca nu se joaca suficient cu proprii copii, iar 84% dintre copii isi doresc sa se joace mai mult cu parintii lor.

Julia Goldin, Chief Product and Marketing Officer, LEGO Group, a declarat: „Joaca a fost intotdeauna piatra de temelie a umanitatii. Nu este doar distractiva, ci este cruciala pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte abilitati esentiale pentru viata, pentru a intari legaturile familiale si pentru a construi comunitati”.

Timp de multi ani, Grupul LEGO a subliniat cat de importanta si de valoroasa este joaca, nu numai pentru copii, ci pentru intreaga familie. Joaca este un instrument fundamental in dezvoltarea unui copil, iar parintii considera ca are o contributie la fel de importanta ca scoala in procesul de invatare prin care trec copiii lor.

Un moment vital in dezvoltarea abilitatilor critice care le permit celor mici sa se dezvolte intr-o lume complexa si plina de provocari il reprezinta joaca impreuna, dar si discutia despre acest subiect. Acest lucru este in concordanta cu misiunea principala a Grupului LEGO din ultimele noua decenii, aceea de a inspira si dezvolta constructorii de maine din momentul in care iau in mana prima caramida.

Despre Studiul LEGO® Play Well 2022

Toate concluziile studiului, cu exceptia cazului in care se face o alta mentiune, au fost obtinute de la un total de 32.781 de parinti si 24.593 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, printr-un sondaj cantitativ online de 20 de minute, realizat in 35 de tari la inceputul anului 2022.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

Ce stii despre Lego? Iata cateva lucruri pe care poate nu le-ai aflat!
Grupul LEGO sarbatoreste 90 de ani de creativitate si joaca

Vedetele fotbalului, Thierry Henry si Marcus Rashford MBE, testeaza noul set LEGO Ideas Football Table
Grupul LEGO dezvaluie noua generatie LEGO Friends

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Din punct de vedere sentimental, viata ta nu este roz. Asta inseamana ca trebuie sa ai mai multa grija de tine, trebuie sa fii mai fresh si mai pozitiv in ceea ce faci.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai importanta biblioteca a Antichitatii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce plang blondele?
raspuns:ca sa nu se spele pe fata

› vrei mai mult