Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

3 septembrie

- 1546 -

A incetat din viata Petru Rares, domn al Moldovei

La 3 septembrie 1546 trece in nefiinta Petru Rares, domn al Moldovei. A fost fiul natural al lui Stefan cel Mare. A urmat in linii mari politica interna si externa stabilita de tatal sau, avand si o parte din calitatile acestuia - ambitia, indrazneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic - dar, fire mai aventuroasa, a facut si erori, mai ales in politica externa. A fost domn al Moldovei de doua ori, prima data intre 20 ianuarie 1527 si 18 septembrie 1538, iar a doua oara intre 19 februarie 1541 si 3 septembrie 1546. 

- 1875 -

Se naste Ferdinand Porsche

La 3 septembrie 1875 se naste Ferdinand Porsche, constructor renumit de automobile. Constructia sa cea mai celebra este VW Käfer (o parte dintre patente i-au fost insa recunoscute subalternului sau, constructorul Bela Barenyi). Testeaza-ti cunostintele despre mari inventatori in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

- 1917 -

Se stinge din viata Ecaterina Teodoroiu, "eroina de la Jiu"

La 3 septembrie 1917 trece in nefiinta sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu. Supranumita "eroina de la Jiu", Ecaterina Teodoroiu a luat parte la Primul Razboi Mondial, la inceput ca asistenta medicala pe front, ca apoi sa lupte activ intr-o unitate de combatanti. A fost decorata mai intai de organizatia de cercetasi cu „Virtutea cercetaseasca” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militara” clasa a II-a. A fost vizitata personal de regina Maria care i-a conferit decoratia si a inaintat-o in gradul de sublocotenent. Intalnirile sale cu familia regala au fost puternic mediatizate. Moare in batalia de la Marasesti luptand in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.