Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie. Dar mai e ceva: grupa de sange te poate ajuta sa te cunosti mai bine si chiar sa stii cu cine te potrivesti cel mai bine.In cultura japoneza, se considera ca intre grupa sangvina si comportament exista o relatie foarte stransa, aceasta dezvaluind temperamentul persoanelor si chiar compatibilitatile intre ele. De exemplu Grupa B de sange - TRASATURI: Cei din aceasta grupa sangvina sunt persoane echilibrate. Personalitati puternice, practice, optimiste si perseverente, reusesc sa-si faca usor prieteni si sa isi duca la indeplinire obiectivele propuse; DRAGOSTE: Sunt persoane fidele, care nu se implica decat in relatii de lunga durata, cu parteneri de viitor. Femeile, mai ales, sunt firi devotate; COMPATIBILITATE: Grupa B este compatibila cu grupele B si 0. PROFESIE: Din punct de vedere profesional, posesorii grupei B sunt angajatii-model, care se acomodeaza cu usurinta oricarui post, acceptand fara dificultate regulile impuse si ierarhiile; DIETA: Grupa sangvina B este tipul ''nomad'' care porneste de la culturile care aveau la baza pastoritul si consumau preponderent produse lactate; PUNCTE FORTE: veseli, optimisti, meticulosi, obiectivi si rationali; PUNCTE SLABE: distanti, egoisti, aroganti, incapatanati.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se intalneste Bula cu un prieten. Bula il intreaba: - Ce faci maine? - Pai merg cu fiul meu sa lansam un zmeu. Dar tu? - Ceva asemanator. Facem o excursie la munte cu soacra-mea...

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice

Bataia NU este rupta din Rai!

"Inca nu stim cum ar arata lumea în care copiii ar fi crescuti fara a fi supusi umilintelor, în care parintii i-ar respecta si i-ar trata serios, ca pe niste fiinte umane."
Alice Miller, Pentru binele tau propriu, 1987

I.
II.
III.
IV.
V.
Ce este pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica si drepturile omului
Pedeapsa fizica si Conventia ONU
Progrese obtinute în interzicerea pedepsei fizice
VI.

VII.
VIII.
IX.

X.
Iniatiativa pentru stoparea pedepselor corporale
Opinia copiilor
De ce adultii lovesc copiii?
Disciplina pozitiva fara a lovi sau umili copiii
Recomandari

Capitolul VII.
OPINIA COPIILOR

Experientele si opiniile copiilor despre pedeapsa corporala încep sa fie auzite. Copiii vorbesc nu doar despre durere, dar si despre umilirea pe care o resimt atunci când sunt batuti:
..pe oameni îi doare si nu îi face sa se simta bine, oamenilor nu le place sa fie loviti, (un baiat în vârsta de 5 ani)
..urasc sa fiu batut cu batul; ma doare zile în sir... Când mama ma trage de par simt o durere mare în ochi. Urasc asta... De fiecare data când primesc o pedeapsa, mi se face rau si vomit. Nu mai am pofta de mâncare câteva zile... Odata, tata m-a plesnit cu toata forta. Am simtit un fel de zgomot ciudat în urechi. Totul în camera se misca în cerc. A început sa-mi curga sânge din nas si am cazut pe podea. A venit bunica. A plâns si a început sa certe pe tata...


In atingerea aceluiasi obiectiv, acela de a cunoaste opiniile copiilor cu privire la folosirea pedepsei fizice ca modalitate de educare si disciplinare, Salvati Copiii a realizat un sondaj de opinie pe un numar de peste 1200 de copii cu vârste cuprinse între 8 si 13 ani din mediul urban si rural de la nivelul celor 15 filiale ale Organizatiei Salvati Copiii (Bucuresti, Dolj, Caras-Severin, Timisoara, Hunedoara, Dâmbovita, Arges, Brasov, Mures, Suceava, lasi, Neamt, Galati, Vaslui, Constanta).

In ceea ce priveste relatiile dintre adulti si copii, metodele folosite de adulti în educarea lor, evidentiaza urmatoarele aspecte: 97,6% dintre copii apreciaza ca au nevoie sa fie corectati atunci când gresesc. Metodele despre care copiii cred ca ar fi cele mai indicate în corectarea greselilor lor sunt sa fie ajutati sa nu mai greseasca (49,7%) si explicarea greselilor (45,2%). Doar 5,1 % dintre copii apreciaza ca pedeapsa este utila ca metoda de corectare.

Potrivit opiniei copiilor, cea mai utilizata metoda pentru corectarea greselilor copiilor la noi în tara este bataia.

Pentru corectarea greselilor copiilor, parintii utilizeaza bataia, amenintarea sau jignirea.

4,3% dintre copiii chestionati au declarat ca au avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a bataii aplicate de parinti.

80,9% dintre copii considera ca bataia nu este o metoda eficienta de educare a copiilor.

Copiii se simt în procent de 37,9% nefericiti atunci când sunt batuti, 20,5% se simt umiliti, iar 16,6% se simt fara aparare.

70,1% dintre copiii chestionati apreciaza ca protejarea copilului împotriva violentei este realizata în mica masura în tara noastra..

Cea mai mare raspundere în protejarea copilului împotriva oricarei forme de violenta o are familia (65,4%), urmata de institutiile specializate ale statului (28,7%).

75,9% dintre copii considera ca statul ar trebui sa pedepseasca adultii care bat copiii si 82,3% considera ca bataia trebuie interzisa prin lege.

In mediul rural bataia este mai frecvent utilizata în cresterea si educarea copilului.

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice