Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Nisipul umed cantareste mai putin decat nisipul uscat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula, nu-l mai legana pe tata ! Nu-l mai legana pe tata ca te spanzur si pe tine!

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice

Bataia NU este rupta din Rai!

"Inca nu stim cum ar arata lumea în care copiii ar fi crescuti fara a fi supusi umilintelor, în care parintii i-ar respecta si i-ar trata serios, ca pe niste fiinte umane."
Alice Miller, Pentru binele tau propriu, 1987

I.
II.
III.
IV.
V.
Ce este pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica si drepturile omului
Pedeapsa fizica si Conventia ONU
Progrese obtinute în interzicerea pedepsei fizice
VI.

VII.
VIII.
IX.

X.
Iniatiativa pentru stoparea pedepselor corporale
Opinia copiilor
De ce adultii lovesc copiii?
Disciplina pozitiva fara a lovi sau umili copiii
Recomandari

Capitolul V.
PROGRESE OBTINUTE IN INTERZICEREA PEDEPSEI FIZICE

Interzicerea pedepsei fizice implica inlaturarea tuturor prevederilor legislative de natura sa scuze sau sa justifice violenta parintilor, profesorilor sau a altor persoane fata de copii, precum si protejarea efectiva a acestora prin legile care apara integritatea fizica a persoanei.

Pana in 2001,10 state au interzis toate formele de pedeapsa corporala: Austria (1989), Croatia (1999), Cipru (1994), Danemarca (1997), Finlanda (1983), Germania (2000), Israel (2000), Lituania (1998), Norvegia (1987) si Suedia (1979). Alte tari au demarat si ele reforma legislativa.

Pedeapsa corporala in scoli si in cadrul sistemul juridic penal este interzisa in mai mult de jumatate din tarile lumii. Sunt state care au abolit recent pedeapsa corporala in scoli: Etiopia, Kenya, Coreea, Africa de Sud, Sri Lanka, Tailanda, Trinidad si Tobago si Zimbabwe. Problema este dezbatuta la nivel politic in acest moment in multe alte tari.

Au fost emise judecati cu caracter obligatoriu care au condamnat pedeapsa corporala aplicata copiilor, la nivelul Curtilor Constitutionale si Curtilor Supreme de Justitie de exemplu in Israel, Italia, Namibia, Africa de Sud si Zimbabwe pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In Romania, pedeapsa fizica este interzisa in scoli si institutii de protectie prin regulamente de organizare si functionare interioara, fara insa a avea sustinere legala.

Progresul in ceea ce priveste protectia copiilor din intreaga lume fata de violenta in familie si in institutii este evident. Recunoasterea drepturilor copiilor prin Conventia ONU si a pericolelor aplicarii pedepselor fizice conduce la demararea reformei care apare ca inevitabila, desi mult intarziata.

"Copiii au dreptul la ingrijire, securitate si o buna crestere. Copiii trebuie tratati cu respect pentru persoana si individualitatea lor si nu pot fi supusi la pedeapsa corporala sau la alte tratamente umilitoare".

"Un copil trebuie sa fie crescut intr-un spirit de intelegere, siguranta si dragoste. El nu trebuie pedepsit corporal sau umilit in alte moduri..."


Scopul si efectul acestor legi a fost cel al modificarii atitudinilor adultilor fata de copii si reducerii violentei, nu cel al condamnarii parintilor sau hartuirii lor.

Evaluarile efectelor legii din Suedia au relevat: "Legea a redus semnificativ pedepsele fizice si posibilitatea de aplicare a acestora. A intrerupt transmiterea acestei practici de la o generatie la alta. A ajutat la reducerea batailor administrate copiilor...".

De ce TREBUIE sa schimbam ceva?
  • a lovi copiii este o violare a drepturilor lor fundamentale ca fiinte umane;
  • pedeapsa fizica este o practica periculoasa, cauzand uneori vatamari "accidentale" grave sau degenerand intr-un comportament cunoscut ca abuz asupra copilului;
  • pedeapsa fizica aplicata copilului determina preluarea de catre acesta a unor atitudini si comportamente violente -violenta naste violenta
  • pedeapsa fizica nu-i invata nimic pozitiv pe copii.
"Copiii din toata lumea sunt afectati in dezvoltarea lor, in bunastarea si in supravietuirea lor. Ei sufera din cauza saraciei, foametei, bolilor si razboaielor. Ei sufera atunci cand sunt supusi relelor tratamente sau unor ritualuri traditionale specifice culturilor lor. Mai sufera si datorita actelor de omisiune sau comisiune ale parintilor sau tutorilor lor. Comportamentul parintilor, care compromite dezvoltarea si supravietuirea copiilor lor, pare sa contrazica dictatele biologice si culturale de educare a generatiilor viitoare". (Jill E Korbin, Maltratarea copilului din perspectiva culturala, Aldine de Gruyter, NY, 1987).

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice