Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Crocodilii sunt singurele animale care nu pot scoate limba afara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Datorita intreruperii accidentale a curentului electric intr-un Supermarket au ramas blocate temporar 4 persoane: doi barbati intr-un lift si doua blonde pe scarile rulante...

› vrei mai mult

Regine celebre care au ramas in istorie

16 Noiembrie 2022

Regine celebre care au ramas in istorie

Cand sunt mici toate fetitele se viseaza printese, insa in realitate viata intr-o familie regala poate sa fie departe de basmele pe care le invatam in copilarie. Lumea a avut o multime de printese adevarate de-a lungul istoriei, insa putine au ajuns sa si urce pe tron si sa devina regine.


Daca intrebi pe cineva din ultimele cateva generatii care este prima regina care le vine in minte, probabil o majoritate covarsitoare va raspunde regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Firesc pe undeva, pentru ca am fost contemporani cu ea, gratie unei domnii de 70 de ani. Cu adevarat o viata de om! Altii isi vor aminti, probabil, de regina Victoria a Marii Britanii si multi iti vor spune numele reginei Maria a Romaniei.


Hai sa vedem, insa, pe scurt, povestea a 10 regine celebre care au ramas in istorie.


Hatshepsut, regina a Egiptului Antic (1478-1458 i.e.n)

Hatshepsut


Hatshepsut a fost casatorita cu Tutmes al II-lea, care ii era frate pe jumatate. A fost prima femeie faraon, iar numele ei se traducea drept „cea mai nobila dintre nobile. Politica sa a fost una relativ pasnica si in timpul ei s-a lansat programul de constructie a mai multor vestigii, printre care si templul Deir el-Bahari din Luxor. La moartea sa, a fost inmormantata in Valea Regilor, mumia sa fiind descoperita in 2007; arheologii au stabilit ca avea aproximativ 50 de ani in momentul mortii si ca era cheala si avea diabet.


Regina Victoria a Angliei (1837 - 1901)

Regina Victoria


Victoria a devenit regina intr-un moment de expansiune al Regatului Britanic, care se intindea pe 6 continente. A fost un suveran conservator si a contribuit la reformele masive implementate la nivel politic si social in Regatul Unit si in Commonwealth. Una dintre marile realizari din timpul domniei sale a fost abolirea sclaviei, la fel si acordarea dreptului la vot tuturor barbatilor care erau cap de familie si majoritatii barbatilor britanici, indiferent de statutul lor familial (Al treilea act de reforma din 1884). Dupa ce a devenit regina, in 1840, Victoria s-a casatorit cu varul ei primar, printul Albert de Saxa-Coburg Gotha, in virtutea unei cutume ce prevedea ca cei cu sange regal se pot casatori doar cu persoane cu sange regal.


Zenobia, regina Palmirei (270-274)


Iulia Aurelia Zenobia din Palmira, descendenta, se pare, a Cleopatrei, a fost regina tinutului cunoscut astazi drept Siria. Teritoriu considerat o oaza intre Mediterana si Eufrat, Palmira a ajuns sa fie condus de regina Zenobia dupa ce sotul ei, Septimius Odaenathus, si fiul lor au fost asasinati, in anul 267. Ea mai avea un copil, Vaballnthus, care ar fi fost urmatorul in linia succesiunii la tron, dar acesta era pe atunci foarte mic, iar Zenobia a primit rolul de regina regenta. In timpul domniei sale au fost cucerite Egiptul, Cappadocia si Bithnia, regatul ei devenind unul dintre cele mai intinse de la acea vreme.


A domnit in Palmira pana in 274, cand a fost invinsa si capturata in timpul unei lupte cu romanii.


Imparateasa Wu Zetian a Chinei (690-705)


Despre ea se spune ca a fost cea mai puternica imparateasa a Chinei in toata istoria. Nascuta intr-o familie bogata si nobila, Wu Zetian a primit o educatie aleasa, iar la 13 ani a fost trimisa la curtea imparatului Taizhong, drept concubina a acestuia, lucru de altfel foarte ciudat. Dupa moartea imparatului, Wu Zetian a fost trimisa sa devina calugarita budista, dar a fost rechemata la palat chiar de sotia noului imparat, Gaozong. Imparateasa Wang a avut o disputa cu Xio, consoarta favorita a lui Gaozong, si a ridicat-o din nou pe Wu Zetian la rangul de concubina.


Imparteasa Wu Zetian a jucat un rol cheie in reformarea sistemului imperial de examinare si a incurajat oficialii competenti sa lucreze pentru buna guvernare a tarii.


Cleopatra a VII-a, regina Egiptului Antic


Considerata a fi fost ultimul faraon al Egiptului, Cleopatra a avut o domnie care s-a incheiat cu cucerirea tarii de catre Imperiul Roman. Despre ea se stie ca s-a iubit cu Iulius Cezar si cu Marc Antoniu, cu care a si avut unul, respectiv doi copii (gemeni).


Cleopatra a fost considerata o regina inteligenta si foarte abila din punct de vedere politic, gratie aliantelor facute cu romanii. Cele mai mari realizari ale sale ar fi fost in zona comertului; sub conducerea sa Egiptul a devenit o putere economica a lumii, iar cele mai importante relatii comerciale erau cu India si Arabia.


Maria Tereza a Austriei (1740-1780)


Dintre toate fetele regale enumerate aici, Maria Tereza nu a fost, de fapt, niciodata regina. Nu oficial, cel putin. Ea a fost singura femeie conducator din casa de Habsburg, arhiducesa a Austriei si regina a Ungariei si Boemiei.


Cand a primit coroana, Maria Tereza avea doar 23 de ani, insa oficial sotul ei, Francisc I, era considerat rege. Totusi, Maria Tereza a fost cea care a guvernat imperiul Habsburgic cu o mana forte si este considerata unul dintre cei mai longevivi monarhi. Impreuna cu sotul ei, Maria Tereza a avut 16 copii. Sub conducerea sa a intarit politica interna si externa prin centralizarea puterii, iar fortele armate au inregistrat o dezvoltare fara precedent.


Maria Antoaneta a Frantei (1755-1793)

Maria Antoaneta


Fiica a imparatului roman Francisc I si al Mariei Tereza, Maria Antoaneta s-a casatorit in 1770, la doar 15 ani, cu nepotul regelui Ludovic al XV-lea al Frantei, care a devenit apoi regele Ludovic al XVI-lea. A ramas in istorie mai mult datoria reputatiei sale de pion politic extrem de naiv, dar si datorita presupusei sale promiscuitati. Francezii au acuzat-o chiar ca a avut copii cu alti barbati decat cu sotul ei, mai ales pentru ca a ramas insarcinata prima oara abia dupa 8 ani de mariaj. In timpul revolutiei franceze, Maria Antoaneta a fost plasata in arest la domiciliu impreuna cu familia sa, a fost acuzata de tradare si executata prin ghilotinare pe 16 octombrie 1793, la 10 luni dupa ce regele Ludovic al XVI-lea fusese executat in acelasi mod.


Regina Wilhelmina a Olandei (1890-1948)


Wilhelmina a devenit regina la varsta de doar 10 ani, dupa moartea tatalui ei. In primii ani prerogativele de suveran au revenit mamei sale, ca regenta, iar Wilhelmina a preluat concret tronul in 1898, la varsta de 18 ani. A fost o regina foarte populara, mai ales pentru ca a decis ca Olanda sa ramana neutra in timpul Primului Razboi Mondial. Dupa invadarea Olandei de catre Germania, in 1940, Wilhelmina a fugit in Anglia, de unde transmitea frecvent mesaje poporului sau, indemnandu-i supusii sa ramana puternici in fata ocupantilor si sa isi pastreze speranta si increderea in eliberare. Cand s-a intors in tara, in 1945, a fost primita cu bratele deschise.


Regina Wilhelmina a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi din lume, cu o domnie de 58 de ani; ea a abdicat in septembrie 1948 in favoarea fiicei sale, Juliana, din cauza problemelor de sanatate care o impiedicau sa isi mai duca la indeplinire obligatiile regale.


Ecaterina cea Mare (1762-1796)

Ecaterina cea Mare


Domnia sa a fost cunoscuta drept epoca de aur a Rusiei. Nascuta in Prusia (Germania de azi), drept printesa Sophie von Anhalt-Zerbst, Ecaternia s-a casatorit cu varul ei de-al doilea, Petru, devenit ulterior tarul Petru al III-lea. L-a fortat pe acesta sa abdice in 1762, iar ea si-a asumat conducerea imperiului, pe care l-a revitalizat, extins si intarit, devenind una dintre marile puteri ale Europei.


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1952-2022)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii


A fost cea mai longeviva suverana a Marii Britanii, desi nici macar nu s-a nascut pentru a fi regina. A devenit mostenitoare a tronului dupa ce tatal sau, George al VI-lea, a urcat pe tron ca urmare a abdicarii fratelui sau, Edward al VIII-lea. A inceput sa aiba indatoriri publice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a fost incoronata in 1952, dupa moartea tatalui sau. In timpul domniei sale, Marea Britanie a trecut prin schimbari fundamentale, politice si sociale.

Citeste si articolele de mai jos:

Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles

Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?

Verifica-ti cunostintele in acest test despre regine celebre dupa ce ai citit acest articol!


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri