Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Irlanda a castigat concursul Eurovision de cele mai multe ori.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua rosii stau pe linia de tramvai.Una din ele spune:"Hei
colega,uite, vine un tramvai!"
Cealalta :"Ete-fleosc!...

› vrei mai mult

Lectia de zoologie: Mustele catifelate (bibionide)

07 Iulie 2023

Mustele catifelate (bibionide)

Le vedem adesea in natura, dar ce stim despre ele si cat de periculoase sunt?


Inainte de toate, trebuie spus ca aceste insecte nu au aparat bucal adaptat pentru a intepa sau musca, ci se hranesc in principal cu nectar si polen. Adultii bibionidei nu au nevoie de hrana solida si nu se hranesc in stadiul lor adult. Deci pentru om aceste insecte nu sunt periculoase, cum este de exemplu tantarul. Vezi aici cat de periculos este tantarul!


Insectele bibionide fac parte din familia Bibionidae din ordinele de insecte Diptera (muste si tantari). Iata cateva informatii despre aceste insecte:


Aspect si caracteristici

Bibionidele sunt insecte mici, avand o lungime de aproximativ 6-10 mm. Corpul lor este negru sau brun inchis, iar aripile sunt relativ largi. Unele specii de masculi adulti seamana cu niste libelule, dar mai mici. Bibionidele prezinta dimorfism sexual, adica masculii si femelele au aspecte diferite. Masculii au ochi mai mari si antene mai lungi decat femelele.


Ciclul de viata

Bibionidele au un ciclu de viata interesant. Larvele lor, numite si viermi de mlastina, traiesc in sol si se hranesc cu materie organica in descompunere. Acestea pot fi intalnite in gradini, pasuni umede si alte medii umede. Dupa o perioada de dezvoltare in sol, larvele se transforma in pupe si, in cele din urma, in adulti.


Perioada de aparitie

Bibionidele sunt cunoscute pentru aparitia lor in primavara timpurie, in special in luna martie, de unde si numele lor popular, in unele zone, "musculite de martie", iar in alte locuri li se spun "mustele catifelate". Acestea pot fi observate zburand in grupuri mari, formand roiuri in jurul copacilor, arbustilor si altor plante. Adultii au o durata de viata scurta, de obicei, doar cateva zile sau saptamani.


Rol ecologic

Bibionidele sunt considerate polenizatori eficienti pentru diverse plante. In timp ce se hranesc cu nectar si polen, aceste insecte transfera polenul de la o floare la alta, facilitand astfel reproducerea plantelor.


Importanta economica

Bibionidele pot deveni uneori daunatoare pentru culturile agricole, in special pentru radacinoase si cereale. Totusi, acest grup de diptere cuprinde atat specii daunatoare, cat si utile. In cazul inmultirii in masa produc pagube considerabile plantelor (legumelor, culturilor de camp sau chiar puietului din arboret) rozand semintele sau plantutele.In stadiul de larva, acestea pot ataca radacinile plantelor si pot provoca daune importante. O specie daunatoare si dintre cele mai mari este Bibio hortulanus de 9-11 mm la femela, cu toracele si abdomenul rosii. Cu toate acestea, in general, bibionidele nu sunt considerate o problema majora de daunatori in agricultura.

Citeste si alte articole despre insecte:

Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?
De ce trebuie sa ne ferim de capuse?
Lectia de ecologie: Cat de importante sunt albinele pentru mediul inconjurator

Redactia clopotel.ro

sursa foto: flickr.com

Inapoi la lista de stiri