De ce trebuie sa ne ferim de tantari?

15 iulie 2022, 11:45

De ce trebuie sa ne ferim de tantari?

Tantarii sunt cei mai mari dusmani ai relaxarii in zilele de vara. Bazaitul lor este foarte enervant, iar ciupiturile iti pot da batai de cap zile intregi. Pentru a evita neplacerile, trebuie sa ne ferim de tantari, iar solutiile sunt multiple.

Cum tinem tantarii la distanta

Poate ai observat ca parintii pun in fiecare seara in priza un aparat cu pastile contra tantarilor, pentru ca toti membrii familiei sa poata dormi linistiti. Mirosul acelor pastile speciale este foarte enervant pentru micile zburatoare care ne tulbura somnul in multe nopti de vara. Altii folosesc spirale speciale, care se ard si scot un fum inecacios, dar exista si dispozitive electronice cu solutii care se evapora prin incalzire sau chiar bratari impregnate cu un insecticid suparator pentru tantari, care astfel vor sta la distanta.

Lavanda pusa la ferestre in vaze sau in ghivece, muscatele sau menta sunt plante cu efect repelent, care vor tine tantarii departe de tine.

Si totusi de ce trebuie sa ne ferim de tantari?

Principalele inconveniente sunt tulburarea somnului si mancarimile intense pe care le simtim la locul ciupiturilor.

Aceste mici insecte pot fi o adevarata pacoste si cand iesim in aer liber, si cand suntem in casa si patrund pe fereastra larg deschisa. Mancarimile si umflaturile pot sa ne dea batai de cap doar cateva zile sau, uneori, cateva saptamani. In ultima vreme speciile de tantari sunt tot mai diverse si la noi in tara, iar unii pot transmite chiar si boli grave.

Pentru a te feri de tantari evita imbracamintea inchisa la culoare, pentru ca aceasta ii atrage, in general, folosirea unor produse precum cremele prea parfumate. Transpiratia, chiar daca nu miroase, atrage, de asemenea, tantarii, carora le place un mediu cat mai umed; poate ai observat ca atunci cand ploua vara tantarii sunt mult mai activi si, parca, mai infometati.

Cert este ca trebuie sa ne ferim de tantari pentru ca unii dintre ei pot transmite boli grave, cum ar fi cea provocata de virusul West Nile, malaria (tantarii Anopheles feminini), febra galbena (tantarii din specia Aedes Aegypti), febra dengue (tantarii din specia Aedes) si chiar encefalita virala.

De ce ne mananca pielea unde ne-a intepat un tantar

O piscatura de tantar poate sa te manance atat de tare, incat sa te scarpini pana cand iti provoci leziuni pe piele. Aceasta senzatie extrem de neplacuta este cauzata de substantele pe care tantarul le introduce prin ac in organismul nostru, substante care fac sangele sa curga mai repede, de unde si mancarimile.

Ce alte boli pot transmite tantarii

O banala muscatura de tantar poate avea efecte grave. Unii tantari pot transmite in sangele gazdei o gama de paraziti, printre care Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate responsabile pentru filarioza limfatica. Chikungunya, o boala des intalnita in Asia si India, dar mai nou si in America si Europa, este o boala transmisa tot de tantari, care se poate manifesta si ani intregi. Encefalita La Crosse, febra Rift Valley, virusul Jamestown Canyon sau virusul Hare Snowshoe Hare sunt, de asemenea, boli ce pot fi transmise de tantari, daca nu luam masurile de protectie necesare.

Iti recomandam sa parcurgi testele cu insecte de mai jos:

Calugarita

Cum se numesc insectele?

Licuriciul

Buburuza

Musca

Testul curiozitatilor despre insecte

Ce stii despre lacuste?

Ce stii despre fluturi?

Gandacul puturos marmorat

Cicada, o insecta galagioasa

Viespea

Tantarul

Libelula

Test de cultura generala: Paianjeni

Furnici


Testul insectelor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1946 d. Hr. se naste calculatorul electronic. Inca de la inceput, puterea sa de calcul va fi utilizata in cautarea numerelor prime.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Seara, tarziu... Liniste mormantala... Deodata, suna la usa... Proprietarul se duce alene si deschide usa... Pe pres, o Moarte mica-mica, asa de douazeci de centimetri inaltime; schelet gol, parpalac negru, coasa...
- Vai, Doamne, vaaaai!...
- Stai RELAXAT, gagiule!... Am venit dupa hamster!...

› vrei mai mult