Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

"insurance.com" era in 2010 cel mai scump domeniu de internet, suma pentru care a fost achizitionat fiind de 35,6 milioane de dolari.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce nu stiu blondele sa scrie numarul 11?Pentru ca nu stiu pe care 1 sa il scrie primul.

› vrei mai mult

Start Joc! Scolile din sectorul 2 sunt implicate intr-o campanie de colectare separata a deseurilor

15 Septembrie 2022

campanie de colectare separata a deseurilor

Start la colectarea separata a deseurilor reciclabile pentru elevii din sectorul 2 al Capitalei - un proiect
derulat de ASAP (Armata Selectarii Atente a Plasticului) si cofinantat de Primaria sectorului 2.


Campania e una de educare si de constientizare a elevilor din sectorul 2, prin care ei, alaturi de profesori si de parinti, sa descopere cum, prin gesturi mici, pot proteja mediul înconjurator si pot contribui la un viitor mai verde.


Ca parte din aceasta ampla campanie se desfasoara si un concurs de colectare separata a deseurilor, pâna pe 21 octombrie. Institutia de învatamânt ce va reusi sa colecteze cea mai mare cantitate de deseuri reciclabile va fi premiata. Premiul de excelenta consta în dotarea unitatii de învatamânt cu panouri fotovoltaice si infrastructura necesara pentru a le putea utiliza.


Rezultatul concret al eforturilor elevilor implicati poate fi urmarit pe paginile de social media ale ASAP România, www.instagram.com/asap_romania/ si www.facebook.com/ArmataSelectariiAtenteaPlasticului , acolo unde vor fi facute actualizari periodice. Câstigatorii vor fi anuntati pe 31 octombrie 2022.


Este pentru prima data când în sectorul 2 se desfasoara o campanie de educare si de informare de o asemenea amploare, prin care ASAP îsi propune sa vizeze cel putin 52 de unitati de învatamânt, colectarea a peste 10 tone de deseuri reciclabile, educarea a peste 35.000 de elevi, constientizarea acestora cu privire la tema reciclarii si informarea a peste 100.000 de persoane din rândul publicului general despre proiect.


Ne-am propus sa ne adresam tinerilor prin programul ASAP, pentru ca ei sunt cetatenii de mâine ai acestei planete si se vor bucura de rezultatele unei noi viziuni asupra gestionarii deseurilor. Campania Start Joc!, dedicata elevilor din sectorul 2, are ca scop principal educarea pentru un comportament responsabil si sustenabil în ceea ce priveste mediul înconjurator. Proiectul pilot din sectorul 6, în care au fost implicate 68 de unitati de învatamânt, a avut un impact pozitiv care ne-a facut sa ne dorim extinderea lui la nivelul întregii tari. Initiativa noastra a fost primita cu entuziasm de autoritati, asa încât, acum mergem mai departe cu campania si îi invitam pe elevii scolilor din sectorul 2 sa se alature proiectului nostru”, a declarat Mihaela Tutunaru, Coordonator program ASAP.


Programul ASAP, un demers de responsabilitate sociala initiat de Fundatia The Institute, are ca scop dezvoltarea unui set unic de instrumente noi, puse la dispozitia administratorilor școlilor, prin instruiri personalizate, în vederea implementarii sistemului de management integrat al deseurilor (pentru categoriile de deseuri – hârtie/carton, plastic, metal, sticla) în cadrul institutiilor de învatamânt. Astfel, dincolo de premiul oferit, beneficiarii concursului sunt toti elevii, profesorii si personalul administrativ al scolilor care, implicându-se în acest program, învata despre gestionarea deseurilor si au acces la infrastructura moderna necesara procesului de colectare separata. Nu în ultimul rând, întreaga comunitate a sectorului 2 al Capitalei va avea astfel la dispozitie înca o modalitate de a trimite cât mai multe deseuri la reciclare.


Campania ASAP este una de constientizare, în vederea gestionarii corespunzatoare a deseurilor, urmarind principiile economiei circulare (reducerea amprentei de carbon, utilizarea responsabila a resurselor, managementul corespunzator al deseurilor) și reducerea cheltuielilor publice cu eliminarea deșeurilor, prin trimiterea acestora la depozitare.


Pâna acum, rezultatele ASAP sunt îmbucuratoare. În primul trimestru din 2022, peste 120.000 de elevi din toata tara au colectat 1.664 de tone de deseuri reciclabile. Astfel, în prima parte a anului, peste 230 de unitati de învatamânt din toata tara au devenit partenere active ale ASAP, formând cea mai extinsa retea de colectare si de reciclare a plasticului din România.


Media de 13 kg de deseuri colectate per elev, în primul trimestru al anului, ne face sa fim optimisti si sa credem ca generatia tânara va fi mai responsabila fata de mediul înconjurator. Eforturile noastre se îndreapta spre educarea si îndrumarea tinerilor, dar si a profesorilor si a personalului administrativ, scoala fiind un pilon al comunitatii si, speram noi, un epicentru al schimbarii. Un viitor mai verde începe azi. Le urez succes elevilor si scolilor care participa în campanie”, a spus Raul Pop, Manager programe la ECOTECA, partener ASAP.


Pâna în prezent, 4 sectoare al capitalei si 23 de orase si resedinte de judet au aderat la misiunea ASAP si, prin intermediul autoritatilor locale si al inspectoratelor scolare, sustin activ unitatile de învatamânt de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare sa implementeze o infrastructura functionala de colectare separata si de reciclare a plasticului. Programul ASAP este activ în urmatoarele localitati din tara: Constanta, Brasov, Iasi, Braila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalau, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrita, Târgoviste, Târgu Mures, Slobozia, Bacau, Deva, Ploiesti,


Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamt, Buzau, Magurele – si în sectoarele 1, 2, 3 si 6 din Bucuresti.


Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de institutii de învatamânt din orasele care s-au alaturat initiativei contribuie deja activ la o lume fara plastic.


Cei care doresc sa contribuie la „înverzirea” scolilor din România si vor sa sustina demersurile în lupta pentru mai putin plastic, pot semna petitia initiata de ASAP: https://asap-romania.ro/petitie, în timp ce toate institutiile de învatamânt sunt invitate sa se alature programului national ASAP.


***


Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilitatii

Inapoi la lista de stiri