Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Singurul continent fara vulcani activi este Australia.
› vrei mai multBancul zilei
Merge o blonda la un magazin si zice: Domnule vanzator,datzi-mi si mie acest mini televizor.
-Doamna ne pare rau,dar nu vindem la blonde.
A doua zi se vopseste blonda roscat.Merge la magazin si zice: Domnule vanzator datzimi si mie acest mini televizor.
Doamna v-am spus ca nu vindem la blonde.
Dar domnule!de unde vatzi dat seama ca eu sunt to blonda de ieri?
Pentru ca doamna acesta nu este un mini televizor ci un cuptor cu microunde.
Shop Clopotel.ro

Proiectul ''Kitul de arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala'''a fost finalizat
11 Noiembrie 2024Asociatia eematico anunta finalizarea proiectului "Kitul de arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala" destinat elevilor Liceului Teoretic “Aurel Vlaicu” din orasul Breaza, proiect co-finantat prin AFCN (Administratia Fondului Cultural National), sesiunea I/2024 pentru finantarea proiectelor culturale, aria educatie prin cultura.
Valoarea totala a proiectului, desfasurat in perioada aprilie-noiembrie 2024, s-a ridicat la 33.000 de euro si a avut ca activitate principala transmiterea cunostintelor din spectrele arhitecturii si patrimoniului orasului elevilor din ciclurile primar, gimnazial si liceal.
Punctul de referinta al proiectului l-a reprezentat conferinta “Intalnirile Kitului de Arhitectura”, care l-a avut ca invitat pe arhitectul Bogdan Ciocodeica. Evenimentul, desfasurat in sala Amfiteatru a Primariei din Breaza, a reunit 140 de elevi participanti in cadrul programului, si a avut scopul de a le cultiva interesul pentru arhitectura si design.
“Am fost incantat sa sustin acest proiect in care am crezut inca de la inceput pentru ca s-a bazat pe o idee de-a dreptul uimitoare. Mai mult, Breaza se bucura de profesori care pun suflet si care se implica zi de zi pentru a ajunge la acel nivel de aplicabilitate necesar in proiectele educationale din Romania. Sunt convins ca Liceul Teoretic este un exemplu de buna practica vazand o evolutie atat de frumoasa, de la an la an, a absolventilor de liceu de aici. Nu in ultimul rand, sunt convins pe deplin ca putem evolua si ne putem dezvolta mai eficient ca o comunitate si ca tara daca societatea civila, institutiile publice si mediul de afaceri, trei factori cruciali, vor crea in continuare bazele unui parteneriat continuu si sustinut”, a declarat Bogdan Cristian Novac, primarul orasului Breaza.
Elevii au avut ocazia sa interactioneze cu arhitectul Bogdan Ciocodeica, un fost absolvent al Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, alaturi de care au putut explora perspective noi despre acest domeniu si despre modul in care curiozitatea si pasiunea l-au purtat pe Bogdan catre arhitectura, design interior si design de obiect. Astazi, Bogdan Ciocodeica este cunoscut la nivel international, obiectele sale fiind expuse la galeria Kolkhoze din Paris.
„In calitate de arhitecti, avem oportunitatea de a ne arata viziunea asupra spatiului prin dezvoltarea intregului concept. Mai mult, avem sansa sa alegem acele proiecte care sa devina adevaratele noastre bijuterii profesionale si in care ne implicam in mod egal in realizarea lor.
Primul proiect care iti ramane in memorie nu este neaparat cel la care lucrezi pentru prima data, ci cel pe care il faci exact asa cum ti-ai dorit. Este genul de proiect in care clientul are incredere deplina in tine, ca specialist, si intelege importanta designului, a obiectelor din viata noastra si in definirea unui spatiu in care petrecem foarte multe ore pe zi”, a povestit Bogdan Ciocodeica in cadrul evenimentului.
Kitul de Arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala a fost compus din 9 lectii despre arhitectura, insotite de o varietate de activitati practice, combinand atat informatii generale, cat si unghiuri specifice ale celor noua domenii, astfel incat abordarea sa fie una interactiva si exhaustiva.
Prin intermediul celor 9 lectii, elevii din Breaza au aflat si despre diversele roluri cheie pe care diversi profesionisti le au in dezvoltarea intregului proiect arhitectural, de la fundatie, la design-ul de interior. Astfel, lectiile au fost dedicate si definirii acestor roluri si a importantei pe care o au in ceea ce noi vedem doar la suprafata, cladirea: urbanistul, geotehnicianul, inginerul structurist, inginerul de instalatii, designer-ul de interior, arhitectul peisagist sau arhitectul restaurator. Kit-ul de Arhitectura a inclus si o lectie special adaptata pentru Breaza, despre patrimoniul construit al orasului, care a avut rolul sa ofere copiilor o perspectiva noua asupra orasului lor.
„Am pornit in crearea acestui proiect pentru elevi de la faptul ca arhitectura nu ii invata doar sa proiecteze cladiri, ci le ofera un mod de gandire integrat si util in viata, indiferent de domeniul in care vor activa. Cred ca este important ca cei mici sa o descopere, fie ca potential de cariera, fie ca mod de gandire holistic si ancorat in prezent. Este esential sa intelegem si sa cunoastem mediul construit in care ne petrecem majoritatea timpului”, a sustinut Ion Neculai, Presedintele Asociatiei eematico.
Proiectul “Kitul de Arhitectura” s-a bazat pe materiale educative si seturi de asamblat, materiale care faciliteaza intelegerea superioara a notiunilor fata de metodele clasice. Materialele si activitatile au fost special create pentru a fi cat mai aproape de provocarile reale si pentru a intretine placerea nativa a copiilor de a construi.
Cursul a fost implementat de catre cadrele didactice locale in urma unui training facut de catre Asociatia eematico. In perioada desfasurarii proiectului, 500 de elevi din toate ciclurile scolare au avut posibilitatea sa se familiarizeze cu arhitectura si sa inteleaga importanta spatiului construit in societatea din care fac parte.
Cele 322 de kituri vor ramane in cadrul liceului, ceea ce le va permite celor 25 de profesori instruiti in cadrul proiectului sa sustina optionalul si la alte clase si generatii de copii.
O prima adaptare a fost facuta pentru un numar de peste 100 de elevi de liceu care au abordat astfel subiecte legate de urbanism, arhitectura si design si o alta noutate a proiectului a fost crearea unei lectii speciale dedicata patrimoniului orasului Breaza.
comunicat