Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima unei crevete este " gazduita " in cap.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Stii care este cel mai vechi stat din lume?
Statul in fund!

› vrei mai mult

Ora de gramatica. Cum e corect: pieptan, piaptan sau pieptene?

11 Octombrie 2022

Cum e corect: pieptan, piaptan sau pieptene?

Limba romana are o multime de cuvinte care ne pun deseori probleme, in sensul ca nu stim care este forma lor corecta. Este si cazul „perechii” pieptan - pieptene, care a iscat mereu polemici. Cum este, pana la urma, corect: pieptan sau pieptene?


Pornim de la verbul a pieptana, care inseamna a descurca sau a descalci parul, a-l aranja cu un pieptene. Asa este explicat verbul in dictionare. Dar de ce pieptene si nu pieptan, daca avem a pieptana, conjugat eu pieptan, tu pieptani, el/ea pieptana, noi pieptanam, voi pieptanati, ei/ele pieptana. La persoana a treia singular si plural ai fi foarte tentat sa spui piaptana, corect? Ar si suna mai bine, de altfel. Sa nu ne pripim si sa dezvoltam!


Forma corecta a substantivului a fost consemnata ca pieptene intr-un "Indreptar ortografic" din 1971, dar si in cel din 1984.


Ce spune DOOM: pieptan, pieptene sau piaptan?


In 2007, in DOOM editia a II-a, din 2007, apare insa, substantivul pieptan, cu variantele piepten si pieptene, definit ca substantiv masculin cu pluralul piepteni, obiect de toaleta din os, metal sau plastic, cu dinti marunti, care serveste la pieptanat parul sau ca podoaba.


Articulat, la nominativ si acuzativ pieptan ia forma pieptanul; la plural, pieptan devine piepteni (articulat pieptenii), iar la genitiv-dativ avem forma pieptanului, la singular, si pieptenilor, la plural.


Concret, pieptene este o forma mai veche a substantivului pieptan, iar folosirea sa nu poate fi considerata o eroare grava, asa cum este, in schimb, piaptan (chiar daca se regaseste pe dexonline.ro).


In concluzie, corecta suta la suta este forma pieptan, derivata etimologic din latinescul „pecten”. Acceptata este si forma pieptene, in timp ce piepten si piaptan sunt forme gresite!

Citeste si articolele de mai jos: 

Ora de gramatica: Cum conjugi corect "a crea" si "a agrea". Trucul simplu pentru a scrie corect
Ora de gramatica: Maxim sau maximum? Cand si cum se foloseste corect

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri