Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Luna decembrie in popor se mai numeste si luna undrea.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce ii ceata in oltenia vinerea?isi bat oltenii rogojinile

› vrei mai mult

Ora de gramatica: Maxim sau maximum? Cand si cum se foloseste corect

29 Septembrie 2022

Ora de gramatica


Limba romana ne supune adesea la provocari, chiar daca o invatam din frageda pruncie. Exista uneori probleme cu unele cuvinte si nu este nicio rusine sa gresim, atat timp cat intelegem sa ne si corectam.


Ai invatat la scoala ca „limba noastra-i o comoara”, dar pentru unii intinde deseori capcane. Cum ar fi folosirea corecta a cuvintelor maxim si maximum. De principiu, ele inseamna acelasi lucru; doar ca forma corecta depinde de contextul in care sunt folosite.


Cand folosim „maxim”


Cuvantul „maxim” este un adjectiv care se acorda mereu cu substantivul pe care il insoteste. La singular masculin este maxim (de ex: numar maxim), la plural ia forma „maximi”. La singular feminin este „maximã” (de ex: inaltime maxima), iar la plural ia forma „maxime”.


Maxim poate fi si substantiv - de ex: „valorile au atins un maxim de... / s-au inregistrat maximuri de...”), poate fi articulat (de ex: maximul unui numar (folosit in matematica) / maxima zilei va fi de 25 de grade (uzual in meteorologie).


Cand folosim „maximum”


Cuvantul „maximum” este un adverb si se foloseste in general langa numerale. De exemplu, spunem corect „cumpara maximum doua paini”, iar „maxim doua” ar fi gresit.


Maximum poate fi si locutiune adverbiala - „a ajuns la maximum de revolta” - dar si substantiv - „maximumul istoric”, de exemplu.


Iata, deci, ca si „maxim”, si „maximum” sunt corecte, insa trebuie folosite in contextul potrivit si sa fie acordate corect cu celelalte parti de vorbire si de propozitie pe care le insoteste. Aceleasi reguli generale sunt valabile si pentru antonimele acestor cuvinte, „minim” si „minimum”.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri