Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai rapid lucru din Univers este lumina care calatoreste cu 300.000 de km pe secunda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Logica ascutita
Doi avocati care se plimbau prin padure au atras atentia unui urs fioros. Ursul i-a observat si a inceput sa se indrepte catre ei. Unul dintre avocati si-a deschis de indata servieta, a scos o pereche de adidasi si a inceput sa se incalte. Al doilea avocat l-a privit mirat si i-a spus:
- Esti nebun! N-ai cum sa alergi mai repede decat ursul!
- A, dar stiu asta! Ursii sunt mult mai rapizi decat oamenii. N-am nici o speranta ca voi putea vreodata sa intrec un urs.
- Ei, si daca stii asta, atunci de ce iti mai schimbi pantofii?
- Pai dupa cum gandesc eu, spune primul avocat, nu trebuie sa intrec ursul. Trebuie sa te intrec doar pe tine.

› vrei mai mult

Noua resursa educationala gratuita pentru profesorii din invatamantul prescolar si primar

04 Septembrie 2024

Povesti pentru diversitate

Dupa trei editii cu peste 4000 de profesori participanti, Asociatia Cu Alte Cuvinte extinde proiectul „Povesti pentru diversitate“, lansand primul curs online gratuit dedicat educatiei pentru diversitate, special creat pentru profesorii din invatamantul prescolar si primar.


Lansarea cursului online va avea loc vineri, 6 septembrie, ora 16.00, live pe Facebook, pe pagina asociatiei Cu Alte Cuvinte: http://www.facebook.com/cualtecuvinte


Nu putem lasa respectul pentru ceilalti si pentru sine doar in seama educatiei din familie. Educatia pentru diversitate trebuie sa inceapa de la gradinita si sa fie la fel de fireasca precum invatarea alfabetului, este mesajul proiectului "Povesti pentru diversitate" pentru toti adultii din Romania.


Platforma ofera resurse valoroase, complet gratuite, pentru a sprijini cadrele didactice in crearea unor medii educationale incluzive si pentru a combate discriminarea de orice fel.


Cui ii este dedicat cursul

Cursul este adresat profesorilor din invatamantul prescolar si primar, insa poate fi parcurs si de alte tipuri de cadre didactic, studenti, elevi ai liceelor pedagogice sau oricine este interesat de cultivarea unor medii educationale incluzive pentru copii.


Continut relevant pentru invatamantul romanesc

Cursul poate fi parcurs in ritm propriu si cuprinde cinci calatorii tematice in educatia pentru diversitate:


1. Etnie – modul sustinut de Alexandru Zamfir, profesor de limba romani in cadrul Universitatii Bucuresti;
2. Egalitate de gen – modul sustinut de Laura Grünberg, scriitoare si profesoara la Universitatea Bucuresti;
3. Familie – modul sustinut de Andreea Chiru-Maga, psihoterapeut si psiholog clinician.
4. Neurodiversitate & dizabilitate – modul sustinut de Ruxandra Mateescu, activista pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati si fondatoarea asociatiei Supereroi printre noi;
5. Statut socio-economic – modul sustinut de Vasile Brasovanu, invatator si consultant educational;


Beneficiile cursului:

Primii 500 de cursanti care finalizeaza cursul online pana la data de 14 octombrie 2024 vor fi recompensati cu un pachet de noua carti ilustrate pentru copii.


Printre resursele digitale accesibile pe termen nedeterminat se numara recomandari de carti ilustrate, fise de rezumat si peste 35 de ghiduri pedagogice. Toate resursele cursului vor sprijini profesorii sa aduca la clasa activitati care ofera exemple pozitive si relevante copiilor, incurajandu-i sa adopte comportamente incluzive si sa depaseasca barierele emotionale asociate diferentelor.

"Nu m-am gandit vreodata sa abordez probleme sensibile prin intermediul povestilor: diferentele de gen, de etnie, problemele de familie etc. Nu ca erau tabu, dar o faceam anterior mai mult consolandu-i individual, nu oferindu-le exemple prin care ei ar putea sa adopte o anumita atitudine si sa poata sa depaseasca incarcatura emotionala asociata situatiei lor." a declarat Olivia Rada, educatoare, jud Dolj


Proiectul „Povesti pentru diversitate” a inceput in 2020, derulandu-se sub forma unei serii de webinarii, in care profesorii si invatatorii aveau acces la informatii si materiale de educatie pentru diversitate. Anul acesta proiectul a luat forma unui curs online, cu scopul de a ajunge la un numar cat mai mare de invatatori si profesori.


Cursul online poate fi accesat gratuit aici: www.pentrudiversitate.org


Proiectul Povesti pentru diversitate a fost initiat de Asociatia Cu Alte Cuvinte, in parteneriat cu Asociatia OvidiuRO si este cofinantat de AFCN, Administratia Fondului Cultural National.

Inapoi la lista de stiri